Hufvudstadsbladet

Tiden har hunnit i kapp både spelare och Zidane

-

Han togs emot som en frälsare men frågan är hur länge Zinedine Zidane blir kvar på sin tredje sejour i Real Madrid.

Den första sejouren som spelare var en succé, den andra, som tränare, en fullträff. Men den tredje blir av allt att döma inte lika fantastisk. Snarare tvärtom då Reals spel mer eller mindre gått helt i baklås. 0–3 mot PSG senast var ett episkt bottennapp och med tanke på att ligaledand­e Sevilla väntar på söndag är Zidanes sits inte avundsvärd.

Historien kryllar av exempel på andra eller tredje sejourer som inte blir lika framgångsr­ika som den första. Då Zidane under sin förra epok vann tre Champions League-titlar hade Real Madrid alla tänkbara och otänkbara detaljer på sin sida. Det var stolpe in hela vägen och vissa kontrovers­iella domslut som spelade Los Blancos i händerna.

Rent taktiskt framstod fransmanne­n inte som något geni då heller. Han nöjde sig med att ge vissa riktlinjer och låta ett briljant lag göra jobbet ute på planen. Zidane förde med sig en aura som fick alla att ge allt. Det kom både han och laget långt på.

Då var samtliga nyckelspel­are ännu på toppen av sina karriärer. Och längst framme hade man Cristiano Ronaldo, möjligtvis den bästa avslutare världen någonsin skådat. Toni Kroos angav takten, Luka Modric genialiska spelsinne öppnade luckor i motståndar­leden, Sergio Ramos var världens bästa mittback och bland ytterbacka­rna hade man superba Carvajal och Marcelo.

Ronaldo har lämnat Bernabeu för länge sedan, Ramos har gått bakåt oerhört och inte ens Kroos är sig lik. Modric börjar bli till åren, Marcelo sitter på bänken och Carvajal har glömt hur man försvarar.

Lite ironiskt att lagets två bästa spelare denna säsong är Karim Benzema och Gareth Bale. Den förstnämnd­a har fansen velat byta ut mot något bättre i flera års tid och Zidane är ungefär lika förtjust i Bale som walesaren är förtjust i det spanska språket.

Zidane litar blint på sina gamla trotjänare. Trotjänare som numera inte förmår göra jobbet på samma skyhöga nivå som tidigare. Zidanes något konturlösa taktiska ledarskap bidrar ytterligar­e till att skapa kaos.

Los Blancos hade noll skott på mål mot PSG. Bale utgjorde med sin snabbhet det enda hotet och inte heller det var stort. Eden Hazard såg totalt vilsen ut och får inte alls de ytor och bollar att jobba på som han blev van vid i Chelsea.

Den bistra sanningen är att bäst före datum passerat för många. Och Zidane verkar inte ha några taktiska ess i rockärmen. Skulle väl vara dags att ruska om verksamhet­en riktigt ordentligt nästa sommar. Mauricio Pochettino börjar kunna Tottenham vid det här laget och argentinar­en kunde vara precis den vitaminspr­uta en jätte i dvala behöver för att vakna.

Man ska aldrig säga aldrig men en fjärde sejour blir det knappast för Zidane i Los Blancos.

”Zidanes något konturlösa taktiska ledarskap bidrar ytterligar­e till att skapa kaos.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Zinedine Zidane är mer ifrågasatt än någonsin.
FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ■ Zinedine Zidane är mer ifrågasatt än någonsin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland