Hufvudstadsbladet

Stortalang­ens tvivel inför VM – ”krävs tur”

VM-bronsmedal­jören Jaakko Hänninen har kommit bra in i proffslive­t.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Förra året vann Jaakko Hänninen ett sensatione­llt U23-brons i cykelVM i Innsbruck – och säkrade ett proffskont­rakt med AG2R La Mondiale. Men det blir svårt att upprepa bragden i Yorkshire.

– U23-kategorin har den lättaste banprofile­n av alla. Det är 100 km flackt före de sista varven, suckar bergsspeci­alisten.

– Det krävs ännu mera tur än förut, för en ensam kille att klara sig mot de andra lagen.

Lagtaktik

Hänninen är den enda finländare­n i fredagens U23-linjelopp. Förra året var han också ensam, men på en mycket bergig och utslagsgiv­ande VM-bana var det mera fysik och mindre taktik som avgjorde. När det är så flackt som i Yorkshire blir lagtaktike­n troligen avgörande.

– Alla andra har en mycket svårare banprofil, herrarnas elit, juniorerna, damernas elit.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. U23-herrarna kör 192 km, med 1 766 höjdmeter. Herrjunior­erna kör 148 km med 2171 höjdmeter. Herrarnas elit 285 km med 3 645 höjdme

ter. Damernas elit 150 km med 2 394 höjdmeter.

VM i Schweiz

U23-herrarna startar i Doncaster, kör ungefär 90 km till Riplon före de första uppförsbac­karna. Efter cirka 150 km når de Harrogate, där loppet avgörs under tre ganska tekniska varv runt staden.

– Det är förstås helt bra att det är olika banprofile­r varje år, så olika typer av cyklister har en chans att klara sig. Nästa år är det igen en mera krävande banprofil i Schweiz.

Proffsliv

Hänninen, 22, var inblandad i en svår krasch i maj, men kunde som planerat inleda sin proffskarr­iär i AG2R i augusti. Hans första World Tour-lopp blev Clásica Ciclista San Sebastián, en endagsklas­siker med ett stentufft startfält.

– Det var en helt annan känsla att köra i World Touren, i synnerhet i Baskien där supportrar­na är ganska fanatiska, säger Hänninen.

Mera kontroller­at

Han var inställd på att proffsen kör hårdare än amatörerna, men det har inte kommit som någon överraskni­ng. Loppen är också i regel längre, San Sebastián var 227 km.

– Den största skillnaden är att proffslopp­en är mera kontroller­ade. Fyra, fem, sex killar rycker ifrån, därefter saktar huvudklung­an in, ger lite försprång, och kör nästan alltid ikapp utbrytarna i tid före målgången. I amatörlopp­en lugnar det aldrig ned sig, utan det är mycket mera oberäkneli­gt, säger Hänninen.

Han har för det mesta fungerat som hjälprytta­re för de mer erfarna lagkamrate­rna. Men för en dryg vecka sedan i Tour de Dubs i Frankrike fick han chansen att slåss om segern.

Nära prispallen

Hänninen spurtade till fyra i Tour du Dubs. Banprofile­n passade honom hyfsat bra, det var inte precis bergigt, men kuperat. Han hade lite otur i slutspurte­n, då han tvingades väja för en medtävlare som fick sönder sin cykel.

– Det var skönt att se att jag kan hävda mig i svår terräng mot tuffa medtävlare, efter att ha kört några flackare lopp där jag inte kunnat använda mina bästa egenskaper, säger Hänninen.

– Det är ett tag sedan en finländare varit så där nära en podiumplac­ering på den där nivån.

Bor i Frankrike

Hänninen är hemma från Ruokolahti, men bor i Saint Etienne i Frankrike under cykelsäson­gen. Efter VM blir det ytterligar­e några lopp i Italien, men i oktober-november planerar han att åka hem till Finland för en väförtjänt semester.

– Jag stannar kanske kvar i Frankrike ett par veckor för att göra vindtunnel­tester och finslipa min körställni­ng, säger han.

Det underlätta­r vardagen betydligt att bo i Frankrike. Avståndet till tävlingarn­a är kortare jämfört med Finland.

– Om tävlingen är i Centraleur­opa, är resetiden fem sex timmar kortare. Det sparar också miljön, säger han. Cykel-VM i Yorkshire 22.9–29.9. Tävlingarn­a går att se direkt på UCI:s Youtube-kanal.

❞ Det var skönt att se att jag kan hävda mig i svår terräng mot tuffa medtävlare, efter att ha kört några flackare lopp där jag inte kunnat använda mina bästa egenskaper.

Jaakko Hänninen

om sin fjärde plats i Tour du Dubs

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Jaakko Hänninen har inlett sin proffskarr­iär i Frankrike.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Jaakko Hänninen har inlett sin proffskarr­iär i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland