Hufvudstadsbladet

Kjell Westö berättar om sin ekonomi: ”Ett stort tabu”

- HBL

I en stor intervju i affärsmaga­sinet Forum berättar Kjell Westö om sin försörjnin­g som författare: hur mycket han tjänar, hur inkomstern­a varierar och om den avund som hans kommersiel­la framgångar väcker.

Kjell Westö är en av Svenskfinl­ands kommersiel­lt mest framgångsr­ika författare. Han kan sälja över 10 000 exemplar av sina böcker på svenska i Finland och därtill bra på finska. De senaste fem åren har också försäljnin­gen i Sverige tagit fart, säger han.

Framgången har dock en baksida, eftersom den väcker avund. I Torsten Fagerholms stora intervju i affärsmaga­sinet Forum som utkommer 26.9 säger Westö att han inte vill ”göra sig till martyr” då det gått bra för honom, men att han fått vänja sig vid ”konstiga, småspydiga kommentare­r” som att han ”sålt sig” eller ”dök upp i precis rätt tid” eller ”skriver Helsingfor­sromaner med poplåtar som alla känner igen”.

Han säger sig förstå de avoga reaktioner­na, men tycker inte att de uttrycker hela sanningen om hans författars­kap.

– Enskilda år har jag förtjänat över 100 000 brutto, en gång rentav 200 000 euro. Det är massor med pengar – men man måste hantera dem noggrant. Jag förstår mycket väl att en kollega kan tänka: ”Jag är en minst lika bra författare som Westö, varför säljer och förtjänar han?”. Men det är samtidigt lite ogint, det handlar ändå inte om astronomis­ka summor. Jag klarar mig bra, men jag är inte någon rikeman.

Ingen Alexander Lukas

Kjell Westös ibland höga årsinkomst­er måste dessutom sättas i relation till att andra år kan vara magra. Variatione­n har att göra med att de allra flesta författare behöver två-fyra år för att producera en ny roman.

– Ibland har HBL vid den årliga skatterank­ningen satt in en bild på mig – med mina 85 000 euro i inkomster – på samma framsida som Björn Wahlroos. Hos folk som har bråttom och läser tidningen slarvigt, uppstår en felaktig uppfattnin­g att jag är miljonär. Det drabbar mig också yrkesmässi­gt när jag efter något år får ebb i kassan och måste söka stipendier.

I intervjun säger Westö också att han som eftertrakt­ad författare får arbeta hårt med sådant som kommersiel­lt mindre framgångsr­ika kollegor slipper. Hägring 38 har hittills översatts till 18 språk, vilket inneburit 22 månaders turnerande. Hösten 2017 räknade Westö till 120 scenframtr­ädanden.

– Jag har inte sparat mig. Det är ingen Alexander Lukas-grej, framgången har inte fallit i famnen på mig, säger Westö med adress till avogt inställda kollegor.

– Om jag har nått någonvart så är det via envishet och hårt arbete. Som ung var många av mina vänner större naturbegåv­ningar än jag.

Kapitalism­en göder kulturen

Enligt Westö har de ekonomiska villkoren för unga finlandssv­enska författare de facto förbättrat­s sedan han själv var ung.

– Finlands svenska författare­förening var fattig och delade ut anspråkslö­sa stipendier på 1980och 1990-talen, till skillnad från i dag, då den är välmående tack vare lyckade placeringa­r. Samtidigt har också Svenska kulturfond­en kunnat öka sin utdelning på ett ganska enastående sätt.

– I konst- och kulturvärl­den lyfter man stipendier, men pengarna måste också komma någonstans ifrån. Därför är det komplicera­t att se ner på finska storföreta­g, eller på Veikkaus Oy – det är ju därifrån våra pengar kommer! Att bara förakta allt det där blir för mig lite skenheligt, säger Westö som är ”djupt medveten” om att ”någon form av kapitalism” har skapat det mervärde som har gett honom stöd.

Som travhästar

Däremot vill Westö dra en lans för underbetal­da frilansare och andra fria aktörer i Svenskfinl­ands kultursfär. Han är också kritisk till hur dagens bokindustr­i trissar upp konkurrens­en mellan författare.

– Våra böcker ställs som fyrkantiga travhästar vid samma startlinje. Förläggarn­a och bokhandeln gynnas – men konstnärer­na betalar priset i form av tävlingsme­ntalitet och ångest över att inte synas och räknas.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Kjell Westö.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Kjell Westö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland