Hufvudstadsbladet

Forskare: Den stora vinnaren är Google – inte Finland

Forskaren Julia Velkova ställer sig kritisk till Googles nya investerin­g i en datahall i Fredriksha­mn och nya vindkraftv­erk. – Om några år kanske man kan köpa el från Google.

- SÖREN JONSSON/SPT

Julia Velkova, postdok vid Helsingfor­s universite­t, vill att medierna ska vakna upp och sluta prisa techföreta­gen.

– De här bolagen etablerar sig inte i Norden för att rädda vår ekonomi. De är här för att utnyttja våra resurser.

Velkova har i sin forskning om datahallar studerat bland annat datahallar­na Yandex i Mäntsälä och Equinix i Helsingfor­s. Men Google har aldrig gått med på att tala med henne.

Enligt henne finns flera frågor som är outforskad­e och ljusskygga. Till exempel använder Google Östersjön som ett kylaggrega­t. Hon skulle vilja att någon kritiskt studerar vilken effekt det har på miljön.

Knappt några nya jobb

Statsminis­ter Anttirinne (SDP) välkomnade Googles investerin­g med öppna armar. Enligt honom skapar det jobb i Finland och ger en bra bild av Finland utåt.

Datahallar bygger mycket på automatise­ring. Velkova tycker att man ska tänka på datahallar som outsourcin­g. Värdet skapas i ett annat land än där datahallar­na finns.

– Det finns någon magisk bild av att den här typen av investerin­gar automatisk­t leder till fler jobb. Det stämmer inte alls. Just automatise­ring, digitalise­ring och datainsaml­ing leder till att det behövs färre människor för att driva en datahall. I andra stora datahallar i Finland medför kapacitets­ökning endast ett par nya jobbtillfä­llen.

Fler jobb kan komma om Google öppnar ett regionalt kontor i Finland, inte genom utbyggnad av sina datahallar, menar Velkova.

– Man måste också fråga sig vad det är för sorts jobb som behövs till datahallar­na. Det är inga digitala expertjobb som man behöver, det handlar om lågavlönad­e jobb för att hålla i gång själva servarna, säger Velkova.

Aktör på energimark­naden

Google köpte 60 procent av ett vindkraftv­erk i Kajanaland och ska ytterligar­e bygga eller köpa ett annat vindkraftv­erk.

– Google håller på att etablera sig som en energiaktö­r. De har monopol på mycket inom den digitala ekonomin och de bygger nu upp sina marknadsan­delar i andra delar av ekonomin.

– Om några år kanske man kan köpa el från Google. Jag tycker det är problemati­skt eftersom energiförs­örjning utgör en kritisk infrastruk­tur i ett land.

Hon säger dessutom att datahallar inte helt kan förlita sig på förnybar energi. Om det inte blåser någon dag måste hallarna få energi från ett reservsyst­em.

– En utökning av vindkraftv­erk betyder också utökning av diesel. I hallarna i Fredriksha­mn finns massvis med diesel, som måste fyllas på och förbrännas med jämna mellanrum.

 ?? FOTO: PRESSBILD/NIINA INTO/SPT ?? Forskaren Julia Velkova säger att miljoninve­steringar i datahallar inte alls behöver ge någon betydande ekonomisk nytta för ett land.
FOTO: PRESSBILD/NIINA INTO/SPT Forskaren Julia Velkova säger att miljoninve­steringar i datahallar inte alls behöver ge någon betydande ekonomisk nytta för ett land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland