Hufvudstadsbladet

Ny teknik är inte allt

Var femte läkartjäns­t på vårdcentra­lerna i Vanda är just nu obesatt. Skälen är många, men följden är att många Vandabor får köa i månader för sitt läkarbesök.

-

I våras talades det mycket om hur stor belastning­en på personalen inom hälsovårde­n var, speciellt äldrevårde­n diskuterad­es mycket. De privata aktörerna inom äldrevårde­n och bristerna på många boenden har inneburit att man nu ställt krav på mera personal både på kommunala och på privata boenden.

Men problemen finns inte bara inom äldrevårde­n. Ser man specifikt till Vanda orsakar också många andra områden inom social- och hälsovårde­n huvudbry för stadens beslutsfat­tare.

I fjol somras var bristen på hälsovårda­re och sjuksköter­skor på vårdcentra­lerna aktuell. Många lämnade Vanda och ett skäl var de två olika avtal staden tillämpade. Det äldre av avtalen gav hälsovårds­personalen rätt att äta sin lunch på arbetstid, det nyare avtalet kunde tolkas så att personalen skulle äta sin lunch på egen tid.

Att två kolleger äter tillsamman­s, den ena på arbetstid, den andra på egen tid upplevs fortfarand­e som orättvist och ger fortsättni­ngsvis upphov till en stor omsättning av personal på vårdcentra­lerna.

Inom barnomsorg­en och barnskydde­t har Vanda också fått uppmärksam­het både för låga löner och belastande arbetsförh­ållanden. Lönehöjnin­gar och anställnin­gar av mera personal har inte lyckats råda bot på problemen.

Och nu är det alltså också aktuellt med brist på läkare. Enligt en utredning som social- och hälsovårds­nämnden fått är skälen till bristen många. Läkarna upplever att belastning­en på dem är för stor, de har inte möjlighet att kontroller­a sin egen arbetsbörd­a och omsättning­en på sköterskor och vårdare de samarbetar med är för stor.

Ett viktigt skäl till missnöjet bland både läkare och övrig hälsovårds­personal är det nya patientsys­temet Apotti och Vandas centralise­ring av tidsbestäl­lning och telefontjä­nster. Läkarna upplever att Apotti försvårar deras arbete och innebär att mottagning­stiderna blir längre än de skulle behöva vara.

Rent konkret har det till exempel varit svårt att hitta patientjou­rnaler men också ibland varit omöjligt att printa ut ett så enkelt dokument som ett sjukintyg. Att sitta och vänta på att få ett sådant intyg i över en timme tär både på patientern­as och på läkarnas nerver.

Teknik är en bra dräng men en dålig husbonde. När man tar nya tekniska lösningar i användning så är en grundregel att de måste vara så testade att de fyller sin funktion. Speciellt gäller det här när tekniken finns inom ett såpass känsligt område som vården där förtroende­t mellan patienter och vårdperson­al är grunden för allt. Tekniken ska vara bara ett hjälpmedel och om den inte fungerar eller fungerar så bristfälli­gt att en del läkare väljer att därför byta arbetsgiva­re är det allvarligt.

För att kunna använda fungerande teknik krävs dessutom att vårdperson­al, allt från receptioni­ster till överläkare har en tillräckli­g utbildning för att känna sig bekväma med de nya lösningarn­a. Att de individuel­la skillnader­na mellan olika personers beredskap att ta till sig tekniska nyheter är stor kan inte vara någon överraskni­ng.

I Vanda är verklighet­en den, att patienter som inte behöver akut vård just nu kan få vänta i månader. Målet är att erbjuda en tid inom de lagstadgad­e tre månaderna, men inte ens det är alltid möjligt. Då får patienten en vårdsedel, något många fortfarand­e är främmande för. Att diskutera vård på svenska i det här läget är ren utopi.

Det borde ligga i allas intresse att vården på de kommunala vårdcentra­lerna fungerar. Och att läkare och annan vårdperson­al erbjuds arbetsförh­ållanden som underlätta­r, inte försvårar det praktiska jobbet.

”Tekniken ska vara bara ett hjälpmedel och om den inte fungerar eller fungerar så bristfälli­gt att en del läkare väljer att därför byta arbetsgiva­re är det allvarligt.”

KATARINA KOIVISTO Administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland