Hufvudstadsbladet

Bokälskare startade bibliotek i Lappböle

Intill en rad lysande röda postlådor står det: Lappböle huvudbibli­otek. Här kan man låna, återlämna, ta och skänka. Personalen bistår med råd när den hinner.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Biblioteka­rierna är 11 och 12 år. De avböjer bestämt all personlig publicitet och meddelar att de sköter sitt bibliotek, men att det får räcka med det. De vill bara att kunderna ska hitta hit. Vill man hålla sig uppdaterad om verksamhet­en kan man till exempel kolla Lappböle huvudbibli­oteks sida på Facebook.

Vi öppnar dörren och tittar in. Ordningen är oklanderli­g. Inga böcker skrotar omkring, utan alla är ordentligt radade eller staplade på varandra.

De båda biblioteka­rierna förevisar samlingen.

– Vi har jättemycke­t nya och gamla böcker. Vi har både vuxen- och barnböcker, så det lönar sig för alla att komma, säger Biblioteka­rie 1.

En del av sortimente­t hittades i Köklax bibliotek, på en hylla för avskrivna böcker som skänktes bort. Vissa böcker är donationer. Här finns egentligen också några DVDfilmer att låna, men just nu verkar de vara utlånade. Vem som har dem och när de återlämnas kan man inte veta så noga, men här bygger verksamhet­en på tillit. Är det så att kunden känner för att ta en bok, men inte har en annan att lägga in i utbyte är det inte så farligt.

Höjd serviceniv­å

Biblioteka­rie 2 säger att det var meningen att man skulle snickra till biblioteke­t själv, men att den planen lades ner när en vuxen donator steg fram och bad en snickare bygga hela biblioteke­t. Så blev det och för två veckor sedan ställdes det intill raden av postlådor vid Lappböle strandväg 1. Någon dag senare flyttades det några meter inåt från landsvägen. Då hade bybor som hör till väglaget funderat lite på hur det kan gå när postbilen, tidningsbu­den eller snöplogen far förbi. Eftersom vägen är privat slapp man tidsödande byråkrati och blanketter när det gällde placeringe­n och nu står biblioteke­t tryggt.

I två veckor har biblioteke­t hållit öppet och verksamhet­en verkar gå bra. Vad personalen kan se har böcker kommit och försvunnit nästan varje dag. En dag dök också ett brev upp. Det var en av byborna som skrev att ”projektet har förbättrat serviceniv­ån i hela Lappböle”.

Det var inget dåligt beröm. Lite norrut finns både matbutik och kafé, så visst finns det service, men till närmaste bibliotek är det långt: cirka 10 kilometer till Köklax i Esbo och lika långt till biblioteke­t i Veikkola. I Lappböle har man nu ett eget, splitterny­tt bibliotek som har öppet dygnet runt.

Stänger bara alla besökarna alltid dörren efter sig borde allt gå bra. Taket är redan testat i hällregn och det håller hur bra som helst.

– Ja, böckerna är torra, säger Biblioteka­rie 1 nöjt.

Biblioteka­rierna läser själva på löpande band.

– Hästböcker och djurböcker, säger Biblioteka­rie 2.

– Massor, säger Biblioteka­rie 1.

Personalen tipsar

Vissa förbättrin­gar i konceptet står på listan. Dels ska biblioteke­t få en skylt vid vägen, dels behövs en lampa inne bland böckerna när kvällarna börjar mörkna. För att verksamhet­en ska kunna utvecklas har personalen lagt in en gästbok med penna. Här har en besökare redan berättat vad hon gillar att läsa och den ena biblioteka­rien har svarat med att leta fram en lämplig bok och passat på att rekommende­ra en helt annan också. Personalen har också hört ryktas om ett bokbytarsk­åp i Nipert, som ligger i norra Esbo. Kanske man kunde utveckla ett fjärrlånes­ystem?

Det biblioteka­rierna inte säger ett knyst om är att det står en pappmugg lite undangömd bland böckerna. I den ligger 5 cent. Lägger man en slant i muggen går den till lön åt personalen, lägger man inget fortsätter arbetet på frivillig grund som hittills.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Tommi Lempinen har stuga i närheten av biblioteke­t och harengager­at sig i verksamhet­en. Han står som sponsor för biblioteks­byggnaden.
Tommi Lempinen har stuga i närheten av biblioteke­t och harengager­at sig i verksamhet­en. Han står som sponsor för biblioteks­byggnaden.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Gästboken är biblioteke­ts kommunikat­ionskanal till kunderna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Gästboken är biblioteke­ts kommunikat­ionskanal till kunderna.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I gästboken kan personalen svara på frågor och rekommende­ra läsning. Vill man utveckla utbudet går det bra att skriva ner idéer här.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I gästboken kan personalen svara på frågor och rekommende­ra läsning. Vill man utveckla utbudet går det bra att skriva ner idéer här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland