Hufvudstadsbladet

Finland överens med EU:s stora länder om lösning för Medelhavet

När oenigheten om flyktingar och migranter kvarstår bland EU:s medlemslän­der försöker några av de största visa vägen. Tyskland, Frankrike och Italien vill tillsamman­s med Finland och Malta ha en gemensam fördelning av dem som plockas upp på Medelhavet.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Inrikesmin­istrarna från de fem EUländerna fanns på plats i Valletta i går tillsamman­s med EU:s asyl- och inrikeskom­missionär Dimitris Avramopoul­os.

På en presskonfe­rens efteråt bjuds på glada miner – men få detaljer.

– I dag har vi gjort goda framsteg på väg mot trovärdiga och strukturer­ade tillfällig­a arrangeman­g. Nu manar jag alla andra medlemslän­der att ansluta sig till oss, säger Avramopoul­os.

– Vi måste komma ifrån båt-förbåt-arrangeman­g och hitta en mer strukturer­ad lösning, säger Maria Ohisalo, som inrikesmin­ister för EU:s nuvarande ordförande­land.

Presentera­s i oktober

Det gemensamma papper som ministrarn­a hamrat fram ska nu presentera­s för övriga EU-länder vid nästa ordinarie migrations­ministermö­te i Luxemburg den 7–8 oktober.

Exakt vad den föreslagna uppgörelse­n går ut på är emellertid ministrarn­a på Malta fåordiga om. Uppgifter till nyhetsbyrå­n AFP har på förhand talat om att Tyskland och Frankrike ska vara villiga att ta emot en fjärdedel var av de nödställda

■ som plockas upp på havet. Däremot sägs det fortsatt vara oklart om fördelning­en ska omfatta såväl asylsökand­e flyktingar som ekonomiska migranter.

Lättare utan Lega?

Flykting- och migrantsit­uationen på Medelhavet har länge skapat irritation och konflikter mellan medlemslän­derna. Att högernatio­nalistiska Lega tvingats ut ur Italiens regering har dock ökat hoppet om en lösning – även om länder som Ungern och Polen fortsatt är starkt kritiska till alla tankar på gemensamma kvoter.

Det har hittills effektivt satt stopp för EU-kommission­ens försök att få igenom de förslag som lades redan 2016 om att vid krislägen med stora flyktingst­römmar införa en obligatori­sk fördelning av de asylsökand­e mellan samtliga EU-länder.

 ?? FOTO: ARIS MESSINIS/ LEHTIKUVA-AFP ?? En migrant får hälp efter att ha anlänt till den grekiska ön Lesbos från Turkiet.
■
FOTO: ARIS MESSINIS/ LEHTIKUVA-AFP En migrant får hälp efter att ha anlänt till den grekiska ön Lesbos från Turkiet. ■
 ?? FOTO: MATTHEW MIRABELLI/LEHTIKUVA–AFP ?? Vi måste komma ifrån båt-för-båtarrange­mang och hitta en mer strukturer­ad lösning, sade Maria Ohisalo under gårdagens möte på Malta.
FOTO: MATTHEW MIRABELLI/LEHTIKUVA–AFP Vi måste komma ifrån båt-för-båtarrange­mang och hitta en mer strukturer­ad lösning, sade Maria Ohisalo under gårdagens möte på Malta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland