Hufvudstadsbladet

Namn känner inga gränser

- SNELLMAN

När jag som barn såg den tecknade filmen Pinocchio var jag lite rädd för den elaka teaterchef­en Stromboli. Jag visste inte varför han kallades Stromboli, men jag tyckte på något sätt att namnet passade bra på den högljudda gubben. När jag sedan som lite äldre såg namnet Stromboli på en ö i Medelhavet blev jag ganska förvånad. Har man faktiskt uppkallat en ö i Medelhavet efter en figur i en Disneyfilm? Det var förstås precis tvärtom. Plus det att Stromboli egentligen inte är en ö utan en vulkan. Eller både och.

Stromboli finns alltså norr om Sicilien och hör till Italien. Men själva namnet är ursprungli­gen grekiskt. Det var grekiska sjöfarare som för några tusen år sedan kallade den här vulkanön Strombos som betyder kon. Nej, inte djuret. På italienska blev Strombos småningom Stromboli. Ön har också kallats Medelhavet­s fyr eftersom vulkanutbr­otten lyser upp havet.

En annan minst lika känd italiensk vulkan heter Vesuvius. Det namnet vet man inte så mycket om. Möjligen är det ett gammalt grekiskt namn som har att göra med Hercules och gudarnas inbördes relationer. Eller så är det ett etruskiskt namn som man vet ännu mindre om. Men latinskt anses namnet inte vara. Senast hade Vesuvius ett utbrott år 1944.

Ett utbrott som ägde rum för nästan 2000 år sedan finns väl dokumenter­at. Det var det utbrottet som förstörde Pompeji och Herculaneu­m. Så här skriver ögonvittne­t och historiker­n Plinius om de kritiska stunderna: Man överlade gemensamt om man skulle stanna inomhus eller gå ut i det fria. Ty genom de täta jordskalve­n vajade husen och sedan de liksom flyttat sig från sina grunder tycktes de röra sig än hit än dit eller flytta sig till tillbaka igen. I det fria å andra sidan fruktade man nedfall av pimpsten.

Bättre tur har man haft på Island där man också har många vulkaner. Men där finns färre invånare och de bor inte vid foten av vulkanerna. Det svenska verbet häckla betyder ju kritisera eller bråka. Den största isländska vulkanen heter Hekla, och den bråkar ganska ofta. Men namnet har snarare att göra med att virka. Så namnet Hekla syftar troligen på den ständiga snöhättan som möjligen ser ut att vara virkad. Och det tycker jag på något sätt är sympatiskt.

Jag nämnde namnen Pinocchio och Stromboli. Vad tror ni det blir om man kombinerar de här namnen? Just det: Strombolic­chio. Det är en liten ö som finns nordost om Stromboli. Namnet har förstås inget att göra med Pinocchio, det betyder helt enkelt Lilla Stromboli. Och apropå Disneyfilm­en: Släktnamne­t Disney är egentligen ett franskt namn som ursprungli­gen lydde D’Isigny. Namnet betydde att man var bördig från Isigny i Normandiet. Och Normandiet hade sitt namn efter vikingar som kom från Norden.

Kanske Walt Disney var en vikingaätt­ling? Namnen känner inga gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland