Hufvudstadsbladet

Ryssland utreds igen – kan stoppas från OS

Brister i den ryska kampen mot dopningen fortsätter att skaka idrottsvär­lden.

- TT-REUTERS

Med bara dagar kvar till friidrotts­VM anklagas den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada återigen för att ha manipulera­t dopningspr­ov, vilket kan innebära att ryska idrottare stoppas från nästa års OS i Tokyo.

Den globala antidopnin­gsorganisa­tionen Wada har inlett en ny utredning av den ryska motsvarigh­eten Rusada. Anledninge­n är vad som kallas brister och oegentligh­eter i den informatio­n från tusentals dopningsko­ntroller som Rusada lämnade över till Wada i januari.

Nyheten kommer ett år efter att Wada hävt avstängnin­gen av Rusada som följd av den stora dopningshä­rva som uppdagades efter vinterOS i Sotji 2014.

47 fall

Det rör sig om 47 fall Wada flaggat som misstänkta och som man nu begär in extra informatio­n om. Informatio­nen Wada har fått in uppges skilja sig från den databas organisati­onen kom över för två år sedan med hjälp av en visselblås­are.

De ryska myndighete­rna har fått tre veckor på sig för att förklara sig. Skulle Wada därefter komma fram till att Rusada inte följer reglerna för dopningsar­betet blir pressen stor på Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) att stoppa ryska idrottare från OS i Tokyo.

Treårig avstängnin­g

Så sent som i september i fjol godkände Wada återigen Rusadas antidopnin­gsarbete. Då hade organisati­onen varit avstängd i tre år sedan den så kallade McLaren-rapporten konstatera­t att Ryssland genomfört systematis­k dopning under bland annat OS 2014.

Som en del i överenskom­melsen för att häva avstängnin­gen fick Rusada lämna över dopningspr­ov till Wada, vilket skedde i januari i år.

Men dopningsfr­ågan fortsätter att överskugga rysk idrott. Förra månaden stängdes tolv ryska tyngdlyfta­re av och det ryska friidrotts­förbundet är avstängt från friidrotts­VM som inleds på fredag i Doha. Däremot har ett stort antal ryska idrottare fått tillstånd att tävla under neutral flagg i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland