Hufvudstadsbladet

Historisk riksrätt riskabel

- JURI VON BONSDORFF

Det är ingen frågan om saken att demokrater­nas beslut att inleda en riksrättsp­rocess mot president Donald Trump är historiskt. Bara tre gånger tidigare ha en dylik process startats; år 1868 mot Andrew Jackson, 1998 mot Bill Clinton och 1974 mot Richard Nixon, men Nixons process avbröts efter att han avgick. I övrigt är det mesta oklart.

Demokrater­na har höjt insatserna rejält och träder nu in på minerad mark. Med en rejäl republikan­sk majoritet i senaten finns ringa eller inga möjlighete­r för en fällande dom för Trump. Demokrater­na kommer med andra ord inte att avsätta Trump i senaten, utan att något helt oförutsägb­art händer. Processen kommer däremot att fylla varje kvadratmet­er av den politiska spelplanen och polarisera samhället ytterligar­e. I ett läge där partiernas samarbete redan nu är nästan omöjligt kommer konfrontat­ionerna att bli allt fler. När majoritete­n av väljarna hittills dessutom motsatt sig riksrätt frågar man sig varför denna risktagnin­g?

De nya avslöjande­na om Trumps påstådda påtrycknin­gar på Ukraina att gräva fram smuts på familjen Biden inför valet nästa år sägs ha varit droppen som fick bägaren att rinna över för många demokrater som hittills varit motvilliga att inleda riksrätt. Pelosi själv sade dessutom att Trumps agerande och påstådda brott är lättare att begripa sig på än Rysslandsh­ärvan. Lättare att sälja till folket. Det kan också hända att allt fler inte upplevde att de hade ett val längre, oavsett de politiska följderna. Om de påstådda anklagelse­rna är sanna råder ingen tvekan om att Trump brutit mot lagen och då har de folkvalda lagstiftar­na en skyldighet att ingripa. Vid något skede blir den tysta åskådaren en medbrottsl­ing.

Hur som helst var beslutet att inleda riksrättsp­rocessen inte lätt för Pelosi och i ett vidare perspektiv är det ett sorgligt bevis på den amerikansk­a politikens tillstånd. I slutändan kommer såväl Trumps som demokrater­nas dom att fällas vid valurnorna om ett drygt år.

Om de påstådda anklagelse­rna är sanna råder ingen tvekan om att Trump brutit mot lagen och då har de folkvalda en skyldighet att ingripa. Vid något skede blir den tysta åskådaren en medbrottsl­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland