Hufvudstadsbladet

Nederlände­rnas dominans i VM

-

Lizzie Deignan har en dröm. En dröm om att få dra på sig regnbågstr­öjan hemma i Yorkshire, värd för cykel-VM 2019. Hundratuse­ntals supportrar kommer att få marken att dallra då damernas linjelopp avgörs på lördag.

Mellan Deignan och drömmen: en orange mur. Nederlände­rna har inga avsikter att släppa sitt järngrepp om VM-titeln.

De hetaste medaljfavo­riterna i Yorkshire är Anna van der Breggen, OSguldmeda­ljör i Rio de Janeiro och regerande världsmäst­are i linjelopp, Annemiek van Vleuten, två gånger VM-guldmedalj­ör i individuel­lt tempo, Chantal Blaak, VMguldmeda­ljör 2017, och, framför allt, legendaren Marianne Vos, två gånger OS-guldmedalj­ör och tolvfaldig VM-guldmedalj­ör. I laguppstäl­lningen ingår också bland annat Amy Pieters, färsk EM-guldmedalj­ör i linjelopp.

Annemiek van Vleuten har den här säsongen vunnit bland annat Italien runt och klassikern­a Strade Bianche samt Liège-Bastogne-Liège. van der Breggen var tvåa i Italien och vann bland annat klassikern La Flèche Wallonne. Om banprofile­n i Yorkshire varit lite mera bergig skulle den duon vara oslagbar.

Den kuperade banprofile­n i Yorkshire påminner mer om en endagsklas­siker. En liten, utvald grupp kommer att spurta om segern i Harrogate. En stad främst känd för sina span, hur främmande det än låter i Storbritan­nien.

Därför framstår Marianne Vos som den största favoriten. Vos vann sitt första VM-guld i linjelopp som nittonårin­g 2006 och tog OS-guld på velodromen 2008. 2012 vann hon OS-guld i linjeloppe­t i London. Den här säsongen har hon stått för en anmärkning­svärd comeback till den absoluta världselit­en. Bland annat bröt hon van Vleutens segersvit i La Course, damernas Tour de France. Totalt har Vos vunnit tjugo segrar den här säsongen. Under hela karriären är hon uppe i 228.

”Nederlände­rna har så många kort att spela ut att laget kan dominera det taktiska spelet.”

MARCUS LINDQVIST

 ?? FOTO: KERSTIN JOENSSON/AP ?? ■
Annemiek van Vleuten har vunnit VM-guld i tempo två år i rad.
FOTO: KERSTIN JOENSSON/AP ■ Annemiek van Vleuten har vunnit VM-guld i tempo två år i rad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland