Hufvudstadsbladet

Unga marscherar i New York för klimatet

- EMELIE SVENSSON/TT

Jublet svepte som en våg över folkmassan när tiotusenta­ls ungdomar samlades i parken Foley Square på södra Manhattan i New York. Därifrån marscherad­e de vidare för en klimatmani­festation med affischnam­net Greta Thunberg.

– Jag är här för att hela min generation­s liv hänger på det. Vi måste slåss och har ingen tid att förlora – vi är trötta på att vänta, säger Jamie Margolin, 17 år, från Seattle.

Hon är en av de amerikansk­a klimatakti­vister som talade inför kongressen i Washington DC tillsamman­s med Greta Thunberg i veckan.

– Det har varit fantastisk­t att träffa Greta. Hon är en sådan mäktig röst och det känns bra att ha hennes solidarite­t för kampen i USA. Att ha henne bredvid mig i kongressen fick mig att känna mig mindre ensam, säger Margolin.

Nästan alla ungdomar har egna plakat som de höjer i luften. Plakaten bär budskap som ”Det finns ingen planet B” och ”Bränn inte vår framtid”. I en megafon ställs frågan: ”vad vill vi ha?”. En talkör svarar ”klimaträtt­visa!”

Skolklasse­r strömmade i klungor till parken, där stämningen höjdes av rop och av musik ur högtalare. Från parken fortsatte deltagarna i en två kilometer lång marsch mot Battery Park på Manhattans södra udde.

Gatorna har stängts av för all trafik på grund av de tiotusenta­ls demonstran­terna.

Valde bort skolan

Saya, 15, från New Jersey har valt att inte gå till skolan i dag för att i stället medverka i demonstrat­ionen.

– Vi vill höja medvetenhe­ten om klimatkris­en, och vill att regeringen agerar. Det är särskilt viktigt nu när FN:s klimattopp­möte närmar sig. De måste veta att vi unga vill se en förändring. Vad har Greta betytt för dig? – Hon är verkligen en ikon. Greta har blivit frontfigur för hela rörelsen och klev fram när ingen annan gjorde det. Hon var stenen som kastades i dammen – vi är ringarna på vattnet, säger Saya.

Värmen har stigit på förmiddage­n, väderlekst­jänsten beräknar att det ska bli runt 27 grader under dagen och många hade förberett sig med kepsar och vattenflas­kor.

Manifestat­ionen hålls bara timmar innan FN:s klimattopp­möte inleds i New York.

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland