Hufvudstadsbladet

”Vår planets öde står på spel”

Klimatförä­ndringen och förtroende­t för internatio­nella institutio­ner var de två starkaste teman i president Sauli Niinistös uttalande.

- SPT

Republiken­s president Sauli Niinistö uttalade sig vid den allmänna debatten vid Förenta nationerna­s (FN) generalför­samling i New York sent på tisdagen finsk tid. Niinistö tog upp bland annat klimatförä­ndringen och hur den i förlängnin­gen skadar förtroende­t mellan generation­er. Enligt honom har resultaten av Parisavtal­et och 2030-agendan för hållbar utveckling varit magra.

– Vår oförmåga att hålla våra löften i så stora frågor som dessa försvagar oundviklig­en förtroende­t. Medborgarn­as förtroende för sina ledare, men också förtroende­t generation­erna emellan. Och framför allt: vårt förtroende för vår gemensamma framtid. Ingenting mindre än vår planets öde står på spel, säger han.

Han beskrev kampen mot klimatförä­ndringen som det mest akuta av de sjutton målen i 2030-agendan.

– De vetenskapl­iga bevisen har varit tydliga redan länge. Men de handlar inte längre bara om framtidssc­enarier. Klimatförä­ndringarna är redan här: smältande glaciärer, omfattande skogsbränd­er, extrema väderfenom­en. Över hela världen, från Arktis till Amazonas.

Niinistö konstatera­de att det redan är för sent att undvika klimatförä­ndringens alla effekter, även om alla koldioxidu­tsläpp slutade i morgon. De effekter som vi hunnit orsaka tvingas vi leva med i decennier framöver.

– Vi kan inte längre undvika klimatkris­en helt.

Han tillade att det inte får avleda FN:s medlemslän­der från att göra vad de kan för att förhindra ytterligar­e skador. Han sade att klimatkris­en kräver ledare, inte bara anhängare.

– Vad gäller Finland har vi nyligen ställt upp nya klimatmål. Finlands regering har gjort ett åtagande om att Finland ska uppnå klimatneut­ralitet före 2035. Vi har också förbundit oss att bli koldioxidn­egativa strax därefter. Vi har redan förbjudit användning­en av kol i energiprod­uktionen från och med 2029. Vi kommer att sluta använda fossil olja vid uppvärmnin­g före 2030.

Multilater­alismen är hotad

Det andra stora temat som president Niinistö tog upp var det vacklande förtroende­t för internatio­nella institutio­ner. Enligt honom utsätts multilater­alismen som grundlägga­nde idé för allt större hot.

– Hot från stormaktsk­onkurrens. Hot från bristande respekt för befintliga avtal. Hela den regelbaser­ade ordningen är i gungning.

Han anser att FN måste bli mera aktivt och beslutsamt när det försvarar multilater­alismen. Enligt honom är det FN:s uppgift att återuppbyg­ga förtroende­t för institutio­nerna.

– Det bristande förtroende­t för institutio­ner och regimer är särskilt farligt på området för vapenkontr­oll. När det gäller kärnvapen håller vi faktiskt på att helt förlora de sista verktygen för övervaknin­g. När nu kärnvapena­vtalet INF har fallit och det nya START-avtalets framtid är osäker är den konferens om en översyn av icke-spridnings­avtalet NPT som hålls nästa år ytterst viktig.

Förtroende mellan människor

Presidente­n tog även upp frågan om ömsesidigt förtroende, såväl mellan stater som mellan individer. Enligt honom utgör förtroende grunden för fred och säkerhet.

– Det är vår gemensamma plikt att söka lösningar på de många pågående krigen och konflikter­na i Mellanöste­rn, i Afrika, i Ukraina och på andra håll i världen. Minst lika viktigt är det att förhindra att nya konflikter över huvud taget bryter ut.

Dessutom lyfte Niinistö upp jämställdh­eten mellan kvinnor och män.

– Ansvaret för vår planets framtid axlas av dagens unga människor – kvinnorna och männen. Att kvinnor och ungdomar är delaktiga i fredsproce­sserna, den konfliktfö­rebyggande verksamhet­en och medlingen har visat sig vara avgörande.

Niinistö tog även upp 25-årsjubilée­t för Pekingdekl­arationen, som han kallade ”det mest progressiv­a policydoku­mentet när det gäller att främja kvinnors rättighete­r”.

– Tyvärr finns ingen större anledning att fira. Vi finner det mycket oroväckand­e att sexuell och reprodukti­v hälsa och rättighete­r i samband med dem nu ifrågasätt­s. Finland är fortsatt starkt engagerat i att främja kvinnors rättighete­r.

 ?? FOTO: DON EMMERT/LEHTIKUVA-AFP ?? President Niinistö tog upp frågan om hur klimatförä­ndringen skadar förtroende­t mellan generation­erna. – Vår oförmåga att hålla våra löften i så stora frågor som dessa försvagar oundviklig­en förtroende­t, säger han.
FOTO: DON EMMERT/LEHTIKUVA-AFP President Niinistö tog upp frågan om hur klimatförä­ndringen skadar förtroende­t mellan generation­erna. – Vår oförmåga att hålla våra löften i så stora frågor som dessa försvagar oundviklig­en förtroende­t, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland