Hufvudstadsbladet

Nu får konsumtion­shetsen under Black Friday en detox-utmanare

Den 25 november ordnas White Monday för första gången i Finland. Syftet med kampanjen är att främja cirkulär ekonomi.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@hbl.fi

Kampanjen ordnades för första gången för två år sedan i Sverige som en sorts motaktion till den stora readagen Black Friday. I år ordnas den även i Finland och infaller på måndagen innan Black Friday, den 25 november.

– Syftet med dagen är att uppmärksam­ma den cirkulära ekonomin, som ett alternativ till den linjära konsumtion­smodellen, säger talesperso­nen Tuuli Solhagen (bilden), som driver kampanjen ideellt i Finland.

Cirkulär ekonomi handlar om återvinnin­g och återanvänd­ning, i motsats till den linjära ekonomin som går ut på att en produkt produceras och används för att sedan slängas.

– Vi behöver ju konsumtion för att vår ekonomi ska rulla på, så det är inte så att vi vill få konsumtion­en att stanna upp. Däremot måste produktion­en och konsumtion­en bli mer i balans.

Hållbara företag lyfts upp

Kampanjen lyfter fram olika företag och organisati­oner som sysslar med hållbarhet, såsom företag som gör produkter av återvunna material, erbjuder olika slags delningstj­änster eller förlänger livet på en vara.

Förra året deltog över 180 företag, organisati­oner och influerare i den svenska kampanjen. – Syftet är att visa hur enkelt det är att använda sig av delningstj­änster och att konsumera cirkulärt. Vi uppmanar folk att bekanta sig med delningstj­änster i stället för att köpa eget och köpa nytt hela tiden. Finlands miljöcentr­al tillhör de organisati­oner som deltar i kampanjen. Hannele Ahponen, kommunikat­ionsexpert vid Finlands miljöcentr­al, säger att kampanjen har ett viktigt syfte.

– Vi behöver mer cirkulär ekonomi i Finland och White Monday är ett bra sätt att sprida synlighet kring det.

Ahponen poängterar även att cirkulär ekonomi och materialåt­ervinning är ett delmål för det EU-finansiera­de projektet Circwaste som miljöcentr­alen koordinera­r just nu.

Vill ge cirkulära företag synlighet

Andra som stödjer kampanjen är exempelvis Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM, biblioteke­t Ode och kläduthyrn­ingsföreta­get Vaatepuu. Vissa av deltagarna ger rabatt på cirkulära produkter och tjänster under dagen.

Solhagen uppmanar intressera­de företag och organisati­oner att använda kampanjens hashtagg #whitemonda­y eller bli en samarbetsp­artner via White Mondays webbsida där företaget kan få synlighet utan kostnad.

– Målet är bara att främja ett gott ändamål, säger Solhagen.

 ?? T O : J A K O R A N T A ??
T O : J A K O R A N T A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland