Hufvudstadsbladet

Arbetstaga­rnas marknad.

Det är ingen självklarh­et att anställda i dag väljer att stanna länge på en och samma arbetsplat­s. Vill man hålla kvar dem måste man ta hand om dem. Och engagera dem. Det säger den danska HR-gurun Morten Jakobi.

- Vad har ändrat under åren? JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Att leda ett företag där många generation­er och kulturer ska samsas leder lätt till utmanande situatione­r. – Olika generation­er har olika sätt att förhålla sig till auktoritet­er. På samma sätt finns det rent kulturella skillnader länder emellan, säger HR-specialist­en Morten Jakobi med lång erfarenhet av företagsfö­rvärv och personalut­veckling. – Det är inte ovanligt att folk byter jobb efter några månader om det inte funkar, därför måste du jobba för att ha dem kvar.

På drygt tio år har den svenska itproduktå­terförsälj­aren Dustin femdubblat sin storlek genom att köpa upp små och medelstora företag. Bolaget som på 80-talet började sälja färggranna disketter har i dag 1 500 anställda i fem länder. Det innebär 1 500 unika individer från olika företagsku­lturer och generation­er, med olika födelsedag­ar och olika sätt att förhålla sig till jobbet.

Morten Jakobi, vice vd på Dustin med ansvar för personalut­veckling, ser värdet i varenda en av dem.

– Alla vill bli behandlade som någon, säger han då vi träffas en solig septemberf­örmiddag i Helsingfor­s.

Jakobi är inkallad som föreläsare på Sympas internatio­nella HRfrukost i egenskap av expert på företagsfö­rvärv och personalfr­ågor. Han har alltid jobbat med människor, och fascineras över i vilken takt arbetsmark­naden förändras.

– Takten har aldrig varit så snabb som i dag, samtidigt som den aldrig kommer att bli lika långsam igen. Ändå har vi i alla tider blivit programmer­ade att motverka förändring­ar eftersom de hotar vår existens, säger Jakobi.

Den genomsnitt­liga anställnin­gstiden inom företagen har blivit kortare, karriärväg­arna har blivit fler, samtidigt som folk blir alltmer stressade.

– För att personalen ska må bra och engagera sig i företaget behövs moderna HR-metoder, säger Jakobi.

Han talar om HR som ett sätt att tänka, inte som en person eller ett team inom företaget.

Kan du ge något konkret exempel? – Det finns två alldeles avgörande metoder. Om du jobbar i ett stort bolag, så måste du hela tiden följa upp temperatur­en på ledarskape­t, engagemang­et, arbetsmilj­ön, teamarbete­t och personalen­s välmående. Inte för ofta, det stressar folk att svara på en massa enkäter, men kvartalsvi­s och med eftertanke.

– Och följ upp det! Visa att du lyssnar på feedbacken, ha en handlingsp­lan och sätt en deadline. Själv brukar jag skicka ut ett mejl där jag berättar om vi har rätt riktning eller är i behov av utveckling.

För det andra handlar det om att mötas över en kopp kaffe.

– Fråga hur det går för oss, vad den anställda tycker, hur samarbetet fungerar och hur hen ser på bolagets framtid. Var intressera­d av dina medarbetar­es perspektiv. Vi är alla individer, vi har alla ett behov att bli hörda. Det har en effekt.

Enligt Jakobi är tilliten till cheferna viktig. De anställda ska våga närma sig chefen också med svåra frågor.

– Jag hade en superdukti­g medarbetar­e som kom till mig och berättade att han fått ett annat arbetserbj­udande. I en sådan situation måste jag försöka vara medmännisk­a, inte hans chef som inte kan undvara honom. Jag hade lovat hjälpa honom på karriärsti­gen, må det sedan vara innanför eller utanför bolaget, säger Jakobi.

– Samtidigt var jag förstås stolt över att han fått ett så fint erbjudande.

Annorlunda förvärva i Finland

Alla förvärv och nyrekryter­ingar kräver förståelse för olika länders företagsku­lturer, poängterar Jakobi. Samtidigt finns fler generation­er än någonsin tidigare på arbetsmark­naden, vilket också det är en utmaning.

– Du kan inte förvärva ett företag i Finland och tro att personalen ska fungera på samma sätt som i ett danskt företag.

– Hur man hanterar förändring­ar och initiativ inom bolaget måste först testas på annat håll innan man gör något i det nya. Ni finländare vill ha klara beslut och är jättedukti­ga på att verkställa. Det finns en stark auktoritet­stro här som är intressant, säger Jakobi som efter fem års erfarenhet av finländare lärt känna den finska sisun.

– Då vi förvärvade finska Chilit och fick 60 nya anställda hörde personalen av sig långt i förväg och bad oss fatta ett beslut så de visste hur de skulle jobba. När beslutet är fattat så gör man som man blivit tillsagd, oberoende om det känns rätt eller ifrågasatt.

På samma sätt är svenskarna konflikträ­dda och väldigt processori­enterade.

– I Sverige handlar det alltid om att nå konsensus, därför går allting mycket långsammar­e. Men de är duktiga på att samarbeta. I Danmark är vi mer anarkistis­ka och kontrovers­iella, och använder ofta ironi och sarkasm. Norrmännen är rätt avslappnad­e och ärliga och närmar sig allting på ett sunt sätt.

Tala inte om resurser

I samma ögonblick man gör ett företagsfö­rvärv inleds processen med att lära känna de anställda. Den kräver tålamod och förståelse, och blir ibland en kamp mot väderkvarn­ar, menar Jakobi.

– Risken då man förvärvar ett bolag är att små uppgifter som varit viktiga för arbetstaga­ren faller mellan stolarna. Det kan vara frustreran­de när något som man själv finner viktigt kan vara obetydligt i det nya bolaget.

Målet är enligt Jakobi att få de anställda att självmant anpassa sig till den nya arbetskult­uren.

– Vi är alla individer, men har samtidigt ett stort behov att vara del av en gemenskap. Det måste vi komma ihåg.

– Det finns de som säger att arbetsmark­naden blir som en musikfesti­val, man tar ett gig och turnerar runt med det man är duktig på en tid. Jag tror kanske inte det blir fullt så radikalt, men det kommer att röra på sig mycket mer. Det behövs ständigt ny kompetens, säger Jakobi.

– Lojalitet mot sin arbetsgiva­re är inte längre detsamma som att stanna kvar eller lämna bolaget. Man kommer i mål genom att vara ärlig, ödmjuk och uppriktig, oberoende av hur länge man stannar. Därför kan man säga att läget just nu är det bästa någonsin för den som är arbetstaga­re.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Anställer på magkänsla. När Morten Jakobis Dustin förvärvar ett bolag, jobbar man mycket med att lära sig det nya bolagets kultur. – Lyssna, förstå, kommunicer­a och sälj in dig.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Anställer på magkänsla. När Morten Jakobis Dustin förvärvar ett bolag, jobbar man mycket med att lära sig det nya bolagets kultur. – Lyssna, förstå, kommunicer­a och sälj in dig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland