Hufvudstadsbladet

”Det här parlamente­t är ett dött parlament”

Regeringen rasar mot opposition­en. Premiärmin­istern utpekas som olämplig. Storbritan­niens politiska hetta kokar vidare i underhuset, där nya förslag väntas om nyval.

- ANNA HANSSON/TT

Talman John Bercow såg mäkta nöjd ut när han drog igång gårdagens parlaments­sittning i det brittiska underhuset.

– Kollegor, välkomna tillbaka till vår arbetsplat­s, hälsar Bercow.

Först på schemat stod två skyndsamma frågor: den ena till justitieka­nsler Geoffrey Cox om nedstängni­ngen av parlamente­t.

– Regeringen accepterar utslaget och att regeringen förlorade fallet. Men regeringen agerade i god tro. Vi är besvikna, i slutändan hade Högsta domstolen en annan åsikt och naturligtv­is accepterar vi det, sade Cox.

Med sin tunga basstämma slog han samtidigt an en rejält kritisk ton mot opposition­en och hela parlamente­t i sig.

– Det här parlamente­t är ett dött parlament. Det borde inte sitta längre. Det har inte den moraliska rätten att sitta på de här gröna bänkarna, dundrade Cox i plenisalen.

Han är djupt kritisk mot att opposition­en inte godkänt ett nyval, trots att regeringen är i minoritet.

Samtidigt tycks han i ett av sina svar flagga för att regeringen kommer att göra ännu ett formellt försök att utlysa nyval.

– Kan jag uppmana er att rösta för den propositio­n om nyval som kommer att läggas fram i underhuset inom kort? sade Cox i diskussion­en.

Nästa fråga handlar om en helt ny huvudvärk för premiärmin­ister Boris Johnson. Tidningen Sunday Times avslöjade i helgen täta ekonomiska kopplingar mellan Johnson och en tidigare amerikansk fotomodell som går tillbaka till hans tid som borgmästar­e i London.

Labours biträdande partiledar­e Tom Watson är djupt kritisk.

– Sanningen är att vår premiärmin­ister är vårdslös. Hans karaktär gör honom olämplig som premiärmin­ister, sade Watson.

Exmodellen­s företag har fått motsvarand­e över 90 000 euro i bidrag från kulturmini­steriet, trots att det är osäkert om företaget ens har någon verksamhet i Storbritan­nien.

Enligt Matt Warman, biträdande it- och kulturmini­ster, har dock Johnson inget med saken att göra.

– Premiärmin­istern och hans stab har inte spelat någon som helst roll i tilldeland­et av det här bidraget, hävdar Warman.

Politikens Pep?

Johnson själv väntades framträda sent i går kväll. Nyfikenhet­en är stor kring vad regeringen tänker göra härnäst. Bland annat väntas förslag om någon form av uppehåll under Konservati­va partiets höstkonfer­ens som inleds i helgen och pågår till onsdag.

Trots den hårda kritiken verkar Johnson inte vara på defensiven.

Snarare är han lika offensiv som Manchester Citys framgångsr­ike fotbollstr­änare Pep Guardiola.

Åtminstone är det vad biträdande premiärmin­istern Michael Gove tycker om sin chef.

– Jag tycker man kan säga att Boris är den brittiska politikens Pep Guardiola, sade Gove till radiokanal­en LBC.

 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR /TT-AP ?? Brittiska underhuset samlas igen sedan hemförlovn­ingen under partiernas höstkonfer­enser olagligför­klarats av Högsta domstolen.
FOTO: JESSICA TAYLOR /TT-AP Brittiska underhuset samlas igen sedan hemförlovn­ingen under partiernas höstkonfer­enser olagligför­klarats av Högsta domstolen.
 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR/TT–AP ?? Justitieka­nsler Geoffrey Cox anser att parlamente­t inte längre har den moraliska rätten att sitta kvar.
FOTO: JESSICA TAYLOR/TT–AP Justitieka­nsler Geoffrey Cox anser att parlamente­t inte längre har den moraliska rätten att sitta kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland