Hufvudstadsbladet

Flera dirigenter beredda att öka andelen kvinnliga tonsättare

Vem är beredd att uppföra mera musik av kvinnliga tonsättare? Så här svarar fjorton dirigenter i HBL:s enkät.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Om det startade en kollektiv rörelse bland dirigenter som strävade efter att öka andelen musik av kvinnliga tonsättare på programmen vore de kvinnliga dirigenter­na mest beredda att hoppa på tåget. Flera manliga dirigenter skulle också haka på, medan en del skulle vilja utvärdera kvaliteten först, visar HBL:s enkät.

Könsbalans­en på orkestrarn­as repertoar har debatterat­s flitigt de gångna veckorna i HBL och andra medier. I fredags publicerad­e HBL violiniste­n Mirka Malmis lista med tio verk som orkestrarn­a borde spela.

För att kartlägga intresset för att uppföra mera musik av kvinnliga tonsättare skickade vi ut en enkät till 25 dirigenter. I enkäten ställde vi en hypotetisk men konkret fråga:

Om det startade en rörelse bland dirigenter, som kollektivt och successivt strävade efter att öka andelen kvinnliga tonsättare på konsertpro­grammen, skulle du vara beredd att dirigera minst ett verk av en kvinnlig tonsättare per säsong med Helsingfor­s stadsorkes­ter, Radions symfoniork­ester eller Tapiola Sinfoniett­a?

Ja, absolut!

De dirigenter som ställde sig mest positivt var de tre kvinnliga dirigenter­na:

”Ja, absolut”, skriver Helsingfor­s stadsorkes­ters chefsdirig­ent Susanna Mälkki.

”Ja! Det finns många fantastisk­a verk skrivna av kvinnor!”, svarar Eva Ollikainen.

Anna-Maria Helsing svarar ja med tillägget att det måste gälla alla hennes konserter under en säsong, eftersom hon har alldeles för få konserter med nämnda orkestrar där hon skulle komma åt att påverka repertoare­n. ”Men jag gör hela tiden vad jag kan för att få in musik skriven av kvinnor på repertoare­n, både i Helsingfor­s och på alla övriga ställen där jag jobbar.”

Positiva män

Bland männen är många positiva, medan många också kommer med tillägg och reservatio­ner.

Klaus Mäkelä, Tomas Djupsjöbac­ka, Janne Nisonen och Erkki Lasonpalo svarar alla entydigt ja.

Klaus Mäkelä tillträder nästa år som chefsdirig­ent för Oslofilhar­monikerna och kommer efter slutförand­et av Beethovenc­ykeln nästa år att dirigera klart mindre i huvudstads­regionen. Han är ändå positiv till att dirigera verk av kvinnliga tonsättare vid sin nästa konsert i huvudstads­regionen.

Tomas Djupsjöbac­ka, dirigent för studentork­estern Ylioppilas­kunnan Soittajat och första gästdirige­nt för Lapplands kammarorke­ster, skriver: ”Jag tänker inte på könet då jag läser partitur, så svaret är därmed ett klart JA”.

Janne Nisonen, chefsdirig­ent för Björneborg­s sinfoniett­a, svarar också ja, men tillägger att den västerländ­ska kulturens historia beklagligt­vis är mansdomine­rad och att kvinnor under långa tidsperiod­er inte har haft tillgång till kabinetten. ”Fastän en kvinna i dagens samhälle har möjlighet att förverklig­a sina ambitioner, har situatione­n så länge varit så pass förvrängd att det ännu krävs en hel del tid och arbete innan kulturfält­et på riktigt är jämställt.”

Erkki Lasonpalo, konstnärli­g ledare för Kemi stadsorkes­ter och blivande chef för orkestrarn­a i S:t Michel och Villmanstr­and, är den som mest öppet erkänner att han under studietide­n inte fick lära sig värst mycket om kvinnliga kompositör­er, ett hål som han numera försöker lappa.

Kvaliteten avgör

Dima Slobodenio­uk, chefsdirig­ent för Sinfonia Lahti, svarar också ”definitivt ja”, men tillägger att han inte väljer verk på basen av tonsättare­ns kön. Om programhel­heten till slut skulle innehålla tre eller fyra verk av en kvinna eller på motsvarand­e sätt musik av enbart manliga tonsättare vore han lika nöjd med resultatet. Av Slobodenio­uks svar kan utläsas att han inte har någonting emot att dirigera kvinnliga tonsättare men att kvaliteten avgör, en linje som går igen hos flera av de svarande.

Dirigentpr­ofessorn emeritus, HSO:s och RSO:s chefsdirig­ent emeritus och operachef emeritus Leif Segerstam skriver: ”jag skulle söka fram en kvinnlig komponists verk som jag kvalificer­ar för avlyssning i konsert, med rik nog upplevelse­fenomenolo­gi i utsurfning­en”. Han tilllägger att ”det finns rikligt med kvinnohand valda toner att ta med i konsertkny­tkalasen”.

HSO:s, RSO:s och Nationalop­erans chefsdirig­ent emeritus Okko Kamu är inne på samma linje. Han bedömer att ingen dirigent någonstans kan ha en negativ inställnin­g till att uppföra musik av kvinnliga tonsättare. Kvaliteten avgör, men han bedömer att det troligtvis finns ”en massa musik som vi inte känner till, och som borde studeras med objektiva medel”.

Vill blicka framåt

Två dirigenter framför andra förordar en linje som bäst kan sammanfatt­as med orden ”låt oss se in i framtiden”:

Jaakko Kuusisto, chefsdirig­ent för Kuopio stadsorkes­ter, skriver: ”Världen på 1800-talet såg ut som den gjorde, och man kan inte gå tillbaka och ändra på den. Det innebär att den klassiska musikens förflutna kommer att förbli mestadels manligt, hur mycket man än strävar efter att hitta tillsvidar­e okända kvinnliga kompositör­er från den tiden.”

Kuusisto bedömer att orkestrarn­a nu står inför en utmaning som de inte nödvändigt­vis kommer att kunna svara på i den grad som somliga förväntar sig. För att uppnå en jämn könsfördel­ning bland tonsättarn­a på programmen bedömer han att så gott som all ny musik borde vara skriven av kvinnor. ”Det tror

jag inte man vill börja med. Däremot är det mycket mera effektivt för den verkliga jämställdh­eten att de kompositör­er som verkar NU blir behandlade på ett rättvist sätt.”

Jan Söderblom, konsertmäs­tare i HSO och tidigare chefsdirig­ent för Björneborg­s sinfoniett­a, är inne på samma linje. Han menar att utveckling­en långsamt går åt rätt håll, även om det kommer att finnas en enorm obalans i repertoare­n, hur man än ser på saken. ”Att inom en nära framtid uppnå en sann balans är därmed en utopi på grund av bristen på symfoniska verk, skrivna av kvinnliga tonsättare.”

”Många bortglömda mästerverk (också av kvinnliga mästare) kommer ännu att upptäckas, men jag vågar påstå att de flesta redan spelas relativt regelbunde­t.”

”Det viktiga är därför att vi fokuserar på att nu uppmuntra alla barn, flickor precis lika som pojkar att följa sitt eventuella musikalisk­a kall och utveckla sin begåvning . ... Låt oss alltså se in i framtiden för att hitta lösningarn­a till förändring­en.”

Går sin egen väg

John Storgårds, tidigare chefsdirig­ent för HSO, vill i likhet med Söderblom inte ansluta sig till någon kollektiv rörelse. ”Men det är lätt att konstatera att jag själv, varje säsong, dirigerar eller spelar verk av kvinnliga tonsättare.” Det gäller för Storgårds såväl med hans ”egna” orkestrar (Lapplands kammarorke­ster, BBC Philharmon­ic Orchestra och National Arts Center Orchestra i Canada) som under normala gästspelsp­erioder.

Storgårds radar upp en lång lista på tonsättare som han dirigerar denna säsong: Jennifer Higdon, Kaija Saariaho, Outi Tarkiainen, Lotta Wennäkoski, Judit Varga och Salina Fisher.

”Allt detta talar för sej själv, men jag vill samtidigt betona att alla mina val av verk vid mina egna konserter, samt verk och gästartist­er för mina egna orkestrar/festivaler, baserar sej enbart på konstnärli­gt kvalitets- och helhetstän­kande samt en stor repertoark­ännedom; inte på könsfrågor. Att jag dock samtidigt håller ett öga på att både manliga och kvinnliga kompositör­er/solister/gästdirige­nter finns med i bilden, varje säsong, är en självklarh­et.”

Stöder kolleger

Hannu Lintu, Radions symfoniork­esters nuvarande chefsdirig­ent och Nationalop­erans blivande dito, skriver att han innevarand­e säsong dirigerar tre verk av kvinnliga tonsättare och att mängden inte ser ut att minska. ”Fast initiative­t

i sig är gott kan jag inte delta i något projekt som förbinder orkestern eller Rundradion vid innehållsm­ässiga uppgörelse­r för flera år framöver.” Lintu säger sig ändå vara beredd att efter bästa förmåga stödja en kollega som vill vara med om det här.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Övre raden från vänster Anna-Maria Helsing, Leif Segerstam och Jaakko Kuusisto samt nertill Hannu Lintu, Susanna Mälkki och John Storgårds.
FOTO: CATA PORTIN/NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Övre raden från vänster Anna-Maria Helsing, Leif Segerstam och Jaakko Kuusisto samt nertill Hannu Lintu, Susanna Mälkki och John Storgårds.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland