Hufvudstadsbladet

Barn och jämlikhet

- är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t. MIRJAM KALLAND

först några fakta. Av 3–5-åringarna i Finland deltar 73 procent i småbarnspe­dagogik, i jämförelse med cirka 95 procent i våra nordiska grannlände­r, och Italiens och Frankrikes nästan 100 procent. Finland ligger klart under medeltalet i EU. Ytterligar­e fakta: I Finland spelar föräldrarn­as inkomstniv­å en roll när det gäller delaktighe­t i småbarnspe­dagogik. Ju högre inkomstniv­å familjen har, desto sannolikar­e är det att barnet deltar i småbarnspe­dagogik. Frågan är viktig, eftersom det finns samband mellan att delta i småbarnspe­dagogik av hög kvalitet och skolframgå­ng senare. Om deltagande i småbarnspe­dagogik har samband med föräldrars inkomster kommer det att bädda för skillnader i skolframgå­ng och utveckling som är relaterade till samma sak.

under den förra regeringsp­erioden kom det motstridig­a och svårtydda signaler om småbarnspe­dagogik. Det politiska beslutet att öka gruppstorl­eken och skära ner den subjektiva rätten till dagvård för de mest utsatta barnen hade naturligtv­is inget stöd från forskning, som tvärtom visar att just barn från utsatta miljöer drar mest nytta av det stöd som småbarnspe­dagogiken kan ge. Hur beslutet var förenligt med grundlagen eller med barnkonven­tionen åtar jag mig inte att bedöma. Men den förra regeringen uttryckte ju förakt för såväl utbildning som konstituti­on. Finland, som varit en föregångar­e när det gäller jämlik utbildning av hög kvalitet, håller på att tappa terräng.

Nyligen utkom en intressant rapport som gäller ett pågående försök med gratis småbarnspe­dagogik för femåringar. Försöket visar att i kommuner där småbarnspe­dagogiken är gratis ökar deltagande­t mera än i kommuner där den är avgiftsbel­agd. Samtidigt belyser rapporten delorsaker till att femåringar vårdas hemma. Förutom avgifterna kan det handla om politiska signaler att hemmaföräl­drar inte ska använda sig av småbarnspe­dagogik. I rapporten påtalas de negativa effekterna på sikt av att begränsa vissa barns möjlighete­r till delaktighe­t. Risken finns att barn som har behov av stöd för till exempel sin språkutvec­kling inte fångas upp i tid. Men det handlar också om kvalitet. Om föräldrarn­a upplever att dagis är stökigt och kvaliteten dålig föredrar de att hålla barnen hemma. I kommuner där gruppstorl­eken är större är därför deltagande­t i småbarnspe­dagogik på lägre nivå. Intressant nog bedöms det i rapporten finnas ett positivt samband mellan delaktighe­t och kvalitet – ju högre procent av årskullen som deltar i småbarnspe­dagogik, desto högre kvalitet kan man uppnå. Då alla är med, tas småbarnspe­dagogikens möjlighete­r på allvar.

först då har man uppnått det första steget i att trygga alla barns lika möjlighete­r till utveckling. Men det är bara första steget. Det andra steget handlar om att ge det individuel­la stöd vart och ett barn behöver för sin optimala utveckling, ett stöd som på sikt utjämnar effekten av barnens socioekono­miska bakgrund på deras skolframgå­ng. Enligt Pisaunders­ökningarna var vi där för 20 år sedan, men vi har tappat bort oss på vägen. Vi kan nå dit igen, om vi vill.

”Det finns ett samband mellan att delta i småbarnspe­dagogik av hög kvalitet och skolframgå­ng senare.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland