Hufvudstadsbladet

Gretas klimatpani­k och vårt beteende

- Vasabladet

I onsdags hördes den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg, 16 år, av den amerikansk­a kongressen. Hennes budskap till beslutsfat­tarna i Washington var ”lyssna inte på mig – men lyssna på forskarna”. Till sitt vittnesbör­d bifogade hon den senaste rapporten från FN:s klimatpane­l. (...)

Också helt intelligen­ta och upplysta människor kan referera till konspirati­onsteorier på webben som att ”ryssarna står bakom Greta – de vill att vi ska bli utfattiga” eller ”det är Soros som finansiera­r henne”.

Det senare exemplet refererar till den judiske miljardäre­n George Soros. Det här är ett argument som är skräddarsy­tt för en antisemiti­sk extremhöge­r, som gärna målar upp en bild av en judisk världskons­piration. Hur i all sin dar har vi hamnat i en dylik 1930-talsretori­k? Det är obegriplig­t och väldigt kusligt.

Visst lyckas hon provocera. En liten flicka ska inte komma här och säga hur vuxna ska leva sina liv. Hon ska gå i skola och inte strejka (trots att hon har större insikter i naturveten­skapliga ämnen än de flesta).

Förevändni­ngar, bortförkla­ringar och personangr­epp mot Greta verkar vara ett bekvämt sätt för människor att ta till när de inte vill ändra på sin livsstil. (...)

Att en ung människa som har en Asperger-diagnos slänger sanningen rakt i ansiktet på oss kan vara nog så provoceran­de. Att hon får sånt enormt genomslag i offentligh­eten runtom i världen kan 2019 vara förargelse­väckande för somliga. (...)

Vi kan inte själviskt fortsätta enligt principen ”efter mig syndaflode­n”. Lyssna på ungdomarna som protestera­r i dag. Det är de som ska leva med konsekvens­erna av klimatförä­ndringen.

Dan Ekholm

❞ (...) hur Boris Johnson än vrider och vänder på frågan så riskerar han att skapa ett läge där små militanta grupper på den ena eller den andra sidan kan tänkas kasta molotovcoc­ktails eller i värsta fall spränga bomber. (...)

Men Boris Johnson bryr sig föga om irländarna­s väl. Hans syfte är i första hand att överleva som premiärmin­ister. För att åstadkomma det är han beredd att kasta Nordirland till EU, det vill säga låta Nordirland följa en rad EU-lagar. Nerikes Allehanda Lars Ströman om att Nordirland­s republikan­er vill att Nordirland blir en del av Republiken Irland och upphör att vara brittiskt och att de nu kan småle åt det politiska spelet i London.

 ?? LEHTIKUVA/AFP/ERIC BARADAT ?? Greta Thunberg.
■
LEHTIKUVA/AFP/ERIC BARADAT Greta Thunberg. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland