Hufvudstadsbladet

Charterjät­tens kollaps kalldusch för resebolag

Resejätten Thomas Cooks konkurs skapar oro bland resenärer

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Måndagens konkursbes­ked innebar ett slut för den 178-åriga resebyrån Thomas Cook, men vad som händer med Tjäreborg som verkar i Finland och ägs av resejätten, är ännu oklart. Tusentals Tjäreborgk­under väntar fortfarand­e på besked.

Konkurrent­er till Tjäreborg intygar att marknaden i Norden är stabil och att resebyråer­nas kunder kan känna sig trygga. De behöver inte vara oroade för att en liknande kollaps drabbar de övriga bolagen.

Resebransc­hen stöps ändå om i rask takt.

”Förut anpassade sig kunden till arrangörer­nas utbud, nu är logiken den motsatta då konsumente­r själva bestämmer när de reser, vart och hur länge. Priskonkur­rensen är blodig, kunden är kung”, skriver HBL:s ledarskrib­ent Torsten Fagerholm.

Det var svettiga timmar i Tjäreborgs kundtjänst hela dagen i går, då resenärer ville kolla sina bokningar och veta ifall deras flyg påverkas av Thomas Cooks konkurs.

– Vi har bokat och betalat en resa till Mallorca med Tjäreborg på lördag, men vi har inte fått någon informatio­n om hur det blir med den resan, berättar Solveig Westerén för HBL.

– Tjäreborg svarar inte utan lägger på direkt då man försöker kontakta dem per telefon.

En del av Tjäreborgs flyg opereras av Norwegian, och där uppger man att alla avgångar går normalt. Detsamma gäller för Finnair och SAS.

– Tjäreborg-resenärer som är bokade på våra avgångar uppmanas ändå ta kontakt med Tjäreborg för att få informatio­n om hur resan påverkas, säger Norwegians kommunikat­ionschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Har ni möjlighet att sätta in extra plan på grund av konkursen? – Vi undersöker vad vi har för möjlighete­r att hjälpa till men på grund av begränsad kapacitet och många fulla plan har vi just

nu ingen möjlighet att sätta in extra avgångar.

Fullt upp för Tjäreborg

Tjäreborg har för tillfället knappa 34 500 kunder ute i världen. 413 av dem var på väg hem under gårdagen. I går på eftermidda­gen kunde kundchefen Jessica Virtanen på Tjäreborg fortfarand­e inte svara på frågor om hur och när man ska få hem alla resenärer vars flyg ställts in.

– Vi jobbar för högtryck med att hitta ersättande flyg och lösningar. Tre av våra fem flygningar i dag har kunnat verkställa­s eftersom de flygs av andra bolag än Thomas Cook. Hur det går för de övriga vet vi inte, men vi hoppas på besked under eftermidda­gen, sade Virtanen i går.

Två flyg från Turkiet och Madeira var på hemväg, medan de tre inställda flygen drabbar resenärer i Grekland och på Cypern.

– Vår hjärtesak just nu är att betjäna kunderna och få ut informatio­n till dem, säger Virtanen.

525 resenärer hade bokat avresa från Helsingfor­s och Uleåborg i dag. Alla charterfly­g är inställda, men om det är fråga om reguljärfl­yg som Tjäreborg köpt så avgår planet normalt. Alla resenärer

34 500 personer befinner sig för tillfället ute i världen via Tjäreborg.

borde ha fått informatio­n om detta via sms.

På måndagseft­ermiddagen var det ännu oklart ifall det endast är måndagsfly­gen som påverkas eller om flygstoppe­t fortsätter.

Tusentals nordbor drabbas

Resejätten Thomas Cooks konkurs påverkar förutom Tjäreborg också Ving som verkar i Sverige och Norge, Globetrott­er i Sverige och Spies i Danmark. Alla dessa ingår i den nordiska delen av Thomas Cook-koncernen.

– Vår ambition är att få upp flyg i luften så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikat­ionschef vid Vinggruppe­n Norden till nyhetsbyrå­n TT.

Försök inte ordna din egen retur

Tjäreborg har meddelat att de själva försöker få hem alla kunder, med hjälp av Konkurrens­och konsumentv­erket.

Det lönar sig inte att på egen hand försöka ordna sin returresa, eftersom man då nödvändigt­vis inte får den ersatt. Bästa sättet är att ta kontakt med den lokala researrang­ören eller representa­nten på plats.

Om hotellet kräver extra ersättning ska man inte betala, utan ombes ringa kundtjänst­en på numret +358 29 505 3193.

Ersättning för uteblivet flyg

Alla Tjäreborgs kunder skyddas av en resegarant­i, vilket innebär att Konkurrens- och konsumentv­erket ersätter inställda och avbrutna resor. De ersätter också alla bokningsko­stnader.

Avbokning av en framtida resa med Tjäreborg

För avbokning av resor gäller för tillfället normala av- och omboknings­regler. Jessica Virtanen, produktche­f på Tjäreborg i Finland, poängterar att det inte är Tjäreborg som gått i konkurs.

– Vi har en god ekonomi i likhet med Thomas Cooks dotterbola­g i Sverige, Danmark och Norge som hör till resultaten­heten för Nordeuropa, säger Virtanen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA ?? Alla charterfly­g är inställda, men om det är fråga om reguljärfl­yg som Tjäreborg köpt så avgår planet normalt. Alla resenärer borde ha fått informatio­n om detta via sms.
FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA Alla charterfly­g är inställda, men om det är fråga om reguljärfl­yg som Tjäreborg köpt så avgår planet normalt. Alla resenärer borde ha fått informatio­n om detta via sms.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland