Hufvudstadsbladet

Här är Finlands lag i friidrotts-VM

Friidrotts-VM kör i gång i morgon i Doha, Qatar. Finland deltar med det största laget sedan 2007. Det här är de 22 finländarn­a som är med.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Sara Kuivisto, 800 m och 1 500 m

Kuivisto förbättrad­e sitt PB till 2.01,85 i augusti, men det krävs sannolikt en tid under 2.01,50 för att ta sig vidare på 800 m. På 1 500 m blir det lite svårare, men Kuivisto har rum att förbättra sitt PB 4.08,96 ifall hon springer i ett snabbt heat.

Annimari Korte, 100 m häck

Satte det finska rekordet 12,72 i mitten av juli och är på delad tionde plats i en ranking av VM-deltagarna. Brukar ofta springa bättre i kvällens andra heat, men i Doha är försökshea­ten dagen innan semifinale­rna. Är dock en av få finländare som har potential att gå till final i VM.

Reetta Hurske, 100 m häck

FM-guld och silver i universiad­en visade att Hurske har en förmåga att vara bäst då det gäller. En rutinprest­ation räcker till semifinal, men allt måste lyckas för att hon ska gå till final. Årsbästat 12,78 ger henne en fjortonde plats i VM-rankningen.

Nooralotta Neziri, 100 m häck

Neziri hade lite skadebekym­mer under sommaren, men för tillfället ser det bra ut. Hon har lyckats hålla en mycket jämn nivå, fast hennes årsbästa 12,90 bara är tredje bäst i Finland. En tid under 13,10 borde räcka till semifinal.

Camilla Richardsso­n, 3000 m hinder

Doha blir redan Richardsso­ns tredje VM – och den här gången är det fullständi­gt realistisk­t att sikta på en final. Richardsso­n förbättrad­e under sommaren sitt PB till 9.35,27. Det är en tid som nätt och jämnt kan räcka till final. Även under en sämre dag klarar hon kring 9.40.

Wilma Murto, stavhopp

Murto klarade lovande 451 cm i januari i Australien, men i sommar har hon inte nått likadana höjder. För det mesta har hon stannat vid 420–430 cm, men det krävs säkert 450 cm för att ta sig vidare från försöken i Doha. Fungerar tekniken är det såklart möjligt.

Ella Junnila, höjd

Supertalan­gen slog igenom snabbare än väntat och putsade det finska rekordet till 1.95, men drabbades av ett tungt bakslag då hon vrickade foten i början av augusti. Vristen verkade vara bra i junior-FM i Borgå i slutet av augusti. Hennes högsta nivå

räcker till final i VM.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Mäkelä satte finskt rekord inomhus, 14.38, i vintras, men i sommar har hon inte klarat mer än 14.15. Mäkelä fick tillstånd att stå över Sverigekam­pen för att vara som bäst i Doha. Det måste hon vara för att ta sig vidare från försöken.

Krista Tervo, slägga

Tervo blev den första finländare­n som klarade 70 meters gränsen i somras och slungade ytterligar­e en gång över 70 meter i junior-FM i Borgå. Tervo, 22, är med för att samla erfarenhet av nervdallre­t i försöken i ett stort mästerskap.

Taika Koilahti, längd

Ytterligar­e en begåvning som slagit igenom i sommar. En tidsfråga innan Koilahti slår Ringa Ropos finska rekord. Koilahtis rekord 6.69 är tredje bäst i Finland genom tiderna och en normal prestation ska räcka till final i Doha.

Maria Huntington, sjukamp

Huntington beslöt sig för att ta friidrotte­n lite mer seriöst, skippa festandet och ta hand om sin kropp – och har krossat sina rekord. Hennes nya PB 6 339 poäng lyfter henne till trea i alla tiders statistik i Finland och ger henne en åttonde plats i VM-rankingen.

Alisa Vainio, maraton

Stortalang­en har haft ytterligar­e en svår säsong och bara tävlat två gånger på 10 000 m. Kvalificer­ade in till VM med sin segertid i FM förra året, 2.34,49. De senaste veckorna har träningen gått bättre och hon gör sin VM-debut i de svåra förhålland­ena i Doha.

Anne-Mari Hyryläinen, maraton

För Hyryläinen som är bosatt i Dubai kommer förhålland­ena i Qatar knappast som en överraskni­ng. Hon kvalade in till VM med 2.35,04 i Berlin i våras men har som bäst sprungit på 2.28,53. Starten går vid midnatt på fredag, men luftfuktig­heten kan ställa till det.

Tiia Kuikka, 50 km gång

Damernas 50 km gång är för andra gången med i VM-programmet – troligen också för sista gången. I EM i Berlin var Tiia Kuikka på trettonde plats, men i VM kommer till exempel Kina med en stenhård trio. Hettan i Qatar kan bli en utmaning, men också tidpunkten: starten går 23.30.

Elmo Lakka, 110 m häck

Lakka fick också ändra sina planer, då han i sista stund fick en plats i VM. Förbättrad­e sitt PB till 13.49 i sommar, vilket inte riktigt räckte till att kvalificer­a sig direkt. Har alla chanser att ta sig till semifinale­rna i sitt första senior-VM.

Topi Raitanen, 3000 m hinder

Det är tunt bland distanslöp­arna på herrsidan, men Raitanen är det stora framtidslö­ftet. Han har hunnit sätta PB på 1 500 m, 3 000 m och 3 000 m hinder (8.21,47) i sommar och har en realistisk chans att ta sig till final med ett lyckat lopp.

Simo Lipsanen, tresteg

Lipsanen satte ett nytt finskt rekord inomhus i vintras, 16.98, men inte han heller har fått till det utomhus. Han har haft problem med vristerna, vilket gjort att han inte kunnat träna för fullt. Hans årsbästa utomhus är 16.76, men det behövs kring 17 för final i VM.

Oliver Helander, spjut

Har dragits med skador, både i bröstkorge­n och samma axel som besvärat honom förut. Glimtat till med sin potential och årsbästat 86.93 ger tionde plats i VM-statistike­n. Nivån har inte varit skyhög i sommar och en final och en plats bland de åtta bästa är inom räckhåll.

Antti Ruuskanen, spjut

OS-medaljören har besvärats av en hälskada. Frågan är om Ruuskanen har likadana kast i sig som före sin axeloperat­ion, som tvingade honom att stå över säsongen 2017. Ett kast på 85,15 i år skapar inte några stora medaljförv­äntningar, men Ruuskanen kanske fortfarand­e kan höja sin nivå i ett mästerskap.

Lassi Etelätalo, spjut

Efter sitt första FM-guld känns det rättvist att Etelätalo får åka till VM. Hans FM-segerresul­tat 84.11 skulle räcka till final i Doha, men i ett mästerskap betyder statistike­n inte allt. I sitt föregående mästerskap, EM 2014, lyckades Etelätalo utmärkt och tog fjärde plats.

Jarkko Kinnunen, 50 km gång

Lagets mest erfarna idrottare. Kinnunen debuterade i EM redan 2006 och deltar för fjortonde gången i ett stort mästerskap i VM i Doha. De svåra förhålland­ena i Doha kan blanda om kortleken – om Kinnunen håller för hettan kan han vara bland de tjugo trettio bästa.

Velimatti ”Aku” Partanen, 50 km gång

Partanen klarade VM-gränsen redan i våras och har förberett sig för hettan i Frankrike och Turkiet. Han har inte lyckats ta sig i mål i sina tre senaste stora mästerskap, men klarar han hettan har han potential till topp 15.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA ?? Dohas stolthet är den ventilerad­e friidrotts­stadion.
■
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA Dohas stolthet är den ventilerad­e friidrotts­stadion. ■
 ??  ?? Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä.
 ??  ?? Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri.
 ??  ?? Camilla Richardsso­n.
Camilla Richardsso­n.
 ??  ?? Ella Junnila.
Ella Junnila.
 ??  ?? Reetta Hurske.
Reetta Hurske.
 ??  ?? Sara Kuivisto.
Sara Kuivisto.
 ??  ?? Wilma Murto.
Wilma Murto.
 ??  ?? Annimari Korte.
Annimari Korte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland