Hufvudstadsbladet

Världen samlas till samarbete medan Trump soloåker

Vad Donald Trumps tredje tal på den prestigefy­llda scenen i FN:s högkvarter, inför världens statschefe­r, kommer att bli ihågkommet för kan vi bara gissa oss till.

- HBL:s medarbetar­e i Washington D.C. juri.von.bonsdorff@ksfmedia.fi JURI VON BONSDORFF

Vi minns president Donald Trumps första uppträdand­e i Förenta Nationerna­s generalför­samling för två år sedan för talet där han kallade Kim Jong-un ”lilla raketmanne­n”. Trumps andra uppträdand­e kommer vi ihåg för de pinsamt ljudliga och hånfulla skrattsalv­or som hördes i plenisalen när Trump blottade sitt bristande omdöme och på fullt allvar sa att hans administra­tion ”åstadkommi­t mer än nästan någon annan administra­tion i vårt lands historia.”

Vad hans tredje tal på den prestigefy­llda scenen i FN:s högkvarter, inför världens statschefe­r, kommer att bli ihågkommet för kan vi bara gissa oss till.

Även om skrattsalv­orna i fjol måste ha svidit åtminstone en smula, verkar Trump inte vilja överge skrytet. Ombord på sitt presidentf­lyg sa Trump häromdagen till reportrar att han ämnar upplysa sina åhörare om att USA är världens bästa land och att det för närvarande har en av sina, genom tiderna, bästa presidente­r.

Vore Trump en vanlig president, skulle världen med spänning leta efter signaler på hur han tänker agera i handelskri­get med Kina eller hur han vill hantera krisen med Iran.

Men det är inte mödan värt eftersom det som idag kan låta som en strategi i morgon kan skrotas i en tweet.

Trumps rådgivare har lovat att Trump kommer att poängtera USA:s ledarskap i världen och understryk­a USA som ett positivt alternativ till auktoritär­a stater. Uttalandet ter sig som ett dåligt skämt eftersom ingen president i USA någonsin uttryckt en lika stark beundran för auktoritär­a ledare som president Trump. I modern tid har ingen amerikansk president heller värdesatt ett amerikansk­t globalt ledarskap mindre än Trump.

Det senare tillstånde­t belyses mer än tydligt av det faktum att Trump planerade att nobba det stora klimatmöte­t som FN sammankall­ade till. Sist och slutligen dök han upp en stund bland åhörarna. USA väntas inte heller delta i mötet som sammankall­ats av Frankrike och Tyskland och som har för avsikt att stärka det multilater­ala samarbetet och understryk­a vikten av folkrätt, internatio­nella avtal och pressfrihe­t.

Söker stöd från kristna högern

I stället för att närvara på dessa möten, har Trump sammankall­at sitt eget specialmöt­e om förföljels­e av religiösa minoritete­r runt om i världen. Det är oklart om Trump själv ägnar myckna tankar åt förtryckta religioner i utlandet, men han vet att genom att skänka den kristna högern en plattform på en global scen i New York, garanterar han ett fortsatt stöd från de ultra-religiösa ledarna i USA – ett stöd som ha desperat behöver i valet nästa år.

Man kan egentligen fråga sig varför Trump över huvud taget kommer till mötet vars huvudsyfte han föraktar. Det finns två svar på frågan. Dels placerar det honom i det globala blickfånge­t på ett sätt som givetvis tillfredss­täller hans narcissism. Men eftersom nästan alla världens ledare är på plats, ger det honom också en chans att idka den typen av bilateral diplomati han föredrar. Trump vill forma USA:s relationer till enskilda länder genom möten och förhandlin­gar, ansikte mot ansikte, utan andra intressent­ers inblandnin­g. I New York har han möjlighet att göra det effektivar­e än någon annanstans.

Om Trump är smart så använder han dessa möten till att bygga upp en gemensam front som tillsamman­s funderar på hur man ska bemöta den aggression mot Saudiarabi­en som Iran beskylls för. Finns det konkreta bevis på att Iran låg bakom attackerna, är det bilaterala mötena perfekta för att presentera dem. Ett möte med den iranska ledningen verkar dock ha ringa chanser att bli verklighet efter att USA precis införde nya sanktioner mot Irans centralban­k.

Försökt pressa Ukrainas president

Det största intresset kommer dock att riktas mot Trumps möte med den Ukrainska presidente­n Volodymyr Zelenskyj. Trump befinner sig i en ny svår inrikespol­itisk kris efter att det framgått att han, enligt amerikansk­a medier, försökt pressa Zelenskyj att utreda korruption­sanklagels­er förknippad­e med affärer som Joe Bidens son gjort i Ukraina. Anklagelse­n är med andra ord att Trump vill att Ukraina ska hjälpa honom vinna valet mot Biden, om han blir demokrater­nas kandidat.

Trump är ogillad av de traditione­lla tungviktar­na på FN arenan och han ogillar dem. Det är inte en grogrund för framsteg kring de globala utmaningar­na, men räkna med cirkus och drama. Det brukar Trump kunna leverera vart han än går.

 ?? FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP ?? Donald Trump dök upp på FN:s klimatmöte i New York.
FOTO: JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA-AFP Donald Trump dök upp på FN:s klimatmöte i New York.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland