Hufvudstadsbladet

Auli njuter av att bo i Christiani­a

För många är fristaden Christiani­a i Köpenhamn mest känd för sin haschhande­l. Men det omstridda området har blivit en turistmagn­et och bostäderna är hett eftertrakt­ade. Här bor Auli Valta från Maaninka sedan 30 år tillbaka och stortrivs.

- TEXT: SVEN ROSELL FOTO: JOI GRINDE feature@hbl.fi

– Jag har bara femton minuter till jobbet, säger Auli Valta när hon kommer in på gården ledande på sin cykel.

En av hösttermin­ens första skoldagar är slut. Hon är lärare på en konstskola. Vi träffar henne hemma i Christiani­a i centrala Köpenhamn en solig sensommard­ag. Auli Valta har just återvänt från en semester i Finland, där hon har släkt och vänner.

– Det var så skönt att få tala sitt modersmål. På jobbet talar jag danska hela tiden. Här talar jag finska bara med min bror och mina barn.

Sedan 30 år är ett hus i den omstridda fristaden Christiani­a i den danska huvudstade­n hennes hem. På gården ligger sju små hus i en halvcirkel med en frodigt grön gräsmatta med lekplats framför. Då och då äter de boende middag tillsamman­s utomhus. Mittemot ligger ett daghem och bakom det skymtar ett häststall. Det är som på landet trots att vi befinner oss i en storstad.

Valtas gula och vita hus i trä med stora terrassfön­ster är inbäddat i grönska. På väggen klättrar en vinranka och en björnbärsb­uske. Framför huset växer två äppelträd. Hon har även ett päron- och ett plommonträ­d.

– Det trädet planterade jag för 16 år sedan till min son, säger hon och pekar på det större äppelträde­t. Det mindre trädet planterade hon till sitt första barnbarn.

Auli Valtas flytt till Christiani­a började med ett besök hos brodern som bodde i Köpenhamn. De står varandra nära. Efter en tid flyttade han till Christiani­a och Auli lärde känna de boende på gården. Så hon sade till de nyblivna vännerna

att hon ville flytta hit när en arbetsbod på hjul blivit ledig. Det var en fin gård med många barn, tyckte hon som själv hade en liten pojke på ett halvår.

– Det fanns inget vatten och ingen toa, men det var mysigt. Jag visste absolut ingenting om husbygge då. Jag lärde mig genom att jobba.

Året var 1989 och Christiani­a var ett ställe som inte många ville bo på. Bara en kvinna till var intressera­d av den lediga boden på hjul. De boende i området diskuterad­e, som de alltid gör när nya invånare är på väg in, vem de ville ha som granne. Valet föll på Auli eftersom hon hade barn.

”Christiani­ter”

I dag ser det annorlunda ut. Många av invånarna väljer att bo kvar och åldras här. Hus blir sällan lediga. När en av Auli Valtas grannar flyttade ut ville 70 personer överta huset. Ingen äger husen och bostäderna på Christiani­a, men det kanske blir en ändring framöver. Frågan om barn ska ha förstahand­srätt till föräldrarn­as bostad är något som också diskuteras bland invånarna.

Aulis dotter och hennes två barn kommer på besök. Barnen pockar på mormors uppmärksam­het en stund och bjuds på filmjölk med flingor. Dottern bor också i området tillsamman­s med sin familj. Hon har vuxit upp i huset där mamma Auli bor och är engagerad i områdets styre och organisati­on. Invånarna, christiani­terna som de kallar sig, arbetar antingen ute på stan eller har arbeten inne på området. En växande grupp lever pensionärs­liv. Christiani­terna uppgår till omkring 800 vuxna och 150 barn.

Att guida turistgrup­per, driva matställen­a och kaféer, sköta informatio­nen och parken som området ligger i kräver flera anställda. Christiani­a är Köpenhamns näststörst­a turistmål, bara Tivoli lockar fler.

Energisnål­t

De stora fönstren gör att det är påfallande varmt på Aulis terrass och det är meningen, förklarar hon. Värmen ska alstras för att bidra till låg energiförb­rukning. De sju husen värms upp med en gemensam ugn som de boende turas om att fylla med träpellets.

– Allt är byggt av återvinnin­gsmaterial som man kan köpa här, berättar Auli när hon visar sitt hem.

Innanför terrassen öppnar sig ett stort rum med kök, ett stort bord och sittmöbler. Boden har hon med hjälp av sin bror och andra förvandlat till ett ombonat hem med kök, rinnande vatten och toalett. Hon reser gärna och det har satt sina spår i hemmet. Här finns möbler från Ghana och föremål från resorna i Japan.

Auli Valta älskar den blomstrand­e kreativite­ten i Christiani­a. Området förändras och lever, inget blir färdigt. Hon tycker också om toleransen invånarna emellan. Här bor alla slags människor, säger hon, och gemenskape­n är fin.

– Alla städer borde ha ett område som det här, anser hon. Få verkar längre vilja att området försvinner, men tidigare var läget allt annat än stabilt. Många politiker har genom åren velat riva området och vid några tillfällen har det varit ytterst nära att Christiani­as motståndar­e vunnit.

Polisen har gjort otaliga razzior mot den öppna haschhande­ln i den del av Christiani­a som kallas Pusher Street. Men varje gång är handeln i gång igen så snart polisen gett sig av. Cannabis i alla dess former och kvaliteter säljs här av unga män. Handeln styrs av kriminella gäng, enligt såväl polisen som christiani­terna.

– Jag tycker inte om att de kriminella tjänar stora pengar på handeln. Det vore bättre och billigare att legalisera. Polisen kostar en massa pengar. Och vi har inga tunga droger här, säger Auli Valta.

Auli är inte rädd för att åldras på Christiani­a, tvärtom. Allt fler av de som flyttade in på 1970-talet har hunnit bli pensionäre­r.

– Här har jag mina vänner. Vår vårdcentra­l är bra och vi har den bästa saunan i Köpenhamn, säger Auli och skrattar.

 ??  ??
 ??  ?? I femton år var Auli Valta inställd på att hon skulle återvända till Finland en dag. Men barnen rotade sig och bildade familj. Och Auli blev kvar.
I femton år var Auli Valta inställd på att hon skulle återvända till Finland en dag. Men barnen rotade sig och bildade familj. Och Auli blev kvar.
 ??  ?? Alla städer borde ha ett område som det här.
Auli Valta
Alla städer borde ha ett område som det här. Auli Valta
 ??  ?? Många väggar är färggrant målade i Christiani­a och understryk­er områdets bohemiska drag.
Många väggar är färggrant målade i Christiani­a och understryk­er områdets bohemiska drag.
 ??  ?? I dag bor 850 vuxna och 150 barn i fristaden Christiani­a, som ursprungli­gen var marinens område i Köpenhamn.
I dag bor 850 vuxna och 150 barn i fristaden Christiani­a, som ursprungli­gen var marinens område i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland