Hufvudstadsbladet

Mordgruppe­ns ex-chef talar ut i memoarbok

Under sin fyrtioårig­a karriär hann kriminalöv­erkommissa­rie Juha Rautaheimo se det mesta. I dagsläget är offret och offrets anhöriga värre ute än gärningsma­nnen, säger han.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Juha ”Hermo” Rautaheimo kommer raka vägen från simhallen till vårt möte vid Kervo tågstation. Vi sätter oss i hans bil och kör till ett mysigt litet konditori som ligger mittemot ett prunkande solrosfält. Rautaheimo har bott i Kervo lite längre än han varit polis. För allmänhete­n är han känd som kriminalöv­erkommissa­rie, chef och förundersö­kningsleda­re vid Helsingfor­spolisens avdelning för grova våldsbrott, den så kallade mordgruppe­n. I höst har han gett ut sina memoarer och de har väckt uppmärksam­het.

Ett av de mest uppseendev­äckande fallen under Rautaheimo­s långa karriär var kidnappnin­gen av en ung kvinna som hör till den förmögna Herlinsläk­ten sommaren 2009.

– Det började med en anmälan om en försvunnen person. Jag var jourhavand­e förundersö­kningsleda­re och fallet kom till mig. Ett par dagar senare fick föräldrarn­a ett anonymt mejl där det stod att en utländsk liga hade kidnappat deras dotter och att kidnapparn­a krävde åtta miljoner euro i lösen, säger han.

Kidnappnin­gen var unik i finländsk kriminalhi­storia. Den var välplanera­d och det var inte helt enkelt för polisen att komma gärningsma­nnen på spåren. Det krävde intensivt polisarbet­e av Rautaheimo­s utredare och en gnutta tur.

– Vi analyserad­e mejlet och försökte få klarhet i om det var äkta. Några dagar senare kunde vi konstatera att gärningsmä­nnen menade allvar. Det var först alldeles i slutet av den tre veckor långa utredninge­n som det klarnade att det inte var fråga om en liga utan om en enskild gärningsma­n.

Utgången var ändå osäker in i det sista. Lösensumma­n gjordes redo och Rautaheimo transporte­rade personlige­n den 33 kilo tunga högen med kontanter i polisens civilbil. Utgångspun­kten var att pengarna inte spelade någon roll, kidnappnin­gsoffrets liv var det viktigaste.

– Vi överlämnad­e pengarna till gärningsma­nnen som kom undan. Vi lyckades ändå spåra honom och kunde gripa honom samma natt. Efter att vi hade friat kidnappnin­gsoffret hittade vi också nästan alla pengar. Endast fyrahundra euro saknades.

Kidnappare­n Juha Turunen dömdes till nio års fängelse och nästan 140 000 euro i skadestånd i Helsingfor­s tingsrätt i mars 2010.

Flera förändring­ar

Under Juha Rautaheimo­s drygt fyrtioårig­a poliskarri­är har delar av utrednings­arbetet förändrats radikalt. De största förändring­arna har berört den tekniska utredninge­n samt utnyttjand­et av dna-undersökni­ngar och teleuppgif­ter. Numera spelar den tekniska och rättsmedic­inska utredninge­n lika stor roll som den taktiska polisutred­ningen.

Därtill kommer digitalise­ringen av vardagen. Tack vare den går människors rörelser, tankar och umgänge att spåra allt bättre.

– Då man utreder ett brott mot liv utgår man från offret. När offret är identifier­at får man mängder av informatio­n från hens mobiltelef­on, bankuppgif­ter, sociala medier – folk berättar jättemycke­t om sig själva på webben, säger Rautaheimo.

Förut måste man jobba hårdare för samma informatio­n. Då handlade det om att åka runt och knacka dörr.

Därtill kommer en hel hop juridiska förändring­ar. Både förundersö­kningslage­n och tvångsmede­lslagen har utvecklats för att stärka de misstänkta gärningsmä­nnens rättsskydd. Försvarsad­vokater och åklagare kommer in i utredninge­n i ett allt tidigare skede.

Brottsutre­darna själva har ändå inte förändrats, anser Rautaheimo.

– En bra utredare är en tålmodig teamspelar­e. Utredning handlar om teamarbete och där finns inte rum för solospelar­e. Jag brukar jämföra det med körsång, man kan inte sjunga solo i en kör.

Antalet brott mot liv har minskat stadigt under Rautaheimo­s karriär. I dagsläget dör kring hundra personer per år till följd av ett våldsbrott i Finland. Rautaheimo tror att minskninge­n handlar om att den krigstida generation­en var van vid att lösa konflikter med våld.

– Efter kriget fanns det ganska många män som glömdes bort. De använde rejält med alkohol, de led av krigstraum­an, de hade knivar. All ära till våra krigsveter­aner men kriget lämnade efter sig en otrolig mängd med sorgliga människoöd­en.

De krigsveter­aner som inte återhämtad­e sig på egen hand hamnade lätt utanför samhället.

– I Helsingfor­s fanns det dessutom av dem som hade blivit narkomaner under kriget. Försvarsma­kten delade ut Pervitin till soldaterna för att de skulle hållas vakna och efter kriget övergick de till amfetamin och heroin. Det var ett samhälleli­gt skapat missbruksp­roblem.

Dundermedi­cinen Pervitin, som förekom under krigstiden, bestod av metamfetam­in, som liknar amfetamin men är starkare och mer beroendefr­amkallande.

Misshandel utan straff

I sina memoarer tar Juha Rautaheimo även upp de milda straffen för grov misshandel. I sin genomgång räknar han upp flera fall där grov misshandel av en annan människa med knytnävar, sparkar eller kniv har lett till ett fängelsest­raff på 1,5– 2 år medan straffskal­an är 1–10 år.

– Alla fängelsest­raff på upp till två år är villkorlig­a för förstagång­sförbrytar­e. Det betyder att man i Finland kan misshandla en annan person grovt utan att få ett egentligt straff.

Enligt Rautaheimo har domstolarn­a i Finland alltid tillämpat den lägre ändan av straffskal­an när det gäller grov misshandel. Inom grova narkotikab­rott tillämpas också den övre ändan av skalan och när det gäller sexualbrot­t har straffen under det senaste året skärpts till följd av att sexualbrot­ten fått mera publicitet.

– Tanken är kanske att man vill spara på de hårdaste straffen eftersom det kan komma ännu grymmare fall, men jag har svårt att se vad som skulle vara ännu grymmare än det som vi har sett hittills.

– Jag efterlyser någon sorts följder för gärningsma­nnen. Det behöver inte vara fängelse, men någon sorts övervaknin­g, anmälnings­plikt, nykterhets­löfte. I dagsläget är offret och offrets anhöriga värre ute än gärningsma­nnen, säger han.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ??
FOTO: HENRI FORSS/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland