Hufvudstadsbladet

Rikta resurserna till svenskunde­rvisningen i svenska skolor

- GUY ERIK BAARMAN Vanda

SPRåK Det var i slutet av 1980-talet jag första gången blev bekant med modersmåls­inriktad finska (mofi). Det var på ett möte för föräldrar i en lågstadies­kola. ”Någon” ville höra om föräldrarn­as inställnin­g till det nya ”ämnet” som fordrade skolans resurser. Vem som låg bakom förfrågan kom aldrig fram. Det framgick redan då att detta gällde bara svenska skolor, inte svenska elever i finska skolor.

Då vi vid denna tidpunkt hade hört oss för om stödunderv­isning i finska för vår dotter och fått svaret att det inte fanns resurser för detta kändes mofi-idén kränkande. Till saken hör att vi då hade konstatera­t att vi hörde till minoritete­n i minoritete­n där båda föräldrarn­a var svensksprå­kiga och barnen hade få kontakter med finskan. Jag ställde då frågan om inte den svenska skolan var till för svenska behov och inte för finska intressen. Majoritete­n på mötet ställde sig negativa till mofi (som då ännu inte hade något namn) och saken förföll.

Jag hade glömt hela ämnet tills jag läste insändarna i HBL. Med fasa läste jag de nedvärdera­nde åsikterna om lärarna i de svenska skolorna och deras inkompeten­s som finsklärar­e och påstådda nonchalant­a inställnin­g till mofiunderv­isningen. Skolorna beskylls också för brist på undervisni­ngsmateria­l för både mofilärare och mofielever. Detta i en situation där det ofta saknas medel för svenskt undervisni­ngsmateria­l. Jag är mera bekymrad över den svenska med mycket inslag av finska, men också engelska, som föräldrar, elever, men också lärare pratar i Helsingfor­sregionen. En starkare undervisni­ng i det svenska modersmåle­t torde vara viktigare än mofi i våra svenska skolor.

Det är säkert sant att lärarna i de svenska skolorna sällan är kompetenta att lära ut finska. Vem har bestämt att de skall göra det? De har inte fått den utbildning­en! Kompetense­n finns i de finska skolorna. Varför överförs inte mofi till dem där de hör hemma?

Signaturen Frustrerad blivande ex-lärare (HBL Debatt 20.9) efterlyste att pedagogern­a skall få tillbaka makten över sitt eget gebit. Jag hoppas på att vi svensksprå­kiga skall få tillbaka makten över våra skolor.

Till föräldrarn­a, för både tvåspråkig­a elever och elever med finska som modersmål, ställer jag frågan hur bra barnens verkliga kunskaper är i svenska och vem som skall bedöma detta. Jag är övertygad om att det är till en modersmåls­inriktad svenska resurserna bör riktas i den finlandssv­enska skolan.

Ett tack till Olav Eriksson för hans insändare (HBL Debatt 14.9) och en efterlysni­ng av de ansvarigas åsikter i frågan om mofi; politiker, Hem och skola, Svenska folkskolan­s vänner med flera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland