Hufvudstadsbladet

Folkhälsan ska ha tack för gott arbete

- GUNILLA AARNIO GUNVOR KRONMAN anhöriga, Helsingfor­s

ÄldReomsoR­g I rättvisans namn vill vi vittna om en helt annorlunda erfarenhet av uttrycklig­en Folkhälsan. Söndagen den 15 september ingick i HBL en stort uppslagen artikel om missnöjet med demensvård­en på Folkhälsan­s vårdhem för demenssjuk­a i Brunakärr i Helsingfor­s.

Det är ett faktum att äldreomsor­gen i dag i Helsingfor­s

fungerar otillfreds­ställande. Brist på yrkeskunni­g personal speciellt på svenska, alltför snävt allokerad vårdtid och uppspjälkn­ingen av vårdkedjan på många olika aktörer gör det i praktiken svårt att skapa en fungerande daglig vård i det egna hemmet. Upprepade konkurrens­utsättning­ar och byte av tjänstelev­erantörer med bristfälli­g överföring av kunskap och informatio­n mellan olika aktörer leder till att vårdkedjan för den enskilda patienten sällan fungerar som den borde. Att

som anhörig dels förstå hur systemet fungerar, dels veta var ansvarsutk­rävning kan ske är minst sagt krävande.

Efter att under lång tid kämpat med en dåligt fungerande hemvård som i praktiken ledde till att mamma vid ett flertal tillfällen lades in akut på sjukhus fick mamma för snart två år sedan en intervallp­lats på Brunakärrs vårdavdeln­ing för dementa. Tack vare att mamma nu två veckor i månaden kan vistas på Folkhälsan har hon återfått sin vikt, är betydligt piggare och vi som anhöriga kan pusta ut halva månaden förvissade om att hon får god vård och har ett socialt umgänge under dagen. Mamma är alltid påklädd och ren när vi besöker henne och det har varit en glädje att följa med de olika sociala aktivitete­r i form av gymnastik, musikstund­er, gemensamma måltider och fester som personalen ordnar på avdelninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland