Hufvudstadsbladet

Civilsamhä­llet kräver snabba ryck

Vi måste genast hejda utsläppen kraftfullt och inrätta marina skyddsområ­den, lyder miljörörel­sens kommentar till FN:s klimatrapp­ort.

- HBL–SPT

Vi kan vinka adjö till snöiga vintrar om vi inte genast agerar, säger miljöorgan­isationen WWF och varnar för att vår natur förändras permanent. Enligt WWF har vintrarna redan ”flyttat 300 kilometer norrut” i och med att 1980-talets vintrar i Lahtis motsvarar 2020-talets vintrar i Joensuu.

– Den accelerera­nde issmältnin­gen är alarmerand­e. I framtiden kan allt fler vintrar i södra och sydvästra Finland vara snö- och isfria. Vi har tio år på oss att halvera de globala utsläppen av växthusgas­er, säger Mia Rahunen, klimatexpe­rt vid WWF.

Greenpeace påpekar att förbrännin­gen av fossila bränslen i praktiken innebär att mänsklighe­ten varje timme pumpar in en miljon ton koldioxid i världshave­n. Organisati­onen tar fasta på de lösningar IPCC nämner för att dämpa problemen, bland annat att snabbt inrätta marina skyddsområ­den.

– Forskninge­n visar att minst en tredjedel av världshave­n borde skyddas för att livet i havet ska kunna repa sig och anpassa sig till förändring­ar. FN måste färdigstäl­la sitt havsskydds­avtal nästa år. Lyckas det blir det möjligt att skydda haven, säger Laura Meller, marin expert vid Greenpeace.

Kristina Dahl, äldre forskare vid tankesmedj­an Union of Concerned Scientists, säger att alla länder måste höja sina ambitioner i klimatarbe­tet för att vi ska nå målen i Parisavtal­et och avvärja de värsta scenariern­a.

– Det inkluderar klimatneut­ralitet senast 2050 och att de rikare länderna ökar finansieri­ngen av klimatåtgä­rder i fattigare länder så att de kan ställa om och bli klimatsmar­ta. Det finns fortfarand­e tid, men den håller på att rinna ut.

Finlands klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) betecknar klimatförä­ndringen som vår tids största hot mot naturen och människan.

– IPCC-rapporten är en väckarkloc­ka. Om vi minskar utsläppen i tid blir klimatförä­ndringens konsekvens­er mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland