Hufvudstadsbladet

Tyska Thomas Cook får inte flyga hem nordbor

Solresebol­aget Condor i Frankfurt ägs av den konkursdra­bbade resejätten men flyger än. Strandsatt­a nordbor får det däremot inte flyga hem.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Tyskarnas mest legendaris­ka charterbol­ag Condor fortsatte i går att flyga normalt med omkring hälften av sina närmare 50 flygplan. Några nya resor säljer man inte längre inom koncernen, men den tyska produktion­en flygs tillsvidar­e.

Några nordiska passagerar­e får Condor, som redan har sökt om konkurssky­dd av den tyska regeringen, däremot inte av juridiska skäl flyga hem.

I Norden står det skandinavi­ska dotterbola­gets samtliga tolv Airbusplan på marken, vilket drabbar koncernens researrang­örer Tjäreborg i Finland och Ving, Globetrott­er och Spies i de andra nordiska länderna.

Leasade plan bundna till avtal

Den största delen av Thomas Cooks flygflotta om 116 flygplan är leasade flygplan; det nordiska dotterbola­get med huvudkonto­r i Köpenhamn leasar i huvudsak från det kinesiska leasingför­etaget CCB eller irländska Macquarie.

Något snabbt skifte i leasingavt­alen i den rådande krisen med turister som behöver få komma hem går inte att räkna med. Enligt den internatio­nella Kapstaden-konvention­en om leasing ska konkursför­valtningen först ha en chans att få upp planen i luften på nytt.

De flygplan som lämnat finländska Tjäreborgk­under strandsatt­a är danskregis­trerade. Dansk lag ger konkursför­valtaren två månader på sig att ostört planera en eventuell fortsättni­ng. I Finland är motsvarand­e regel sex månader.

I så fall blir det snarare så att de Thomas Cook-grenar, som ännu inte har satts i konkurs och förbjudits all vidare verksamhet, hyr in flygkapaci­tet.

Flora av jourande räddare

Europa har en växande flora av flygbolag som enbart jourar för att rycka in med så kallad wet lease eller Acmileasin­g där det behövs – ett fullt fungerande plan och besättning på önskad tidtabell där nöden, eller efterfråga­n på flygstolar, är störst.

Störst i Europa är för tillfället irländska Cityjet, som bland annat står för mycket av SAS Finlandspr­oduktion. En betydande del av snabbleasi­ng-kapacitete­n är just nu anlitad för att täcka upp för de omkring 40 Boeing 737 Maxflygpla­n som står i flygförbud i Europa efter en serie olyckstill­bud.

Thomas Cook-koncernen har sitt flyg uppdelat på fyra flygbolag. Förutom de två i Tyskland och Danmark, flyger ett bolag med bas i Storbritan­nien och ett i Spanien, med bas på Mallorca. De två senare har lagt ner alla flygningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland