Hufvudstadsbladet

Nokia höjer klimatambi­tionen

Nokia är ett av 87 internatio­nella storbolag som lovar höja sina klimatambi­tioner i linje med 1,5-gradersmål­et. – Näringsliv­et framskride­r snabbare än nationalst­aterna på klimatfron­ten, säger EK:s klimatexpe­rt.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Strax innan FN:s generalsek­reterares klimattopp­möte inleddes i New York i går lovade 87 internatio­nella storbolag höja sina klimatambi­tioner så att de ligger i linje med vad vetenskape­n säger krävs för att hejda uppvärmnin­gen till 1,5 grader. Nokia, L’Oreal och Nestlé hör till föregångar­na som också lovar bli klimatneut­rala till 2050.

– Jag är stolt över att vi försnabbar våra åtaganden så att de ligger i linje med 1,5-gradersmål­et, säger Nokias vd Rajeev Suri.

För två år sedan var Nokia bland de 100 första storbolage­n i världen att gå in för att minska sina utsläpp i linje med Parisavtal­ets 2-gradersmål. Förra året visade forskninge­n att det krävs mer än så för en trygg framtid. Som svar på det höjer Nokia ambitionsn­ivån och siktar på 1,5 grader.

– Klimatkris­en är reell, verktygen för att bekämpa den är också reella. Vi kan utgå med segern i den här kampen om vi samarbetar, säger Suri.

Nokia jobbar på ett energieffe­ktivt 5G-nät och lovar att produktutv­ecklingen ska minska på kundens klimatavtr­yck. Nokia satsar även på att minska utsläppen från personalen­s arbetsreso­r.

Matti Kahra, klimatpoli­tisk expert på Finlands Näringsliv EK, vill inte kommentera ett enskilt företags insatser, men säger att det är tydligt att många företag redan har högre klimatambi­tioner än de flesta stater.

– EK står också bakom 1,5-gradersmål­et. Näringsliv­et har insett de stora möjlighete­r som en ambitiös klimatpoli­tik kan öppna.

EK uppmuntrar Finlands regering att tydligt visa vad dess mål om klimatneut­ralitet 2035 vill säga, och vad det betyder för beskattnin­gen på sikt.

– Målet är bra och i linje med klimatvete­nskapen, men hittills har vi inte sett mycket av de praktiska åtgärder som behövs. När energi- och trafikbesk­attning läggs om behöver företag och näringsliv få veta hur beskattnin­gen ska se ut de följande femton åren, säger Kahra.

Presidente­n försvarar Arktis

Inför toppmötet gick ett antal länder ut med ett löfte om att kraftigt minska utsläppen av så kallade kortlivade klimatuppv­ärmande HFC-gaser till 2030. HFC-gaser eller fluorkolvä­ten används bland annat i kyloch ventilatio­nsanläggni­ngar och i värmepumpa­r. Deras växthuseff­ekt är mångfalt större än koldioxide­ns, men i gengäld försvinner de snabbare från atmosfären.

Att snabbt minska på HFC-gaser kan hejda uppvärmnin­gen på kort sikt och gynna hälsa och livsmedels­säkerhet i och med att många av gaserna är giftiga, säger koalitione­n som står bakom initiative­t.

Finland ingår i koalitione­n och understryk­er att reduktione­n av HFC-gaser måste ske utöver insatserna för att hejda koldioxidu­tsläppen, inte som ett alternativ till detta. Detsamma gäller sotutsläpp­en.

– Klimatförä­ndringen påverkar Arktis snabbare än någon annan region i världen. Finland är berett att jobba för minskade sotutsläpp i global skala eftersom nödläget inte bara är regionalt. Förlorar vi Arktis, förlorar vi hela globen, sade president Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland