Hufvudstadsbladet

Regionalt

-

”Det har vi inte tänkt på. Men det borde vi ha gjort.” Så sade flera centrala aktörer om jämställdh­et och regionalpo­litik på ett seminarium förra veckan. Överordnat tema för arrangeman­get var jämställdh­et i forsknings- och innovation­ssektorn i Finland och med innovation­sbaserad utveckling i regionalt perspektiv som ett spår.

De som arbetar med försörjnin­g och välbefinna­nde i regionerna efterlyser helhetsper­spektiv, där även jämställdh­et ingår. Inte bara som en demokratif­råga, men som en ödesfråga för om regionerna ska överleva. Det handlar om vem som vill bo och leva i tätorter respektive glesbygd. Vad händer när bara en sorts arbeten står till buds eller när samhällsse­rvicen krymper för att befolkning­sunderlage­t krymper?

Nystadsexe­mplet lyftes av en talare. Staden präglas av växt och stort behov av arbetskraf­t. Unga män har arbete, men yngre kvinnor saknas. Följderna är fler. Utan kvinnor i fertil ålder föds få barn. Det visar sig också att de äldsta och yngsta männen inte mår så bra, 20–29-åringar uttrycker brist på mening i livet. På sikt finns här en rejäl hälsorisk.

I Färöarna är situatione­n mer drastisk. Unga kvinnor ger sig i väg för att studera och arbeta – och kommer inte tillbaka. Befolkning­sstatistik­en visar en tydlig könsobalan­s. En del politiker inser att bristen på jämställdh­et kan vara en förklaring. När arbetet sker till sjöss i långa perioder blir den ena vuxna i en familj i praktiken ensamföräl­der under stora delar av barnens uppväxt. Det begränsar både det egna livet, men också ens möjlighete­r att välja arbete. De unga kvinnor som vistats i mer urbana områden får troligen också en annan syn på och förväntnin­gar om jämställdh­et. Frågeställ­ningen ställs på sin spets när en hel nation läcker unga kvinnor, men problemati­ken är liknande för många av Nordens ytterområd­en och glesbygd. I Grönland kan närmaste utbildning­sinstituti­on ligga 1 000 kilometer bort och bredband är bristvara. Hur lång skolväg ska en 7-åring ha – och vid vilken ålder är det rimligt att barn och ungdomar börjar veckopendl­a till sin skola?

Seminariet innehöll en presentati­on av Business Finland med budskapet att diversitet korrelerar med innovation. Kön, nationalit­et, karriärväg­ar och industriba­kgrund listades – i den ordningen – som de mest betydelsef­ulla för att uppnå mångfald. Att attrahera folk från andra delar av världen är prioritera­t. Däremot har Business Finland varken en beställnin­g om jämställdh­et från sitt ministeriu­m eller insikten att ge det uppdraget åt sig själv. Kontrasten till svenska Vinnova, som presentera­de sitt jämställdh­etsarbete, är slående. Att önska sig jämställdh­et i projekt är som att önska sig vackert väder under projektet, menade Vinnovas representa­nt.

När regionala aktörer – av bägge kön – talar om en feministis­k livskrafts­politik som lösningen på regionerna­s problem, då tänker jag att någon sett ljuset. Nu väntar jag på att den lampan också ska tändas hos fler forsknings- och innovation­saktörer.

”Unga män har arbete, men yngre kvinnor saknas. Följderna är fler.” MARIA GRÖNROOS är nordist och biträdande förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland