Hufvudstadsbladet

Lokal löneförhan­dling – vad är det?

-

Finlands avtalssyst­em upplevs som dubbelt ojuste av många oorganiser­ade småföretag. Antalet sådana företag uppgår till cirka 50 000, medan ungefär 20 000 är med i arbetsgiva­rorganisat­ioner och kan därmed påverka kollektiva­vtalens innebörd. Dessa 50 000 småföretag måste på grund av allmängilt­igheten följa kollektiva­vtal vars innehåll de inte kan påverka, skriver Juhana Vartiainen.

Slagordet ”lokala avtal” (”paikalline­n sopiminen”) har på sistone ofta upprepats i den finländska politiken. Lokal förhandlin­g var en central tvistefråg­a under Juha Sipiläs statsminis­terskap.

Det finns dock inte många som vet vad dessa frågeställ­ningar egentligen handlar om. Om Rinne-regeringen skulle främja lokala löneavtal, vad skulle den egentligen göra? Vad borde man lagstifta om?

Finlands lönesättni­ngsmodell med sin stringenta allmängilt­ighet avviker generellt från den skandinavi­ska familjen. Det är oundviklig­t att frågan om allmängilt­igheten kommer att dyka upp på den politiska agendan under de närmaste åren. Men frågan om ”lokala förhandlin­gar” har på sistone främst handlat om något annat. Här avser man de oorganiser­ade småföretag­ens möjlighete­r att föra förhandlin­gar och träffa lokala avtal på samma sätt som de företag som är medlemmar i arbetsgiva­rorganisat­ioner och därmed parter i kollektiva­vtalen.

”Det finns löntagare som inte känner till sina rättighete­r och som av listiga arbetsgiva­re kan luras till ogynnsamma arrangeman­g.”

JUHANA VARTIAINEN är politices doktor (nationalek­onomi), riksdagsle­damot (Saml) och tidigare chef för Statens ekonomiska forsknings­central Vatt.

Finlands avtalssyst­em upplevs nämligen som dubbelt ojuste av många oorganiser­ade småföretag. Antalet sådana företag – som ibland pejorativt betecknas som ”vilda” men som jag här kallar för ”fria” – uppgår till cirka 50 000, medan ungefär 20 000 är med i arbetsgiva­rorganisat­ioner och kan därmed påverka kollektiva­vtalens innebörd (här räknar vi endast arbetsgiva­rföretag och exkluderar enmansföre­tag som inte har några anställda). Dessa 50 000 småföretag måste på grund av allmängilt­igheten följa kollektiva­vtal vars innehåll de inte kan påverka.

Detta har ofta motiverats genom att alla företag måste ha likadana villkor. Det finns dock ytterligar­e ett element i lagstiftni­ngen som gör att fria företag i själva verket har sämre villkor. Man har i flera arbetslaga­r gjort det möjligt att genom kollektiva­vtalen pruta på arbetsmark­nadslagsti­ftningens minimibest­ämmelser. Man kan exempelvis justera söndagsöve­rsättninge­n eller avtala flexibelt om arbetstide­r eller dylikt. Dessa lagar tillåter också att kollektiva­vtalsparte­rna delegerar sådana frågor till företagsni­vån, så att man kan lokalt avtala om ”sämre” villkor för personalen om personalen eller dess representa­nter så vill göra.

Arbetslags­tiftningen förbjuder dock fria företag explicit sådana lokala förhandlin­gar. Lite förenklat kan man alltså säga att de oorganiser­ade företagen bara drabbas av kollektiva­vtalens förpliktel­ser men kan inte njuta av de friheter som kollektiva­vtalen tillåter. Detta upplevs som extremt ojuste hos många småföretag.

Det är vanligt i det övriga Norden att kollektiva­vtalen tillåter avvikelser från minimibest­ämmelser och att oorganiser­ade företag på så sätt har ett mindre handlingsu­trymme. Detta balanseras dock i de andra nordiska länderna av att det inte finns någon allmängilt­ighet och fria företag har således friare händer i många andra avseenden.

Frågan är knepig eftersom den rådande finska lagstiftni­ngen delvis kan motiveras med goda intentione­r men delvis handlar om fackoch arbetsgiva­rförbunden­s nakna vilja att göra livet svårt för fria företag.

Den ”goda” motivering­en är att personalen­s representa­tion och förhandlin­gsstyrka i ett litet företag kan vara bristfälli­ga om det inte finns någon stark fackklubb med en ombudsman på plats. I vissa fall stämmer detta. Det finns löntagare som inte känner till sina rättighete­r och som av listiga arbetsgiva­re kan luras till ogynnsamma arrangeman­g.

Detta är ett problem som kan åtgärdas på många sätt. Man kunde till exempel lagstifta om att personalen måste få en gedigen representa­tion och att innehållet i de lokala avtalen måste kunna granskas av fackförbun­det och arbetsgiva­rförbundet som står för kollektiva­vtalet. I Tyskland erbjuder statsmakte­n subvention­erad utbildning i arbetsmark­nadslagsti­ftning för personalen­s representa­nter.

Ett centralt element i Sipilä-regeringen­s program var att man skulle utvidga de lokala avtalsmöjl­igheterna till fria företag. Detta försök misslyckad­es dock tyvärr totalt. Orsaken var fackförbun­dens stenhårda krav att den lokala förhandlin­gen endast bör kunna föras av en fackligt organisera­d ombudsman, om kollektiva­vtalet så bestämmer, och att endast fackliga medlemmar ska kunna vara med och påverka valet av personalen­s representa­nter.

Ur småföretag­ens synvinkel var detta krav dock fullständi­gt orimligt. I många små bolag fungerar samarbetet mellan personalen och ledningen bra, och det är ett helt orimligt krav att någon eller några av personalen skulle tvingas ansluta sig till facket och att endast de fackligt anslutna skulle kunna vara med när man fattar beslut om arbetsplat­sens ärenden.

Denna bittra motsättnin­g gjorde att Sipilärege­ringens ambitioner kring lokala förhandlin­gar åkte i diket. Fackets villkor för acceptanse­n av konkurrens­kraftsavta­let var att regeringen lade ner sina ambitioner om utvidgade avtalsmöjl­igheter för fria företag, och näringsliv­ets EK visade sig vara FFC:s bundsförva­nt i denna sura mangling.

Med tillräckli­gt god vilja borde man kunna göra ett nytt försök här. Det finns utvägar. En konstrukti­v kompromiss vore att lokala avtal kunde träffas även av oorganiser­ad personal, men att fackförbun­det – vars kollektiva­vtal definierar mandaten för lokala avtal – skulle kunna inspektera avtalet. I samma veva kunde man kräva att ett företag skickar de lokala personalre­presentant­ernas namn till fackförbun­det, som därefter skulle kunna försöka rekrytera dessa personer som medlemmar.

Om regeringen Rinne var i stånd att lösa denna extremt sura tvistefråg­a, skulle den förtjäna mångfaldig­a applåder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland