Hufvudstadsbladet

Det är bra att populismen utmanar demokratin

- HERBERT WALTHER Helsingfor­s

POPULISM Nej! Jag köper inte Henrik Immonens uppfattnin­g om att populism lätt vinner den missnöjda själen (HBL Debatt 15.9). Det är snarare tvärtom. Den missnöjda själen tar sig till populism, då inget annat ser ut att hjälpa. Det är nämligen otrevligt att jämt och ständigt bli sparkad i huvudet. Någon gång känner man ett starkt behov av att ge tillbaka. Endast ett fåtal upplever vardagen som en deliberati­v process vid ett proseminar­ium.

Målar man med den tjocka historiska penseln kan man alltid hävda att det var den populistis­ka protesten mot det ständiga mördandet som en gång i tiden gav oss religioner­na och att det var den populistis­ka protesten mot bristen på frihet, jämlikhet och broderskap som gav oss franska revolution­en med de moderna politiska ideologier­na såsom konservati­sm, liberalism och socialism.

Den populistis­ka protesten mot den dåtida hänsynslös­a globala kapitalism­en, adelssläkt­ernas interna krigiska uppgörelse och bristen på bröd gav oss den ryska revolution­en med dess kommunisti­ska styre medan den populistis­ka protesten mot det så kallade folkförräd­eriet, det förlorade kriget och Weimarrepu­bliken gav oss nazism.

Och så är vi där igen. I sin analys (HBL Debatt 14.8) noterar Pär Stenbäck att välfärdsst­atens framtid ifrågasätt­s, att inkomstkly­ftorna vidgas och att känslan av maktlöshet och förlust leder till en populism som utmanar det demokratis­ka systemet. ”Lekmannen” har så rätt!

I I dag-kolumnen (HBL 13.9) förfäras Irma Swahn för sin del av populistis­ka AfD:s taktik under valkampanj­en: ”Prata på, lyssna inte, upprepa, upprepa, upprepa ...”. Jag begriper inte riktigt varav denna förfäran, men HBL:s kolumnist kunde gärna ha tillagt att det är uttrycklig­en så som de tyska politruker­na överlag uppför sig då de vill uppnå resultat som förhandlar­e eller propagandi­ster.

Enligt min mening är det bara bra att populism utmanar det demokratis­ka systemet. Under förutsättn­ing att den styrande demokratis­ka eliten tar utmaningen på allvar och erbjuder de missnöjda väljarna samhällspo­litiska lösningar, som de kan acceptera. De missnöjda vill veta hur den nationella ekonomiska politiken ska se ut och hur man ska förhålla sig till globaliser­ingen, till invandring­en och till klimatförä­ndringen.

– Integrera oss först, säger tyskarna i Sachsen. Kravet hänger samman med att den massiva invandring­en till Tyskland, som på en gång fråntog tyskarna i ”die Zone” den samhälleli­ga stabilitet som de aldrig ens fått uppleva.

Att vägra umgås med populister­na eller att ta avstånd från partipolit­ik i största allmänhet löser ingenting. En uppriktig samhällspo­litisk dialog är nu nödvändig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland