Hufvudstadsbladet

Bresky Stora Ensos nya vd

Annica Bresky blir vd för Stora Enso i december. Hon blir samtidigt den första kvinnan på en vd-post inom den finländska skogsindus­trin.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Skogsindus­trikoncern­en Stora Enso har utsett Annica Bresky till sin nya vd och koncernche­f. Hon blir den första kvinnan på en vd-post inom den finländska skogsindus­trin.

Skogsindus­trikoncern­en Stora Enso utsåg Annica Bresky, 44, från svenska Småland, till vd och koncernche­f i går.

Hon tar över från och med den 1 december 2019. Fram till dess kvarstår Stora Ensos nuvarande vd KarlHenrik Sundström i sin roll. Han meddelade i augusti att han lämnar sin befattning, som han haft sedan 2014.

På presstillf­ället säger Stora Ensos styrelseor­dförande Jorma Eloranta att man intervjuad­e både externa och interna kandidater till tjänsten, men att valet föll på Bresky. Hon är sedan 2017 chef för Stora Ensos division Consumer Board som sysslar med förpacknin­gar.

– Beslutet att välja Bresky var styrelsen enig om, och det gick ganska snabbt. Hon har varit involverad i företagets utveckling, och är den bästa personen för uppdraget, säger Eloranta och beskriver i nästa andetag Bresky som en ”tuff dam med förståelse för industrin”.

Vill mota klimatförä­ndringen

Annica Bresky är civilingen­jör med inriktning på miljö- och vattentekn­ik från Uppsala universite­t och har även en MBA-utbildning. I går sade hon att hon är ärad och stolt över förtroende­t.

– Jag är extremt glad över att få leda företaget in i framtiden.

Hon har 20 års erfarenhet inom skogsindus­trin, och säger sig redan ha varit i kontakt med de flesta företag inom Stora Enso under de senaste åren.

– Hållbarhet är kärnan i vår verksamhet och vår främsta konkurrens­fördel. Jag är väldigt stolt över att ge marknaden lösningar som baserar sig på förnybara material, och ta ledningen i att mota klimatförä­ndringen. Min första prioritet och ambition är att driva vår omvandling och innovation samt se till att företaget växer och levererar kvalitet, säger Bresky på presstillf­ället.

Innan hon kom till Stora Enso har hon jobbat inom pappersind­ustrin bland annat som vd för Iggesund Paperboard och BillerudKo­rsnäs, två företag som producerar pappersför­packningar. Dessförinn­an har hon även jobbat som utveckling­singenjör och produktion­sledare på Stora Ensos bruk Kvarnsvede­n.

Bresky är gift och har en son i tonåren. Hon är svensk medborgare men har grekiska rötter, säger hon på presstillf­ället.

När HBL frågar henne hur hon ser på att hon är den första kvinnliga vd:n i den finländska skogsindus­trin berör det henne inte särdeles mycket.

– Diversitet i team är en jättevikti­g fråga, men kompetens kommer alltid före. Att ha olika erfarenhet­er är berikande för alla team. Men givetvis förstår jag att jag bryter en norm, och förhoppnin­gsvis kan det här inspirera yngre kvinnor i början av sina karriärer, att det faktiskt är möjligt.

På Twitter lyfter direktör Elina Seppälä på Stora Enso fram att Bresky dessutom är den första kvinnan på vd-plats för ett stort börsnotera­t bolag i Finland. Men valet berodde på hennes kompetens, inte hennes kön, svarar styrelseor­dförande Eloranta henne på Twitter: ”Annica valdes inte för att hon är kvinna, utan för att hon är bäst.”

Krävande tid

I skogsjätte­ns rapport för årets andra kvartal minskade omsättning­en, vilket man då härledde till det geopolitis­ka läget med handelskri­g och brexit.

Bresky säger till HBL att Stora Enso är välrustat för framtidens förändring­ar i branschen.

– Vi är ganska vana inom Stora Enso med tuffa tider, vi har gjort det förr. Viktigast är att hålla fokus på våra affärer och på våra kunder och leverera, samt att ha ledningste­am som har förmågan att tidigt se tecken på förändring. Det har vi också gjort, vi startade tidigt vårt vinstskydd­ande program, långt tidigare än marknaden faktiskt började vända, och det kan vi se resultat av i dag.

Företaget genomför på grund av det senaste kvartalet just nu ett sparprogra­m med ambitionen att spara 200 miljoner euro, från tidigare 120 miljoner euro.

Hur kommer du lotsa in företaget i framtiden med tanke på alla de utmaningar branschen står inför? – Stora Enso är ett stort företag och våra förnybara material är vår främsta konkurrens­fördel. Vi kommer fortsätta driva en väldigt stark innovation­sagenda.

Bresky vill inte uttala sig om några långsiktig­a mål hon har för företaget innan hon tillträtt posten.

– Mitt fokus ligger just nu på att sätta mig in i våra affärer, träffa alla medarbetar­e och driva de pågående innovation­sprojekten som vi har.

Hon avslöjar dock att förnybara barriärer, det vill säga ytorna på matförpack­ningar, är något som hennes division jobbar mycket med just nu.

– Jag tror att det finns en fantastisk framtid för många material av förnybar fiber och att olika innovation­er kommer i olika tidsskeden. När vi kan kommersial­isera dem beror lite på hur avancerade lösningar det är.

Jag är väldigt stolt över att ge marknaden lösningar som baserar sig på förnybara material, och ta ledningen i att mota klimatförä­ndringen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG
 ?? STIG/LEHTIKUVA
FOTO: MIKKO ?? Civilingen­jör Annica Bresky blir Stora Ensos nästa vd. Hon har 20 års erfarenhet inom skogsindus­trin och innan hon kom till Stora Enso har hon jobbat bland annat som vd för Iggesund Paperboard och BillerudKo­rsnäs, två företag som producerar pappersför­packningar.
STIG/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO Civilingen­jör Annica Bresky blir Stora Ensos nästa vd. Hon har 20 års erfarenhet inom skogsindus­trin och innan hon kom till Stora Enso har hon jobbat bland annat som vd för Iggesund Paperboard och BillerudKo­rsnäs, två företag som producerar pappersför­packningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland