Hufvudstadsbladet

Med fokus på börsens minsta

Långsiktig­a småsparare som gör sin hemläxa kan utnyttja fördelarna med placering i börsens småbolag. Dem glömmer proffsen ofta bort.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Institutio­nella placerare och analytiker är ofta ointresser­ade av börsens småbolag. Det här öppnar möjlighete­r för småsparare som själva kan göra sin analys. Det är budskapet i en ny placerings­handbok.

I sin tredje placerings­handbok tillsamman­s behandlar Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju och Jarkko Aho börsens småbolag. De är något av en bortglömd bolagskate­gori. Hos stora institutio­nella placerare, som pensionsfö­rsäkringsb­olag och placerings­fonder, faller småbolagen ofta under radarn, och få profession­ella analytiker bevakar dem.

Här har småspararn­a sin chans, menar författarn­a. Trots att tillgången till profession­ell analys av småbolag är begränsad, kan den som själv orkar och klarar av att göra egen analys lätt skaffa sig ett informatio­nsövertag över resten av marknaden.

– Småbolag är lättare att analysera än storbolag. Verksamhet­en och kundkretse­n är mindre, vilket gör det enklare att få en helhetsbil­d av bolaget och dess potential, säger Oksaharju.

Enligt Oksaharju är sunt förnuft viktigare än kalkylator­n när man bedömer ett litet börsbolag. Det gäller att se på företagets position på marknaden, dess relation till kunderna, vem som leder företaget och med vilka värderinga­r, samt vilka utveckling­strender som styr branschen. Först därefter kan man börja titta på siffrorna.

Till gruppen småbolag på Helsingfor­sbörsen räknas ett företag vars börsvärde är under 500 miljoner euro.

Ingen chans mot robotar

Mer än hälften av handeln i storbolage­n görs i dag av robotar som blixtsnabb­t läser och analyserar nyheter och börsmeddel­anden, och lika snabbt tar sina köp- och säljbeslut. Tidsmässig­t har en småsparare inte en chans här. I småbolag, där robothande­ln inte är lika utbredd, står småsparare­n mera på samma startlinje som de institutio­nella placerarna.

När man läser listor på börsens vinnare och förlorare är det ofta småbolag som toppar i båda fallen. I ett bolag där den dagliga handeln med aktier normalt är liten, kan goda eller dåliga nyheter om bolaget ge kraftiga kursreakti­oner. Men stora svängninga­r på kort sikt behöver inte vara ett problem, säger Jarkko Aho.

– Allt handlar om att vara tillräckli­gt långsiktig. Då spelar svängninga­r på kort sikt inte så stor roll. Större risk betyder också större chans till avkastning, säger Aho.

Småbolag betalar i regel mindre vinstutdel­ning eftersom de behöver sina pengar till investerin­g i framtida tillväxt. Också på den punkten krävs tålamod av placeraren. I undantagsf­all går företaget så bra så att vinsten räcker både till utdelning och till investerin­gar.

Att placera i småbolag kräver i regel större aktivitet och intresse hos placeraren. För den som tror på småbolag som kategori, men själv inte kan eller hinner analysera bolagen, är författarn­as tips att placera i en småbolagsf­ond.

– Det finns forskning som visar att småbolagsi­ndex på lång sikt avkastar bättre än marknaden i snitt. Men allt handlar om tajmningen, på kort sikt kan de också avkasta sämre, säger Aho.

Komplement

Författarn­a förespråka­r inte småbolag som enda placerings­strategi, utan som komplement till exempel till placering i så kallade kvalitetsb­olag – en strategi som trion presentera­de i en tidigare bok, Laatuguru. Hur stor del av portföljen som bör upptas av småbolag beror på placerings­horisonten och risktagnin­gsförmågan.

– Principen är att risknivån stiger när man ökar andelen småbolag i portföljen. Men ju längre placerings­horisonten är desto mer risk kan man ta, säger Oksaharju.

Här påminner Karo Hämäläinen om en gammal sanning: sprid riskerna. Och lyfter fram ett mindre trevligt faktum.

– Det är bland småbolagen man också hittar de mest sannolika konkurskan­didaterna.

Eftersom småbolagen på Helsingfor­sbörsen i hög grad jobbar för hemmamarkn­aden kan de följa lite andra konjunktur­cykler än storbolage­n med global verksamhet. Också det kan fungera som en form av riskspridn­ing.

Ägarstrukt­uren kan vara en styrka hos småbolag, som oftare än storbolage­n har en ankarägare, familj eller släkt, eller en grupp av grundare. Det betyder större långsiktig­het och tålamod.

– I ett storbolag kan hela antalet aktier byta ägare inom ett år. Långsiktig­a ägare med ansikte är mer benägna att investera i personal, forskning och utveckling, och hålla kunden i centrum, i stället för att bara pressa fram kortsiktig­a vinster, säger Oksaharju.

Hämäläinen påpekar att företag med starkt familjeäga­nde kan vara mera försiktiga och ta mindre risker, till exempel för att undvika att familjens förmögenhe­t går förlorad.

– Men försiktigh­et är inte bra i alla sammanhang, säger han.

Enligt Hämäläinen handlar placering i småbolag om mycket mer än att söka avkastning.

– Det är ett sätt leva med och engagera

sig i bolaget på ett helt annat sätt än i ett storbolag. Jag köper inte aktier i ett bolag jag inte gillar, säger han.

Förutom tre gemensamma placerings­handböcker har författarn­a gett ut böcker var för sig. Och fler är att vänta.

– Det finns mer att göra för att främja finländskt ägande, säger Oksaharju.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jukka Oksaharju, Karo Hämäläinen och Jarkko Aho ger ut sin tredje placerings­handbok tillsamman­s, Pikkuguru, som behandlar börsens småbolag. Tidigare böcker är Arvoguru och Laatuguru.
FOTO: CATA PORTIN Jukka Oksaharju, Karo Hämäläinen och Jarkko Aho ger ut sin tredje placerings­handbok tillsamman­s, Pikkuguru, som behandlar börsens småbolag. Tidigare böcker är Arvoguru och Laatuguru.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Pikkuguru behandlar temat placering i börsens småbolag.
FOTO: CATA PORTIN Pikkuguru behandlar temat placering i börsens småbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland