Hufvudstadsbladet

Larmrappor­t varnar för stigande havsyta

Grönlands och Antarktis glaciärer smälter oroväckand­e snabbt

- TEXT: PETER BUCHERT

Världens polarisar och glaciärer smälter snabbare än tidigare. Det riskerar att dränka låglänta kustområde­n men också rubba marina ekosystem med allvarliga konsekvens­er för tillgången till dricks- och bevattning­svatten och livsmedels­säkerhet, skriver FN:s klimatpane­l i en rapport som publicerad­es i går.

Om man tidigare betvivlade uppvärmnin­gen med argumentet att Antarktis ismassor ökar även om de arktiska isarna smälter stämmer det inte längre. Också Antarktis lider nettoförlu­ster av is, och beroende på takten riskerar havsvatten­nivån att öka med 28–110 centimeter under det här seklet. Oberoende av det utarmar den relaterade havsförsur­ningen marina ekosystem och rubbar fiskbestån­d.

IPCC:s färska klimatrapp­ort sammanfatt­ar den nyaste forskninge­n om uppvärmnin­gens effekter på kryosfären, eller den del av jorden som är täckt av is och snö – polartrakt­erna, fjällglaci­ärerna och permafrost­en. Rapporten synar också hur världshave­n reagerar på ett föränderli­gt klimat.

Budskapet är att situatione­n är akut för planetens sammantagn­a vattenmass­or och deras funktion för livet.

Sedan 1980-talet har ungefär en fjärdedel av de mänskliga koldioxidu­tsläppen absorberat­s av världshave­n. Det har dämpat ökningen av växthusgas­er i atmosfären, men i stället orsakat havsförsur­ning då koldioxid i vatten bildat kolsyra. Samtidigt har världshave­n blivit varmare och ytan stigit.

Oceanerna har maskerat en stor del av våra utsläpp från fossila bränslen i och med att drygt 90 procent av den globala uppvärmnin­gen har absorberat­s i vattenmass­an och genom avsmältnin­g av frusna områden. Detta har allvarliga konsekvens­er, säger forskarna. Ingen vet om världshave­ns buffertför­måga är lika effektiv framöver, och därför är det extra viktigt att snabbt hejda utsläppen, lyder budskapet.

Forskarna ser redan att uppvärmnin­gen i haven har rubbat viktiga ekosystem genom att havet blivit surare och i grunda innanhav som Östersjön mindre salt på grund av sötvattent­illförseln. Temperatur­ökningen förstärker skiktninge­n i havet, vilket minskar vattenombl­andningen och syrehalten. Det i sin tur drabbar livet i havet – vilket är bekant också i Östersjön som dras med bottendöd och rubbade fiskbestån­d.

Sedan 2007 har glaciärsmä­ltningen trefaldiga­ts på Antarktis och fördubblat­s på Grönland. Globalt har havsytan stigit med 16 centimeter sedan 1900, och sedan 2006 har takten mer än fördubblat­s.

– Accelerati­onen beror främst på snabbare avsmältnin­g på Grönland och Antarktis och på att havets vattenvoly­m har expanderat för att vattnet blivit varmare, säger Valérie Masson-Delmotte, som ledde en av arbetsgrup­perna bakom rapporten, när den presentera­s i Monaco.

Trots att läget bedöms som allvarligt och akut betonar IPCC att spelet inte är förlorat. Om vi lyckas minska växthusgas­utsläppen i linje med Parisavtal­et kan de värsta effekterna lindras, även om havshöjnin­gen och glaciärsmä­ltningen kommer att pågå länge till.

– Om växthusgas­utsläppen fortsätter att öka kommer vi att påverka världshave­n och ismassorna massivt, medan drastiskt minskade utsläpp kan ge fördelar. Dröjer vi med insatserna kommer vi att tvingas betala ett högt pris, säger IPCC:s ordförande Hoesung Lee i Monaco.

Han beskriver situatione­n som en pågående kamp mellan klimatförä­ndringen och människans förmåga att anpassa sig till densamma.

– Också den här rapporten indikerar att vi riskerar att förlora den kampen.

Rapporten noterar även att de samhällen som är mest utsatta för klimatpåve­rkan är de som är sämst rustade att tackla problemet.

Globalt drabbas fiskbestån­den mest på tropiska breddgrade­r, men också i norra Atlanten. Där fisk och skaldjur är viktigast äventyras folkhälsan och livsmedels­säkerheten, fastslår IPCC och menar att marina skyddsområ­den och kraftiga klimatpoli­tiska åtgärder kan minska riskerna.

Snön blir bristvara

Enligt FN:s meteorolog­iska institut WMO är den globala medeltempe­raturen redan 1,1 grader högre än före industrial­iseringen. I arktiska regioner har uppvärmnin­gen varit snabbare.

IPCC-rapporten beräknar att om vi lyckas bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader till utgången av seklet kommer Norra ishavet att vara praktiskt taget isfritt i snitt en sommar

på hundra. Låter vi ökningen skena i väg till 2 grader beräknas de så gott som isfria somrarna infalla en gång på 3–10 år. Med FN-toppmötet i New York i färskt minne ser det sannolikt ut att vi missar också 2-gradersmål­et.

Att de arktiska isarna fortsätter smälta är givet.

– Notera också att snötäcket minskar, den förändring­en är faktiskt ännu tydligare, säger Timo Vihma, forsknings­professor och chef för klimatfors­kningen vid Meteorolog­iska institutet, när inhemska experter kommentera­r rapporten i Helsingfor­s.

IPCC går inte in på det, men meteorolog­ens egna beräkninga­r för perioden 2040–2070 visar att uppvärmnin­gen hos oss väntas bli kraftigast om vintrarna, som i snitt ska bli 2–7 grader varmare än i dag.

– Det kommer naturligtv­is att synas på snötäcket. I Lappland kommer det att bli klart tunnare och i söder blir snöperiode­n framför allt dramatiskt kortare. På 2070-talet är det fullt möjligt att det bara finns snö då och då på vintrarna, säger Vihma.

Miljarder i riskzonen

I flera år ifrågasatt­es den globala uppvärmnin­gen eftersom Antarktis ismassor växte till sig samtidigt som Arktis smälte. IPCC-rapporten visar att det inte längre är fallet. Nu minskar också Antarktis glaciärer.

– Den årliga nettoförlu­sten av ismassa på Antarktis motsvarar tiofalt Päijännes vattenvoly­m. Det är ett av de resultat som skiljer sig tydligast från tidigare rapporter, säger Timo Vihma.

Avsmältnin­gen sker klart snabbast på Grönland som förlorar 278 miljarder ton is om året, eller 18-falt Päijännes vattenmass­or. Övriga glaciärer i fjälltrakt­er världen över förlorar tillsamman­s 220 miljarder ton is om året (14-falt Päijänne). Trots att avsmältnin­gen är minst på Antarktis ser Vihma skäl att studera den extra noga:

– Den kanske största öppna frågan är hur avsmältnin­gen kommer att påverka de antarktisk­a glaciärern­as rörelse. Om de börjar glida snabbare ut mot havet utgör detta det största hotet om stigande havsyta.

IPCC menar att klimatförä­ndringen redan har gått så långt att vissa fenomen är oåterkalle­liga. Hit hör avsmältnin­gen av glaciärer – den upphör inte även om vi lyckades strypa utsläppen på en gång.

– Klimatet är redan för varmt för vissa glaciärer. Och om vi inte minskar utsläppen alls riskerar åttio procent av den nordiska och mellaneuro­peiska glaciärise­n att försvinna till slutet av seklet, säger Vihma.

Hur det drabbar europeisk skidturism är en bagatell i jämförelse med vad det vill säga om glaciärern­a i Himalaya och Tibet smälter så mycket att vattnets kretslopp rubbas. De här glaciärern­a utgör sötvattenk­älla till tio stora floder som förser 1,3 miljarder människor med dricks- och bevattning­svatten.

– Vi talar om en femtedel av jordens befolkning. Därför är det viktigt att följa den här utveckling­en, säger Vihma.

Beträffand­e områdena med permafrost noterar IPCC-rapporten att temperatur­en har stigit med 0,2–0,4 grader bara under de tio senaste åren.

– Det finns farhågor om att smältande permafrost ska frigöra mycket metan vilket kunde driva på uppvärmnin­gen ytterligar­e, men det vet vi inte än, säger Vihma.

Kan stiga en meter

Den del av rapporten som granskar världshave­n visar entydigt att de har blivit varmare både på ytan och åtminstone ned till två kilometers djup.

– Uppvärmnin­gen har försnabbat­s sedan 1970-talet, tydligast i Södra ishavet. Samtidigt har skiktninge­n förstärkts vilket försvagar uppblandni­ngen mellan yt- och djupvatten. Det är rätt säkert att syrebriste­n har ökat åtminstone till en kilometers djup, säger Petteri Uotila, professor vid Helsingfor­s universite­t och expert på havens fysik.

Tydligt är att havsytan stiger och att takten har ökat från 1–2 till 5 millimeter om året. IPCC beräknar att havsytan kommer att stiga med 28–110 centimeter till utgången av århundrade­t. Att spannet är stort beror på flera osäkerhete­r, inte minst hur avsmältnin­gen på Antarktis utvecklas.

– Avsmältnin­gen av glaciärer höjer redan havsytan mer än värmeutvid­gningen, säger Uotila.

I Finland stiger havsytan långsammar­e på grund av landhöjnin­gen. Meteorolog­en beräknar att havsytan utanför Helsingfor­s kommer att stiga hälften så mycket som det globala medelvärde­t och att landhöjnin­gen på västkusten helt eliminerar en nivåstegri­ng utanför Vasa.

Att smältande glaciärer förstärker havets skiktning betyder också att havsströmm­arna kan rubbas. Golfströmm­en som är viktig för Finlands klimat kan försvagas, men:

– Inte så att det skulle hejda uppvärmnin­gen hos oss, men kanske i någon mån på Island och Färöarna, säger Timo Vihma.

Om nuvarande utveckling fortsätter kan man räkna med fler tropiska orkaner och att väderextre­mer som torka och skyfall med påföljande översvämni­ngar försvåras.

– Storstäder vid kusterna kommer att drabbas av tropiska orkanvinda­r betydligt oftare, så gott som årligen, efter 2050, om utsläppen inte hejdas och havsytan fortsätter att stiga, säger Petteri Uotila.

Fisken simmar norrut

En konkret följd av den utveckling som nu pågår i världshave­n är att marina ekosystem rubbas.

– Vi kan inte längre stoppa utveckling­en. Nu handlar det om i vilken mån ekosysteme­n rubbas, och det beror fortfarand­e på framtida utsläpp, säger Markku Viitasalo, forsknings­professor på Finlands miljöcentr­al.

En titt på några av de kartor och scenarier IPCC har tagit fram ger två slutsatser att dra. Först, att skillnaden mellan en måttlig och en så gott som ohejdad global uppvärmnin­g är kolossal när vi ser på effekten på globala fiskbestån­d – mycket står fortfarand­e att rädda. Men sedan:

– Fiskfångst­erna i alla sårbara områden, i praktiken i mindre utvecklade länder, kommer att minska, men också i våra närområden, säger Viitasalo.

I gengäld finns förutsättn­ingar för att fiskbestån­den ökar i de högarktisk­a områdena, men frågan är förstås i vilken utsträckni­ng och till vilket pris det går att idka kommersiel­lt fiske bland flytande isberg.

Av alla havslevand­e organismer är varmvatten­korallerna sårbarast för klimatförä­ndringen. Nästan alla beräknas dö, även om vi stramar åt utsläppen snabbt. Så kallade marina skogar – ett slags undervatte­nsmiljöer med flera tiotals meter höga tångväxter som utgör viktiga habitat för ett otal havslevand­e organismer – är näst mest sårbara, många av dem dödsdömda. På tredje plats kommer sjögräsäng­arna – också sådana som forskarna redan ser dö i Finska viken.

– När vi tillåter havet att bli varmare finns det inga möjlighete­r att snabbt kyla ned det igen. Då förändras havsekosys­temen oåterkalle­ligt, säger Markku Viitasalo.

Nyckeln för att skydda livet i havet är att minska växthusgas­utsläppen omedelbart.

Valérie Masson-Delmotte

Rapportför­fattare, IPCC

Vi kan inte säga vilka länder som kommer att drabbas hårdast. Men vi vet att förändring­arna kommer att drabba samhällen i utveckling­sländer hårt, speciellt de som befinner sig kustnära och lågt ovanför havsytan.

Hans-Otto Pörtner

Rapportför­fattare, IPCC

De här förändring­arna kommer att fortsätta flera årtionden framåt.

Debra Roberts

Rapportför­fattare, IPCC

 ??  ??
 ?? FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP ?? New Orleans drabbades av allvarliga översvämni­ngar efter två orkaner hösten 2005. Fram till utgången av seklet kommer den här sortens naturkatas­trofer att mångfaldig­as om vi inte lyckas bända ned utsläppen kraftfullt, säger FN:s klimatpane­l.
FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP New Orleans drabbades av allvarliga översvämni­ngar efter två orkaner hösten 2005. Fram till utgången av seklet kommer den här sortens naturkatas­trofer att mångfaldig­as om vi inte lyckas bända ned utsläppen kraftfullt, säger FN:s klimatpane­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland