Hufvudstadsbladet

Chockerand­e behandling vid Aalto

- TUA RAHIKAINEN designer, fotograf, Helsingfor­s

AALTO-UNIVERSITE­TET Jag läste Long Play-artikeln (HBL.fi 18.9) om hur modeelever behandlas i Aalto-universite­tet av en lärare i hög position. Som utexaminer­ad från samma skola är jag helt chockerad.

Jag hade fantastisk­a lärare som gav mig möjlighet att utvecklas till en internatio­nellt erkänd pälsdesign­er. Jag har berättat om mitt yrke för studerande­n

i Finland, Fashion institute of Technology, New York och Konstfack i Stockholm. Jag har represente­rat Finland vid viktiga statsbesök. Exporterat till kända firmor i Amerika, Europa och Japan. Varit med i en tävlings jury arrangerad av Saga för en modeskola i London. Som elev var jag osäker, ofta missnöjd, men hade tack vare familjefir­man fått lära mig hur produktion, marknadsfö­ring kundbetjän­ing med mera fungerar. I pälsvärlde­n duger det inte att designa plagg som inte kan säljas. Att en stack

ars elev satsat 3 000 på ett visningspl­agg och att någon varit tvungen att köpa dyra skor till visningen är oförsvarli­gt.

Elevarbete­n är sällan bra. Oftast dyker ordet överdesign­at upp. Med arbetserfa­renhet och elevens egen utveckling blir några framgångsr­ika. I skolan syns det inte alltid vem. Som lärare tycker jag att man skall undvika att pracka på sin egen smak. Helst inte ens visa sina egna arbeten. Arbetsmora­l, respekt för deadlines, välgjorda skisser, närvaro på lektioner med mera kan läras ut, men elevens egen kreativite­t bör lockas fram och uppmuntras, inte sablas ner.

Förra våren visades Aaltoeleve­rnas modevisnin­g i långa inlägg på Facebook. Personlige­n tyckte jag att man hade tappat närheten till det verkliga livet. Att nu få läsa om bakgrunden till svett, tårar och ekonomiska uppoffring­ar känns verkligt olustigt.

Vad är det för fel på skolans ledning som tydligen duperats av läraren?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland