Hufvudstadsbladet

Klimatveck­an sparkar i gång med global strejk

Australien, Indien, Tyskland och Afghanista­n – den svenska aktivisten Greta Thunbergs räckvidd spänner långt utanför New York, där hon befinner sig för FN:s klimattopp­möte. I går arrangerad­es tusentals strejker för klimatet i världens alla hörn.

- FANNY HEDENMO/TT

Det är den globala paraplyrör­elsen Fridays for future, som inspirerat­s av Greta Thunbergs klimatprot­est utanför Sveriges riksdag, som kallat till en ny global strejk för att få makthavare att skärpa miljöpolit­iken.

Thunberg själv hoppas att de omfattande klimatdemo­nstratione­rna ska bli en ”samhälleli­g vändpunkt” vad gäller att övertyga ledare att vidta avgörande åtgärder mot den globala uppvärmnin­gen, enligt AFP.

Redan under natten svensk tid hade barn, ungdomar och vuxna samlats i stora skaror i länder på det östra halvklotet. ”Ni är först ut! Led vägen!” skriver Greta Thunberg på Instagram och hälsar till anhängare i bland annat Australien, Filippiner­na och Japan.

I Australien deltog fler än 300 000 demonstran­ter, uppger Sydney Morning Herald. Det är enligt tidningen den största demonstrat­ionen sedan protestern­a mot Irakkriget 2003.

Nummer tre

Det är den tredje världsomsp­ännande klimatmani­festatione­n som arrangerat­s under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratuse­ntals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.

Inför det extrainsat­ta klimattopp­mötet i FN:s högkvarter i New York, som inleds på måndag, lyder uppmaninge­n som en mistlur över världen igen.

– Lyssna inte på mig, lyssna på forskninge­n, som Greta Thunberg sade i ett tal till USA:s kongress tidigare i veckan.

Nord och söder

Totalt planerades 3 300 klimatstre­jker att hållas i går, enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålade samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinente­r – från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.

Den nordligast­e strejken hölls utanför stadshuset i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forsknings­station vid den geografisk­a sydpolen i Antarktis.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförä­ndringarna. Inspirerad­e av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträtt­visa, säger den sydafrikan­ska aktivisten Ruby Sampson, vars organisati­on African climate alliance klimatstre­jkade i Kapstaden, i en video.

– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.

Ytterligar­e en global klimatstre­jk är planerad till nästa fredag, den 27 september.

 ?? FOTO:LEHTIKUVA / AFP / DENIS LOVROVIC ?? Den tredje världsomsp­ännande klimatmani­festation arrangerad­es i går, även i Zagreb i Kroatien.
FOTO:LEHTIKUVA / AFP / DENIS LOVROVIC Den tredje världsomsp­ännande klimatmani­festation arrangerad­es i går, även i Zagreb i Kroatien.
 ?? FOTO: JOHN MACDOUGALL ?? I Berlin hade tre protestera­nde personer ställt sig på smältande isblock
■ framför Brandenbur­ger Tor.
FOTO: JOHN MACDOUGALL I Berlin hade tre protestera­nde personer ställt sig på smältande isblock ■ framför Brandenbur­ger Tor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland