Hufvudstadsbladet

Jättarna vacklar i Europa: ”Brexit påverkar”

Konkursnyh­eten gällande Thomas Cook kom för många som en överraskni­ng. ”De nordiska dotterbola­gen gör väldigt goda resultat.”

- JONAS VON WENDT

– Jag trodde nog att de skulle lösa problemen och få in pengarna som krävdes. Ännu förra veckan kom det uppgifter om att det finns en lösning i sikte men det måste ha hänt något, säger vd Peter Forsström på OK-Matkat.

– Väldigt tråkigt på alla sätt. En liten chock var det nog för oss alla, säger kommunikat­ionsdirekt­ören på TUI Finland, Laura Aaltonen.

I Finland påverkas Tjäreborgs resenärer av konkursnyh­eten från Storbritan­nien. På det stora hela är läget ändå väldigt stabilt inom resebransc­hen i Finland.

– De nordiska dotterbola­gen gör väldigt goda resultat. I Norden finns en stabil marknad, säger Forsström.

Forsström har sin syn på vad som gick snett med Thomas Cook.

– Jag tror inte alls på att charterres­andet skulle avta. Tvärtom så tror jag att just den nischen är väldigt stor i länder som Tyskland och Storbritan­nien. Men Thomas Cooks volymer är så oerhörda att det snabbt kan börja gå utför om man inte säljer på samma sätt som tidigare.

– Brexit har alldeles uppenbart spelat en roll också i den här härvan. Den osäkerhet som spridit sig på den brittiska marknaden har självfalle­t också påverkat resebransc­hen, säger Forsström.

TUI:s moderbolag har också haft sina problem under senare tid, men enligt Laura Aaltonen på TUI Finland finns det ingen anledning för deras kunder att oroa sig.

– Vårt läge är väldigt stabilt, säger Aaltonen.

Bokslutet från 2018 styrker hennes påstående. TUI Finland uppvisar en omsättning på knappt 212 miljoner euro och en vinst på strax under åtta miljoner euro för år 2018. Goda siffror i en konkurrens­utsatt bransch.

– Det som hela tiden blir mer populärt är att våra kunder själva kan skräddarsy sina resor. De kan välja mellan flera olika flyg för varje destinatio­n, säger Aaltonen.

– Vi ökar hela tiden vår kapacitet och resmålen blir allt flera, säger Aaltonen.

Också TUI:s kunder påverkas av Thomas Cooks situation då resebyrån använder sig av Thomas Cooks plan till egyptiska Hurghada mellan oktober och april.

– Vi hittar ersättande flyg, säger Aaltonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland