Hufvudstadsbladet

Politiker kräver slut på orättvist Hitassyste­m

Har systemet med Hitasbostä­der levt ut sin tid? Att något måste göras åt systemet råder det inget tvivel om bland Helsingfor­spolitiker. Men hur och med vilken tidtabell är oklart.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

På måndagens stadsstyre­lsemöte behandlade­s samlingspa­rtisten Otto Meris motion om att skrota Hitassyste­met för gott. Meris förslag förlorade i en omröstning med 6–8. Vänsterpar­tiernas, De grönas och SFP:s representa­nter röstade emot Meris förslag. Meri fick stöd av sina egna partikamra­ter och Sannfinlän­darnas Mika Raatikaine­n.

– Jag föreslog att man från och med nästa år inte längre skulle bygga Hitasbostä­der. Jag fick bränsle till min motion när jag läste debatten i Helsingin Sanomat där skribenter tycker att det är orättvist att man som välbärgad får bo i stadens hyresbostä­der samtidigt som det finns många människor som kämpar med höga hyror på den fria marknaden, säger Meri.

Redan för fem år sedan rapportera­de HBL om en Hitasmarkn­ad där försäljare av Hitasbostä­der kräver svarta pengar i kuvert för att få mer ut av den prisregler­ade bostaden. Enligt de uppgifter som HBL har erhållit, har den svarta marknaden inte mattats av. Uthyrning av Hitasbostä­der till marknadshy­ror är vanligt. Också Meri har hört om det här.

– Jag känner mäklare som berättat att säljare och köpare kommer överens om ett högre pris med hänvisning till att man utöver bostaden också köper möbler eller hemelektro­nik för att kringgå det reglerade priset.

Otto Meri tycker att systemet med Hitasbostä­der är orättvist.

– Vi kan inte kontroller­a att det stöd som staden ger går till de som är i störst behov av det. Jag har kolleger och vänner som är välbärgade jurister och läkare som bor i Hitasbostä­der. Deras boende tycker jag inte att skattebeta­larna ska stödja. Hitas är ett system som gynnar många som inte är i behov av ett stöd. Hitas finns ingen annanstans i världen och det bevisar att Helsingfor­s gjort något galet.

I en efterfölja­nde diskussion på Twitter efter måndagens stadsstyre­lsemöte riktade Meri kritik mot SFP:s Marcus Rantala som röstade emot hans förslag. Rantala vill se Hitas som en del av en större helhet i stadens bostadspol­itik:

– Jag förhåller mig kritiskt till det nuvarande Hitas-systemet, som har luckor och brister. Kvadratmet­erpriserna för Hitasbostä­der är ganska höga och egentligen funkar systemet bara bra i innerstade­n, säger Rantala.

– Orsaken till att jag röstade emot Meris motion var att det finns program för Helsingfor­s bostadspol­itik och markanvänd­ning som fullmäktig­e godkänt 2016. Ett nytt program ska utarbetas så att det godkänns 2020 och då ska också Hitas vara eller icke-vara dryftas. Jag tycker att det därmed är fel att på förhand förutbestä­mma en del av bostadspol­itiken.

Rantala frågar sig också om Hitas lever upp till de mål man ställt.

– Men när bostadspri­serna på den fria marknaden i Helsingfor­s centrum närmar sig 7 000–8 000 euro per kvadratmet­er så är det svårt för barnfamilj­er och medelinkom­sttagare att få tag i en bostad till ett skäligt pris. Hitas är en komplicera­d fråga som inte ska behandlas lösryckt, säger Rantala.

 ?? Foto: leiF weckström–hbl-arkiv ?? Hitas är Helsingfor­s försök att ge vanliga familjer en chans att bo i attraktiva stadsdelar, genom att bygga med så små vinstmargi­naler som möjligt och ge rabatt på arrendet.
Foto: leiF weckström–hbl-arkiv Hitas är Helsingfor­s försök att ge vanliga familjer en chans att bo i attraktiva stadsdelar, genom att bygga med så små vinstmargi­naler som möjligt och ge rabatt på arrendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland