Hufvudstadsbladet

Instagrams nya regler ska skydda unga

Instagram skärper sina regler. Enligt de nya reglerna är det förbjudet att direkt marknadsfö­ra bantningsp­reparat och skönhetsin­grepp.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Adam Mosseri, vd för Instagram meddelar via Twitter att Instagram nu har skärpt sina regler. De nya reglerna trädde i kraft den 18 september och strävar efter att skydda särskilt yngre användare.

The Guardian skriver att det enligt de nya reglerna nu är förbjudet att marknadsfö­ra eller publicera betalda inlägg som fokuserar enbart på bantningsp­rodukter eller skönhetsin­grepp.

Inlägg som innehåller någon typ av bantningsp­rodukter döljs nu totalt för minderårig­a användare.

De inlägg som går ett steg längre och direkt strävar efter att rekommende­ra och sälja vidare produkten har plattforme­n nu rätt att radera. Exempelvis är det totaltförb­judet att publicera inlägg som relaterar till viktminskn­ing och som innehåller någon form av rabattkod för ett specifikt bantningsp­reparat.

Den finlandssv­enska 20-åriga influencer­n Molly Näsman reagerar med ett enda ord: Jättebra!

– Det hör inte till ovanlighet­erna att man på både större och mindre influencer­s konton stöter på direktrekl­am för slickepinn­ar som ska minska sötsug eller te som ska få en att gå ner i vikt. Jag förstår att det är svårt att ha ett eget filter om en person man ser upp till väljer att publicera något sådant.

Näsman har själv kämpat sig igenom en ätstörning och hon har varit väldigt öppen och ärlig om detta i sina sociala kanaler. Trots det berättar hon att det inte alls är ovanligt att företag kontaktar henne och undrar om hon vill marknadsfö­ra deras bantningsp­reparat.

– Det visar rätt tydligt hur de företagen fungerar, säger hon.

Försök att dölja gillningar

Instagrams policychef Emma Collins säger till The Guardian att man tagit hjälp av utomståend­e experter för att på bästa möjliga vis skydda speciellt de yngre användarna.

– Vi vill att Instagram ska vara en positiv plats för alla som använder det. Denna nya policy är en del av vårt arbete för att minska på den press som folk ibland kan uppleva att sociala medier leder till, säger Collins.

Den sociala plattforme­n gick även tidigare i år in för ett försök att i sex olika länder dölja antalet gillningar en bild fått. Försöket inleddes efter att många användare upplevt att deras psykiska hälsa påverkats negativt av att de jämfört sig med andra.

Användarna i försökslän­derna kan själva fortsättni­ngsvis se hur många som gillat deras bilder, men deras följare kan inte se antalet gillningar. De sex länder som berörs av försöket är Australien, Brasilien, Italien, Japan, Irland och Nya Zeeland.

 ?? WESTERHOLM/SPT
FOTO: SOFIA ?? Influencer­n Molly Näsman är glad att Instagram vill skydda sina användare på bästa möjliga vis.
WESTERHOLM/SPT FOTO: SOFIA Influencer­n Molly Näsman är glad att Instagram vill skydda sina användare på bästa möjliga vis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland