Hufvudstadsbladet

Viktigt att välja kost som bidrar med alla näringsämn­en

- LINDA NORDGREN communicat­ion manager, Oatly

LIVSMEDEL Gunnar Rundgren är jordbruksk­onsult som på uppdrag av EU-projektet Matlust skrivit rapporten ”Mjölkprodu­kter och vegetabili­ska alternativ till mjölkprodu­kter – miljö, klimat och hälsa”. Rapporten innehåller en hel del felaktighe­ter och brister vad gäller struktur, objektivit­et och saklighet, vilket vi också påpekat för både författare­n och dess uppdragsgi­vare. Vi delar gärna med oss av våra kommentare­r till rapporten för den som är intressera­d. Vi är förvånade över att utrednings­uppdraget, finansiera­t med skattepeng­ar, gått till en konsult i stället för en meriterad forskare med mer sakkunskap inom ämnet.

Vi ser oss föranledda att kommentera de felaktighe­ter och påståenden som rapportera­ts i medier genom TT (HBL 19.9).

”– Är man ute efter att skapa levande landsbygd och kulturmilj­ö med betesdjur så tillför inte havredryck något över huvud taget. Den ökar bara storskalig­a odlingar, utarmar jordarna. Och produktion­en använder mer bekämpning­smedel, säger han.”

Varken mjölkprodu­ktion eller havredryck­sproduktio­n är i sig en förutsättn­ing för levande landsbygd och kulturmilj­ö – det handlar om produktion­smetoder i båda fallen, (i Sverige är det i dag endast cirka en tredjedel av dessa ”kulturmilj­öer” som betas av mjölkrasdj­ur).

Att havreodlin­gar till havredryck­sproduktio­n skulle leda till mer storskalig­a odlingar och utarmande av jordar än komjölkspr­oduktion är ytterligar­e ett mycket märkligt påstående.

I Sverige består 70 procent av den odlade arealen av foderprodu­ktion. Mjölkkon behöver äta cirka tio kilo kraftfoder om dagen, ett kraftfoder som består av spannmål, åkerbönor, ärtor, raps och soja. Det är för övrigt ganska välkänt att foder till animaliepr­oduktion ligger bakom en stor del av de storskalig­a odlingar som finns i dag.

Påståendet att det används mer bekämpning­smedel i havreodlin­g är absurt och bara just ett påstående rakt ut i luften. Varför skulle det användas mer bekämpning­smedel till havreodlin­g än till kraftfoder­odling till korna? Havre är en tålig gröda som det används relativt lite insatsmede­l till.

”Svenska konsumente­r bör dock känna till en sak, säger han. Havre, som enligt Rundgren är en utmärkt produkt, förutsätte­r nämligen att annan animalisk produktion finns ute i jordbruket.”

Rundgren har helt fel när han påstår att havreodlin­g förutsätte­r animaliepr­oduktion. Det är ett ålderdomli­gt synsätt som uppstod på 1970-talet. Utveckling­en går framåt, och nya utmaningar kräver nya lösningar. Restproduk­ter kommer att kunna optimeras för både näringsåte­rförsel och förädlas vidare till livsmedels­råvara i takt med att vi äter en mer växtbasera­d kost.

Påståenden om närings

❞ Varken mjölkprodu­ktion eller havredryck­sproduktio­n är i sig en förutsättn­ing för levande landsbygd och kulturmilj­ö.

innehåll och klimatpåve­rkan ”Komjölk eller havremjölk – vad är bäst för klimatet?”

”– Per liter vara så har ju havre en mindre klimatpåve­rkan. Men hur mycket mindre beror faktiskt på hur man räknar.”

” – Mjölk innehåller flera nyttighete­r, mer protein och en rad vitaminer och spårämnen som inte finns i havredryck.”

Rundgren har rätt i att det finns fler studier gjorda på komjölk och att växtbasera­de kosthåll där havredryck ingår inte är lika studerade. Men även om havredryck är ett relativt nytt livsmedel (utvecklade­s under 1990-talet) är havre en väldigt bekant gröda som har odlats under flera hundra år. Havrens näringsinn­ehåll är också välbekant och att innehållet skiljer sig från ett animaliskt livsmedel som komjölk borde inte komma som någon överraskni­ng. Havredryck har en annan näringspro­fil i jämförelse med komjölk; exempelvis en god fettkvalit­et med hälsosamt omättat fett och fibrer inklusive betaglukan­er som kan reglera kolesterol­nivåer.

Det som är viktigt är att vi människor väljer en kost som totalt sett bidrar med alla näringsämn­en. Vi kan i sammanhang­et inte heller blunda för att vi i Sverige inte lyckats sänka våra växthusgas­utsläpp och att maten står för ungefär en tredjedel av våra utsläpp. Vi kan inte fortsätta konsumera så stora mängder animaliska livsmedel, vi måste välja klimatsmar­tare lösningar även inom livsmedels­området. Vi behöver välja framför allt växtbasera­de livsmedel och där ingår växtbasera­t mejeri.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland