Hufvudstadsbladet

WHO: Klartecken för nytt ebolavacci­n

Ett nytt vaccin kommer inom kort att börja användas i kampen mot ebola i Kongo-Kinshasa, meddelar Världshäls­oorganisat­ionen (WHO). Samtidigt kritiseras WHO av Läkare utan gränser för att begränsa tillgången till det vaccin som nu används.

- TT-AFP

Kongo-Kinshasa planerar att tillåta användning av det nya vaccinet, som utvecklats av amerikansk­a Johnson & Johnson, från och med mitten av oktober, skriver WHO i ett uttalande.

Landets myndighete­r har tidigare motsatt sig användande av det experiment­ella vaccinet. Den tidigare hälsominis­tern Oly Ilunga Kalenga, som avgick i somras, hänvisade bland annat till svårighete­rna i att introducer­a en ny medicin, som ännu inte testats i större skala, när misstron mot myndighete­rna och mytbildnin­gen kring ebola är så pass stark bland många i de drabbade områdena.

Byter fot

Den nya nationella chefen för insatserna mot ebola, Jean-Jacques Muyembe, öppnade dock tidigare i september för att börja använda läkemedlet.

– Det andra vaccinet kommer troligen att sättas in utanför de epidemidra­bbade områdena för att skydda befolkning­en, sade Muyembe till nyhetssajt­en actualite.cd.

Det vaccin som nu används, av tillverkar­en Merck, har testats i större utsträckni­ng. Det saknar regelrätt licens men har ett särskilt tillstånd att användas i drabbade områden.

”Ransoneras i onödan”

Omkring 225 000 personer har under det senaste året vaccinerat­s. Läkare utan gränser anser att fler hade kunnat få vaccinet.

”Ett av de största problemen är närvarande är det faktum att vaccinet i praktiken ransoneras av WHO och att för få personer i riskzonen skyddas i dag”, heter det i ett uttalande från hjälporgan­isationen.

Läkare utan gränser kräver att man tillsätter en oberoende, internatio­nell kommitté som ska övervaka hur vaccinerin­gen sköts.

”Upp till 2000–5000 personer skulle kunna vaccineras varje dag, jämfört med 50–1 000 i dagsläget”, säger Läkare utan gränsers verksamhet­schef, Isabelle Defourny,i uttalandet.

Tillbakavi­sar kritiken

Enligt organisati­onen finns ingen brist på vaccin utan distribuer­ingen hindras i stället av onödigt strikta regler från WHO.

Världshäls­oorganisat­ionen förnekar att man skulle begränsa tillgången till vaccinet och hänvisar i ett uttalande till att man tillämpar en strategi som rekommende­rats av ett oberoende expertråd och som man kommit överens om med KongoKinsh­asas regering.

Över 2 000 personer har hittills avlidit i Kongo-Kinshasa i år på grund av ebola.

 ?? WAMENYA/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: AUGUSTIN ?? Fler personer i Kongo-Kinshasa skulle kunna vaccineras mot ebola, hävdar Läkare utan gränser.
WAMENYA/LEHTIKUVA-AFP FOTO: AUGUSTIN Fler personer i Kongo-Kinshasa skulle kunna vaccineras mot ebola, hävdar Läkare utan gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland