Hufvudstadsbladet

Uppgifter: VM-löpare dopade – fångade på film

Två kenyanska VM-löpare har filmats av dold kamera när de injicerar epo. Avslöjande­t från tyska ZDF kommer med bara dagar kvar till friidrotts-VM i Doha.

- LASSE MANNHEIMER/TT

Det ska handla om en kvinnlig och en manlig löpare, båda uttagna till VM, som har fångats på kamera när de injicerar bloddopnin­gsmedlet epo på ett lokalt apotek i Kenya.

Kenyanska friidrotts­förbundets styrelsele­damot Barnabas Korir är tydlig med vilka riktlinjer som finns, när han intervjuas av ZDF.

Känner till konsekvens­erna

– Vi ser till att vårt landslag följer reglerna. Med det här landslaget har vi fört ännu fler intensiva samtal, vi har hållit seminarier och utbildat dem i de internatio­nella regler som gäller och testat idrottarna många gånger. De känner till konsekvens­erna: om man dopar sig kastas man ut ur laget och får aldrig mer bära de kenyanska landslagsf­ärgerna igen, säger Barnabas Korir.

Ryssland avstängt

Internatio­nella friidrotts­förbundet (IAAF) har sedan tidigare stängt av Ryssland från alla internatio­nella friidrotts­tävlingar på grund av omfattande och statsunder­stödd dopning, men närmare 130 ryska friidrotta­re har fått klartecken att tävla i VM i Doha under neutral flagg.

”Allvarliga anklagelse­r”

En liknande avstängnin­g skulle kunna falla på Kenya, som är ett av fem länder som granskas extra när det gäller dopningsfö­rseelser, säger Brett Clothier, chef för IAAF:s fristående antidopnin­gsenhet AIU.

– Det här är väldigt allvarliga anklagelse­r och vi är inte så naiva att vi tror att den här typen av problem och korruption inte finns i Kenya, säger Brett Clothier till ZDF.

– I de här länderna finns det stora problem med dopning och därför har de väldigt strikta regler och förordning­ar som de måste följa. Om de inte följer reglerna kan IAAF välja att helt stänga av landet.

Friidrotts-VM i Doha inleds den 27 september.

 ?? FOTO: BEN CURTIS/AP ?? Två ungdomar på en löprunda i Eldoret, i de västra högländern­a i Kenya. Den klassiska löparnatio­nen är ett av fem länder som granska extra noga av internatio­nella friidrotts­förbundet när det gäller misstankar om dopning.
FOTO: BEN CURTIS/AP Två ungdomar på en löprunda i Eldoret, i de västra högländern­a i Kenya. Den klassiska löparnatio­nen är ett av fem länder som granska extra noga av internatio­nella friidrotts­förbundet när det gäller misstankar om dopning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland