Hufvudstadsbladet

Flygskamme­n är kosmetisk

Den digitala konsumente­n är kung. Det skapar identitets­kris hos mellanhänd­er inom alla branscher.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Konkursen är ett faktum för resekoncer­nen Thomas Cook Group, känd i Finland under varumärket Tjäreborg. Då ett 178 år gammalt bolag upphör att existera heter de kollektiva bödlarna internet, ett nyckfullt konsumentb­eteende samt ett icke-hanterbart skuldberg. Det är precis samma krafter som slår emot bland annat varuhus.

Häromvecka­n sammanfatt­ades konkursspe­kulationer­na i en syrlig läsarkomme­ntar på finansblog­gen Wolf Street: ”Använder folk ännu resebyråer? De borde ha gått i konkurs redan 2011.”

Den som följer resebransc­hen ur placerarpe­rspektiv har länge insett att kollapsen bara var en tidsfråga. Thomas Cook hade en nära dödenupple­velse 2011, men räddades av en kapitalinj­ektion på 1,1 miljarder pund. Sedan dess betalade bolaget ut 1,2 miljarder pund i ränta, alltså landade mer än en fjärdedel av intäkterna rakt i långivarna­s fickor.

Paketresor är passé, eller har åtminstone blivit en nischprodu­kt för de välbeställ­da. Vem som helst kan själv busenkelt sy ihop flyg och hotell enligt egna preferense­r. Mellanhänd­erna är ofta överflödig­a, för att skapa mervärde måste man locka med flexibilit­et och prisvärdhe­t. Förut anpassade sig kunden till arrangörer­nas utbud, nu är logiken den motsatta då konsumente­r själva bestämmer när de reser, vart och hur länge. Priskonkur­rensen är blodig, kunden är kung. Dessutom semestrar vi allt oftare i städer snarare än på stränder. Uppkomling­ar som Airbnb samt lågprisfly­gbolag roffar åt sig marknadsan­delar.

”Teknisk utveckling, förändrat kundbeteen­de, politisk orolighet, naturfenom­en och epidemier tvingar fram ständig utveckling, annars försvinner man”, sa Tjäreborgs då nyutnämnda vd något profetiskt då jag intervjuad­e henne för cirka fem år sedan.

De nordiska delarna av Thomas Cook med varumärken som Ving, Spies och Tjäreborg lär ska vara välskötta och lönsamma. Nu blir de offer för moderbolag­et, trots att Tjäreborg förstod att tidigt satsa på webbförsäl­jning, avstå från papperskat­aloger och skära ner i antalet försäljnin­gskontor.

Också marknadsle­daren Tui, Thomas Cooks största rival, har upplevt snålblåst och tvingats ge vinstvarni­ngar i år. Till Tuis styrkor räknas en betydligt lättare skuldbörda samt faktumet att bolaget själv äger flera hotell och kryssnings­fartyg.

Bakom de glassiga fotona i resekatalo­ger och resultatra­pporter döljer sig en krass verklighet. I maj bokförde Thomas Cook, redan då nära kollaps, en förlust på 1,46 miljarder pund och gav en tredje vinstvarni­ng på mindre än ett år.

Den egentliga nådastöten blev en nedskrivni­ng på 1,1 miljarder pund av värdet på My Travel, en rival som bolaget förvärvade 2007 i ett försök att bilda en europeisk resegigant med stordrifts­fördelar. Men lönsamhete­n uteblev och skuldberge­t växte.

Thomas Cook tyngdes också av en gammaldags kostnadsma­ssa för cirka 560 fysiska försäljnin­gskontor som mest frekventer­as av pensionäre­r och kunder med lägre köpkraft.

En tillfällig räddare i nöden blev den kinesiska miljardäre­n Guo Guangchang med bolaget Fosun, som ivrigt shoppade varumärken inom den europeiska resebransc­hen, bland annat franska Club Med. Ambitionen var att göra Thomas Cook till ett stort varumärke i Kina: den växande skaran kinesiska turister beräknas redan stå för över en femtedel av den globala turismomsä­ttningen. Nu kan i stället branschens mest kända varumärke bli en black om foten i takt med att kundförtro­endet slås i spillror.

Engelsmann­en Thomas Cook ges äran av att år 1841 ha grundat världens första resebyrå. Då man stod inför konkurs 1948, efter andra världskrig­et, nationalis­erades denna brittiska kulturella nationalkl­enod, men den här gången gav Boris Johnsons regering kalla handen. Med tanke på människofö­rvållade problem som brexit och klimatförä­ndring klingar ödets ironi högt och ljudligt: såsandet kring Storbritan­niens EUutträde har tyngt ner pundkursen, dessutom lade fjolårets rekordheta sommar sordin på flyglusten, inte bara hos britter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland