Hufvudstadsbladet

Hotellskan­dal inför VM: ”Det var kloakstank”

-

Både den svenska och norska VM-truppen i friidrott bokade in sig på Ezdan Hotel i Doha. Norrmännen har redan checkat ut. Rummen höll inte måttet, de var ”extremt ohygienisk­a”. – Det var kloakstank, säger toppidrott­schefen Erlend Slokvik till norska NRK.

Enligt Expressen har också svenskarna upplevt problem, men väljer tills vidare att stanna kvar.

– De rum som inte är okej, de byter vi dock direkt, säger friidrotte­ns förbundska­pten Karin Torneklint till tidningen.

Norge lämnade hotellet bara några timmar efter att man checkat in. Ledare och aktiva gjorde bedömninge­n att rumstandar­den var klart undermålig och rummen så ohygienisk­a att aktiva riskerade att bli sjuka.

– När vi var på besök här inför VM blev vi visade helt andra rum, med en helt annan standard. Nu fick vi mycket sämre rum, som är väldigt ohygienisk­a. Det stank kloak, fanns mygg i badrummet och var dålig luft. Utövarna kände direkt att vi inte kunde vara kvar. Och då drog vi, säger toppidrott­schefen Erlend Slokvik till Expressen.

Förlorar pengar

Norge kommer att kräva VM-arrangören på ersättning.

– VM-arrangören ska stå för gratis boende för de aktiva. Det blir några hundra tusen som vi inte får tillbaka, men det är en kostnad vi får ta. Vi ska prestera optimalt och det är ingen tvekan om att detta skulle ha påverkat prestation­en.

Karin Torneklint säger att två aktiva fått byta rum. Men ett hotellbyte är inte aktuellt, främst av ekonomiska skäl.

– Vår bild är att det är ett väldigt enkelt boende, alla rum är inte okej. Vissa har vi bytt för att det har luktat konstigt, säger Torneklint.

”Få fram pengar”

Erlend Slokvik säger till Expressen att den svenska truppen borde flytta.

– Det är bara att försöka få fram pengarna och lösa det. Det är pengar som man får igen sen, eftersom IAAF måste lösa det här. För oss var det solklart: Ska man prestera på VM så kan man inte bo där.

VM inleds i morgon.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA ?? Lokala medier rapportera­r att gator har målats med en värmerefle­kterande
■ färg för att gatorna inte ska bli så heta.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA Lokala medier rapportera­r att gator har målats med en värmerefle­kterande ■ färg för att gatorna inte ska bli så heta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland