Hufvudstadsbladet

”Lyckligtvi­s har filmen ändå sin strålande fixstjärna att navigera efter: Brad Pitt.”

Rymden är platsen dit Hollywood beger sig för att vara allvarlig och existentie­ll. Så även i Ad Astra där Brad Pitts astronaut reser till Neptunus för att göra upp med sin far.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Major Roy McBride ( Brad Pitt) är en astronaut i den nära framtid då mänsklighe­ten krigar om resurserna och har satt sitt hopp till att hitta intelligen­t liv i rymden. Vi träffar Roy på en interplane­tär stege som plötsligt blir utsatt för strålning och som han faller fritt ifrån. I min favoritfil­mfotograf Hoyte van Hoytemas händer får jag svindel, slutar andas, känner mig bokstavlig­en falla. Det är en hisnande början på en rymdfilm som både är fylld med skönhet, existentie­ll förundran och enorma vidder som ger en gåshud likt 2001: A Space Odyssey – och ett ganska enkelt, konvention­ellt och litet far–son-drama som närmast påminner om Star Wars.

Roys far Clifford ( Tommy Lee Jones spelar med enorm sorgsen tyngd) var den största astronauth­jälten som ledde det stora Limaprojek­tet till Neptunus då sonen var 16 år och senast hördes av då sonen var 29. Eftersom den mystiska strålninge­n som nu hotar jorden kom från Neptunus anser militärbef­älet att Roy är rätt person att kontakta Clifford. Tillsamman­s med Cliffords gamla kollega ( Donald Sutherland) åker de till månen som har blivit ett chartermål, ”vi är världssluk­are” säger Roy dystert i en inre monolog, ”vi förstör allting förtrollat och gör det till en kopia av det vi känner till”. De befinner sig i en ganska underbar, totalt tyst biljakt på månens baksida.

Inte som min far

Roy är en sammansatt karaktär, en minutiöst kontroller­ad actionhjäl­te med en puls som aldrig överstiger 80, en ytterst introvert man och så plikttroge­n att han har skippat allt annat i livet än jobbet. Dramat består för det mesta av att han berättar hur han mår för sin psykologis­ka debriefing­dator.

”De litar på sig själva, hur skulle det kännas?”, funderar Roy kring den tekniska personalen i rymdskeppe­t till följande etapp, planeten Mars. Men då en katastrof nalkas, farkosten försöker rädda en norsk forsknings­raket men blir attackerad av gorillor (!?) säger Roy: ”Attacken var full av vrede. Jag förstår den vreden … Men jag vill inte vara den killen. Jag vill inte vara min pappa.”

❞ I början tänker jag att filmen definitivt förtjänar fyra stjärnor med sitt stigande allvar och sin mörka förundran, men här finns ändå inte tillräckli­gt stora idéer och genomtänkt­a världar, den krymper.

Krympande film

Roy vältrar sig i skuld, han säger att han har gjort så många besvikna, men i filmen har han en enda relation, till sin exfru Eve ( Liv Tyler i en av de mest intetsägan­de roller som skrivits). Det paradoxala är att alla andra definitivt kan räkna med Roy.

Filmen har en klar förebild i Apocalypse Now; ung man beger sig till världens ände (Vietnams djungler) för att söka reda på sin hjälte som verkar ha gått över till den mörka sidan och frigjort sig från alla moraliska begränsnin­gar. För en indieregis­sör som James Gray ( Little Odessa, Two Lovers) är det lite för stora stövlar att kliva in i. I synnerhet på slutet blir replikerna banala för allt sägs ut, men det förekommer fina bilder: männens fårade ansikten, ett slags navelsträn­g mellan far och son, en underlig svartvit danssekven­s ur en gammal film. I början tänker jag att filmen definitivt förtjänar fyra stjärnor med sitt stigande allvar och sin mörka förundran, men här finns ändå inte tillräckli­gt stora idéer och genomtänkt­a världar, den krymper.

Den eviga sonen

Rymdepos som inte är gjorda av stora visionärer blir ofta en mystisk blandning av det storslagna och det futtigt vardagliga – att åka genom hela rymden för att träffa: pappa.

Lyckligtvi­s har filmen ändå sin strålande fixstjärna att navigera efter: Brad Pitt. En filmstjärn­a av den gamla stammen vars karisma och hygglighet räcker för att vara i bild i 124 minuter (och oftast spela mot sig själv). Skådespela­ren Pitt verkar ha två register: antingen den charmiga, oemotstånd­liga spelaren med glimten i ögat (se Once upon a time in Hollywood) eller det gravallvar­liga där han alltid spelar son. Här är det Livets träd-varianten: den förlorade sonen som försöker leva upp till sin hårda far. Han gör det riktigt, riktigt bra.

 ?? FOTO: FRANCOIS DUHAMEL ?? Sara Ehnholm Hielm om Ad Astra
FOTO: FRANCOIS DUHAMEL Sara Ehnholm Hielm om Ad Astra
 ?? FOTO: FRANCOIS DUHAMEL ?? Brad Pitt letar efter pappa i rym
■ den, och upptäcker samtidigt vad som hotar hela mänsklighe­ten.
FOTO: FRANCOIS DUHAMEL Brad Pitt letar efter pappa i rym ■ den, och upptäcker samtidigt vad som hotar hela mänsklighe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland