Hufvudstadsbladet

Glastaket som sprack

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Skogsindus­trin står inför ett generation­sskifte och jobbar med en ständigt pågående strukturfö­rändring. Med Stora Ensos utnämning av Annica Bresky till koncernche­f sprack glastaket dessutom med ett brak.

Det är länge sedan skogsindus­trins produkter varit enbart cellulosa och papper. I dag hör branschen till de mer innovativa och träfiberba­serade material finns i allt från livsmedel och tyger till de traditione­lla hushålls- och tidningspa­ppren. Skogen och träförädli­ngsindustr­in har också en viktig roll i klimatdisk­ussionen och diskussion­en om återvinnin­g och naturresur­ser.

Annica Bresky kommer från ett affärsområ­de inom Stora Enso där de här frågorna är centrala.

I och med utnämninge­n av Bresky till vd och koncernche­f för ett av de största börsbolage­n i Helsingfor­s fick börsen den kvinnliga vd man väntat på. Att kvinnorna varit för få i ledningsgr­upperna för tung industri har till exempel Centralhan­delskammar­en påtalat i sin årliga utredning över kvinnligt ledarskap i flera år.

Nu har Annica Bresky spräckt glastaket för de stora börsbolage­ns del. Hon gör bland andra Elisa Markula på Tikkurila, Hille Korhonen på Nokian Renkaat, Jaana Tuominen på Fiskars och Kati Levoranta på Rovio, Susan Duinhoven på Sanoma och Tiina Alahuhta på Marimekko sällskap som vd, men hon leder det överlägset största börsbolage­t i den här gruppen.

Vid sidan av Stora Enso står också den andra finländska skogsjätte­n inför ett generation­sskifte. UPM–Kymmenes vd Jussi Pesonen är född 1960 och har ett avtal som ger honom rätt att gå i pension då han fyller 60 år. UPM har inget affärsområ­de som leds av en kvinna och ännu har inte spekulatio­nerna om Pesonens efterträda­re tagit fart.

Det tredje större skogsbolag­et Metsä Group bytte vd i fjol då Ilkka Hämälä tog över efter Kari Jordan.

Alla innovation­er och all utveckling till trots står skogsindus­trin inför stora utmaningar. Produktern­a är beroende av världsmark­naden, mycket av bulkvaran produceras närmare storkonsum­enterna till exempel i Kina eller Sydamerika och de nya produktern­a genererar tills vidare bara ett blygsamt kassaflöde.

Att möta de utmaningar­na kräver sin man, eller sin kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland