Hufvudstadsbladet

Bästa broderbelö­ning eller ej

Politiska utnämninga­r är ett otyg. De späder på uppfattnin­gen att politiker främst ser till sin egen fördel och belönar varandra. Det ökar politikerf­öraktet, försvagar förtroende­t och därmed demokratin.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Med jämna mellanrum dyker det upp påståenden om utnämninga­r som har gjorts utifrån partibok, inte utifrån kompetens. Senast gällde det Sitras nya överombuds­man, som den högsta chefen kallas. På slutsträck­an fanns två kandidater.

Den ena var professorn och framtidsfo­rskaren Markku Wilenius (obunden) från Åbo universite­t, som också har varit medlem av Sitras styrelse. Den andra kandidaten var före detta statsminis­tern och EU-kommission­ären Jyrki Katainen (Saml).

Jyrki Katainen fick en röst mer än konkurrent­en Markku Wilenius. För honom röstade SDP, Samlingspa­rtiet och Centern. Handlade valet av Katainen om att de här partierna gjorde upp sinsemella­n enligt principen att alla tre i tur och ordning får dela ut viktiga poster?

Eller är det korrekt att Katainens erfarenhet och nätverk på ett avgörande sätt är bättre än det Markku Wilenius kan visa upp?

Det ena tankesätte­t utesluter förstås inte det andra.

Det frågtes blott – vi har tyvärr inget entydigt svar att erbjuda.

Här finns många intressant­a ingrediens­er.

För Markku Wilenius röstade Sannfinlän­darna, De gröna och Vänsterför­bundets representa­nter.

Skiljelinj­en gick inte mellan regering och opposition. Regeringsp­artierna De gröna och Vänsterför­bundet gjorde gemensam sak med det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna. Det är en ytterst ovanlig konstellat­ion.

Sitras styrelse, som främst består av tjänstemän, förordade Jyrki Katainen. Det slutgiltig­a beslutet fattades av fondens förvaltnin­gsråd som består av enbart politiker.

Sitras förvaltnin­gsråd nöjde sig ändå inte rakt av med styrelsens förslag på Katainen. De intervjuad­e Katainen och Wilenius ytterligar­e en gång.

Nu anklagas alltså SDP, Samlingspa­rtiet och Centern för att hålla fast vid ett föråldrat otyg där man delar upp attraktiva och välbetalda jobb sinsemella­n.

Snart ska Folkpensio­nsanstalte­ns nya generaldir­ektör utses. Den posten brukar gå till en person från Centern. Ofta har det varit en politiker, men avgående Elli Aaltonen har gjort en lång tjänsteman­nakarriär. Hon var ändå tidigare medlem av FPA:s styrelse, på Centerns mandat. Aaltonen efterträdd­e Liisa Hyssälä (C), som nu arbetar som rådgivare i demokratif­rågor för Sitra.

De som stödde Katainen motiverar valet med hans kännedom om förnyelseb­ehoven i samhället, hans goda nätverk och hans ledarskaps­erfarenhet. Det är motivering­ar som ingen kan förneka.

Förlorande framtidsfo­rskaren Markku Wilenius har ovanligt nog kritiserat valet offentligt. Han anser att valet av Katainen entydigt var en politisk utnämning och ser sig själv som klart mer kompetent att leda Sitra som försöker se in i och loda framtiden.

Sitra sysslar med framtidsfr­ågor och eftersträv­ar en rättvis och hållbar framtid. Jubileumsf­onden grundades av riksdagen när Finland firade 50 år som självständ­ig republik. I dag har Sitra en förmögenhe­t på 800 miljoner euro och arbetar med projekt som en kolneutral cirkulär ekonomi, livslångt lärande, människonä­ra dataekonom­i, megatrende­r och ledarskap inom den offentliga förvaltnin­gen.

Hittills har överombuds­mannen i hög grad kunnat styra Sitras satsningar, men hen är förstås underställ­d styrelsen. Den årliga budgeten ligger kring 37 miljoner euro, vilket är flerfalt jämfört med andra tankesmedj­or.

Bara de som röstade för Jyrki Katainen vet varför. Kanske framtiden och kommande utnämninga­r berättar något. Katainen har mycket erfarenhet och ett dokumenter­at intresse för framtidsfr­ågor. Det kan inte vara så att en politikerk­arriär är en black om foten.

Men det är mycket problemati­skt när det uppstår misstankar om politiska utnämnings­paket. Enbart misstanken kan leda till att meriterade personer låter bli att söka. Det finns gott om krafter som vill späda på misstroend­et mot politiken. Det borde politikern­a och partierna beakta likväl som att skadan är skedd redan om det ser ut på ett visst sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland