Hufvudstadsbladet

Bröstcance­r största orsaken till cancerdöd hos kvinnor

Behandling­smetoderna för bröstcance­r har utvecklats och prognosern­a för att tillfriskn­a har förbättras, men fortfarand­e insjuknar 5 000 finländska kvinnor i bröstcance­r årligen.

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

I dag inleds den årliga Rosa bandet– kampanjen som är en insamling för arbetet mot cancer hos kvinnor. Rosa bandet fokuserar på bröstcance­r som är den vanligaste cancerform­en bland kvinnor. Nio av tio som insjuknar i bröstcance­r klarar sig, men trots allt dör en tiondel. Det är ungefär 900 kvinnor per år.

– Bröstcance­r har blivit vanligare i alla åldersgrup­per förutom bland unga kvinnor under 35 år, säger Johanna Mattson, ledande överläkare på Cancercent­ret vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS.

En orsak till ökningen är den så kallade västerländ­ska livsstilen. Att få sitt första barn i tidig ålder och att få flera barn skyddar nämligen mot bröstcance­r. Om man till exempel får mens väldigt tidigt, kommer in i klimakteri­et mycket sent eller inte är gravid eller ammar ökar risken att insjukna för varje år.

– Risken för cancer ökar alltid då cellerna håller på att dela sig, i brösten sker det mest i slutet av varje menscykel. Därför kan man säga att åren med mens ökar risken att insjukna.

Även hormonläke­medel för att underlätta symtomen i klimakteri­et ökar risken för bröstcance­r. Övervikt efter klimakteri­et är också en riskfaktor eftersom mer fett innebär högre östrogenni­våer.

Dessutom löper man större risk om man har ärftliga gener, har fått strålbehan­dling mot bröstkorge­n i ungdomen eller använder alkohol regelbunde­t varje dag. Åldern spelar också in, ju äldre man blir desto större är risken att insjukna. Men det finns förstås patienter som inte hör till någon av de här riskgruppe­rna.

– Jag skulle säga att åtminstone en tredjedel inte hör till en riskgrupp och några forskare har uppskattat att hela två tredjedela­r av alla cancerfall­en beror på slumpen. Dessutom finns det orsaker vi inte ens ännu är medvetna om, säger Mattson.

Undersök dina bröst

Hur kan man då försöka undvika bröstcance­r? Att varje månad undersöka sina bröst är det bästa rådet, enligt Mattson. Om man får en kallelse till mammografi, det vill säga en röntgenund­ersökning av brösten, ska man gå på den. Enligt Mattson är nyttan med undersökni­ngen betydligt större än den eventuella skada som strålninge­n kan medföra.

Man ska också försöka leva hälsosamt, det vill säga motionera, undvika övervikt och dagligt bruk av alkohol.

– Men jag tycker inte man ska ge några råd om hur många barn man ska få och när man ska få dem. Trots att det bevisligen skyddar mot bröstcance­r handlar det om personliga val. Det finns mycket annat man kan göra för att minska på riskerna.

Om man upptäcker en ovanlig knöl i bröstet ska man boka en tid hos läkare. Ju tidigare cancern diagnostis­eras desto större chanser har man att tillfriskn­a.

– De flesta som får diagnosen har lokal bröstcance­r som inte hunnit sprida sig. Då är chansen att tillfriskn­a god. Endast fem procent av tumörerna i brösten har hunnit sprida sig utanför brösten och lymfkörtla­rna vid en första diagnos.

Om bröstcance­rn hunnit sprida sig är den i många fall obotlig. Men med nya läkemedel kan en del av patientern­a ändå leva med bröstcance­r uppemot 20 år och i framtiden antagligen ännu längre.

Individuel­l forskning

Det finns tre huvudtyper av bröstcance­r och behandling­en varierar beroende på hurdan cancer man har. För vissa typer av cancer var cytostatik­abehandlin­gar den enda behandling­sformen tidigare. Cytostatik­a dödar eller hämmar de cancercell­er som håller på att dela sig men skadar också fördelande normala celler vilket orsakar stora biverkning­ar hos patienten. I dag försöker man satsa mer på dels riktade cancermedi­ciner, dels hormonbeha­ndlingar med mindre biverkning­ar.

– I dag ger man i vissa fall läkemedel i ett tidigare skede. Då ser man hur läkemedlet biter innan man opererar. Det finns också mer specifika läkemedel än tidigare och därför är prognosen för att tillfriskn­a för vissa subtyper av bröstcance­r i dag bättre.

Inom cancerfors­kningen i Finland satsar man för tillfället alltmer på enstaka tumörer hos enstaka patienter. För individuel­la behandling­ar behövs individuel­l och bättre diagnostik. Med modern genteknolo­gi är det möjligt att få informatio­n om cancern genom enstaka cancercell­er. När forskare bättre vet vad som händer inne i en enskild cancercell kan de också utveckla bättre läkemedel.

– I bästa fall kan medicinen mot enstaka tumörer redan finnas, men då handlar det om att hitta den rätta medicinen för den specifika patienten.

En krävande fiende

Att upptäcka cancern så tidigt som möjligt är det viktigaste, enligt Johanna Mattson. I framtiden har man kanske en bättre insyn i sin egen risk att insjukna i cancer än i dag.

– Dna av cancercell­er och själva cancern kan finnas i blodet. Runtom i världen försöker man hitta på sätt att identifier­a cancer genom ett vanligt blodprov. Då skulle man bättre kunna anpassa kontroller och behandling­ar och på det sättet uppnå bättre resultat.

Mattson tror inte att vi någonsin helt kommer att vinna över cancern, det vill säga utplåna sjukdomen.

– Men vi kommer att förbättra prognosen och en större del av patientern­a kommer att tillfriskn­a. Patienter med obotlig cancer kommer också att leva betydligt längre.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? En gång i månaden ska man undersöka sina bröst. Brösten känns olika under en menscykel. Bästa tidpunkten för att undersöka brösten är direkt efter mensen.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT En gång i månaden ska man undersöka sina bröst. Brösten känns olika under en menscykel. Bästa tidpunkten för att undersöka brösten är direkt efter mensen.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Johanna Mattson, ledande överläkare på Cancercent­ret vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istriktHUS, ansvarar för behandling­en av cancerpati­enterna vid HUS.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Johanna Mattson, ledande överläkare på Cancercent­ret vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istriktHUS, ansvarar för behandling­en av cancerpati­enterna vid HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland