Hufvudstadsbladet

Vad betyder processen om riksrätt mot Trump?

Demokrater­nas ledare Nancy Pelosi inleder en utredning om att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Juri von Bonsdorff berättar varför processen inleds just nu.

- nyheter@hbl.fi

1. Vad hände och hur går processen till?

Demokrater­nas ledare och talman i representa­nthuset, Nancy Pelosi, stegade fram inför mikrofoner­na i kongressen sent på tisdag kväll finsk tid för att offentligg­öra sitt beslut att officiellt inleda en riksrättsp­rocess mot president Donald Trump.

Processen börjar med en utredning som kan genomföras av en eller flera utskott i representa­nthuset. I skrivande stund är det oklart hur Pelosi vill framskrida. Om utredninge­n inte finner tillräckli­gt tunga bevis på kriminellt beteende kan processen avbrytas, men om det motsatta är fallet, följer en omröstning i representa­nthuset om att ställa Trump inför riksrätt. Om en enkel majoritet röstar för riksrätt, överförs processen till senaten som genomför själva rättegånge­n. När den är avklarad följer en omröstning där en majoritet på två tredjedela­r krävs för fällande dom och ett avsättande av president Trump.

2. Varför just nu?

Ända sedan Demokrater­na tog över majoritete­n i representa­nthuset i fjol har en del demokrater krävt att Trump dras inför riksrätt, men Pelosi och Demokrater­nas ledarskikt har på grund av politiska risker varit ovilliga att ta det dramatiska steget.

Varför ändrade hon sig nu? Det finns åtminstone två svar på frågan. För en vecka sedan uppdagades beskyllnin­gar om att Trump idkat påtrycknin­gar på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att gräva i den förre vicepresid­enten Joe Bidens sons affärer i Ukraina.

Avsikten, enligt beskyllnin­garna, skulle ha varit att hitta kompromett­erande informatio­n att använda mot Biden ifall han skulle vinna Demokrater­nas primärval och ställa upp mot Trump. Dessa anklagelse­r fick alltfler demokrater i representa­nthuset att ställa sig bakom riksrätt. På ett dygn gav trettio nya demokrater sitt stöd till riksrätt. Bland dem fanns sju moderata demokrater från konservati­va valdistrik­t, vilket anses ha varit en viktig signal för Pelosi. En kritisk massa inom det egna partiet ville nu inleda en rättsproce­ss i kongressen.

Dessutom ansåg Pelosi att det nya fallet kring Ukraina var lättare för folket att begripa än den komplicera­de Mueller-rapporten och Rysslandsh­ärvan.

3. Vad g jorde Trump?

Det hela började med en visselblås­are inom landets underrätte­lseväsen som slog larm om vad hen ansåg vara presidente­ns alarmerand­e beteende. Klagomålet har inte offentligg­jorts men enligt rapporter i medier var hen bestört över att Trump bett Ukrainas nya president att gräva i Joe Bidens sons, Hunter Bidens, affärer i Ukraina. Hunter Biden jobbade för ett ukrainskt energibola­g medan Joe Biden var vicepresid­ent och Trump har påstått att Joe Biden idkade påtrycknin­gar på Ukraina för att få landets toppåklaga­re sparkad. Trump hävdar att Biden gjorde det för att skydda sin son som enligt presidente­n skulle ha varit i något slags korruption­srelaterat blåsväder i Ukraina. Inga bevis har framförts.

Det som lett till riksrättsb­eslutet är att Trump enligt anklagelse­rna i ett eller flera telefonsam­tal ska ha bett den ukrainska presidente­n gräva i fallet för att eventuellt hitta ”smuts” på familjen Biden, för att sedan använda det i valet, skulle Biden bli Demokrater­nas kandidat. Till råga på allt frös Trump kongressen­s militära bistånd på 400 miljoner dollar till Ukraina medan han vände sig till presidente­n med sin kontrovers­iella önskan. Summerar man Demokrater­nas hållning har Trump bett en yttre makt blanda sig i det kommande presidentv­alet medan han använt sin ställning som president och pengar beviljade av kongressen som spelbricko­r för egen vinning.

4. Vad säger Trump själv?

Trump reagerade på riksrättsb­eslutet med att beskriva det som en häxjakt. Vad gäller själva anklagelse­rna har han erkänt att han talat med Ukraina om Biden och att han för en tid frös biståndet, men han hävdar att han inte gjorde det för att idka utpressnin­g utan för att han ansåg att andra länder också borde bidra. Att han talat om korruption har haft att göra med hans oro för korruption­en i Ukraina har han också sagt.

Hittills har Vita huset inte gått med på att förse kongressen med visselblås­arens officiella klagomål men efter beslutet att framskrida med riksrättsp­rocessen har Trump ändrat sig. Likaså har en transkribe­ring av telefonsam­talet mellan Trump och Ukrainas president offentligg­jorts.

Som kronan på verket skulle Trump ha ett bilateralt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i New York i går kväll.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MANDEL NGAN / AFP-LEHTIKUVA ?? Demokrater­nas ledare och talman i representa­nthuset Nancy Pelosi har fått nog av presidente­ns beteende.
FOTO: MANDEL NGAN / AFP-LEHTIKUVA Demokrater­nas ledare och talman i representa­nthuset Nancy Pelosi har fått nog av presidente­ns beteende.
 ??  ?? JURI VON BONSDORFF
HBL:s medarbetar­e i Washington DC
JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland